Vse, kar morate vedeti o gnojenju vrta z organskimi gnojili

Jeseni in še posebej spomladi vrtičkarji skočimo v zrak, saj prihaja najpomembnejše opravilo – priprava zemlje na prvo setev. Včasih izgledamo kot kakšni bobri, ki si izdelujejo bobrišče, ko nosimo vse potrebščine na kup. Ob vsej vnemi pa se kaj rado zgodi, da pozabimo na izbiro nečesa, kar bo našo zemljo iz odlične baze spremenilo v živo in rodovitno prst, polno mikroorganizmov.

Kako torej ustvariti pravi raj za rastline? Z gnojili, seveda! Da pa ne boste ponavljali vedno enih in istih napak pri gnojenju vrtička, preberite, kaj vse morate vedeti o “hranjenju” zemlje.

Zakaj je sploh potrebno gnojiti?

Mariskateri vrtičkar se gnojenja poslužuje šele, ko vrtiček ne uspeva tako, kot si je zamislil. Morda zelenjava raste prepočasi, kaže znake bolezni ali ne oplodi dovolj. Vse to so več kot dobri razlogi, da posežete po učinkovitem gnojilu

“Bolje preventiva, kot kurativa.”

Star slovenski frazem pove, da je po toči zvoniti prepozno. Enako je pri gnojenju. Če po tej “super hrani” za rastline posežete šele, ko se vam zazdi, da je vaš vrtiček nekam uvel in ne obrodi dovolj paradižnikov za grško solato, ste samo ublažili simptom. Glavna težava pa še vedno ostaja. Za krasen, buhteč vrt je pomembna predvsem preventivna nega.

Najsi bo jesen ali pomlad – gnojenje je ključen korak pri pripravi zemlje, iz katere bodo pognale sočne jagode, poln krompir, hrustljava stebelna zelena in dobrote vseh vrst

Kakovostno gnojilo predstavlja neke vrste cocktail vseh hranil, ki jih rastlina potrebuje za svoj razvoj. Z njimi v zemljo vnesemo vsa potrebna hranila in mikroorganizme, ki v kombinaciji z zemljo sodelujejo in ustvarjajo novo življenje.

Obenem organska gnojila poskrbijo, da koreninski sistem lažje zadržuje vlago ter da organizmi v tleh ustvarjajo sistem zračnih mehurčkov. Tako zemlja diha in ohranja vlažnost obenem, kar pa je najboljša možna osnova za uspevanje rastlin. Z izbiro ustreznega gnojila celo slabo odcejena glinena tla postanejo čisto primerna za vrtičkanje.

Večna dilema vrtičkarjev – sintetično vs. organsko

Rastline pognojene z umetnimi gnojili se obnašajo kot otroci v trgovini s sladkarijami. Željo po “ŠE HOČEM” je težko potešiti, konča pa se s “sladkornim udarcem” in posledično onemoglostjo. 

Sintetična gnojila, ki temeljijo na dušiku in fosforju, uporabljamo le, ko je to nujno potrebno. Tak scenarij se običajno zgodi po odvzetem vzorcu prsti, kjer se ugotovi hudo pomanjkanje določenega minerala, ki se ga nato nadomesti s pravilnim gnojilom. S sintetičnimi gnojili rastline hitro preveč pognojimo in jih razvadimo, da jim nikoli ni dovolj “fiksa” in brez njega kratko malo ne bodo več lepo uspevale. Uporaba umetnih gnojil pa ne vpliva le na vrtiček, temveč tudi na okolje, podtalnico, živali in mikrobiološke organizme, ki živijo v zemlji. Nenazadnje pa se je treba še vprašati, če bi vi v krožniku juhe res želeli eno merico sintetičnega gnojila? Verjetno ne.

Umetna gnojila vsebujejo ogromno hranil, ki so pridobljena sintetično. Kljub temu, da vsebujejo naravne minerale, so ti tekom procesa kemično obdelani. Uporaba takšnih gnojil je pogosto vprašljiva, še posebej če gnojila ne raziščete dovolj. 

Hranilna vrednost rastlin, ki so bila pognojena z organskimi gnojili, je znanstveno dokazano boljša. Veliko študij se ukvarja tudi s povezavami uporabe umetnih gnojil ter njihovimi posledicami na razvoj bolezni pri ljudeh in živalih, zato je vsekakor potreben tehten pomislek, preden posežete po umetnih gnojilih.

5 razlogov zaradi katerih boste gnojili le še organsko

Za ohranjanje zdravega okolja in užitek pri ustvarjanju eko vrtička je treba poseči po organskih gnojilih. To je zgolj nekaj razlogov, zakaj dati prednost organskim gnojilom pred sintetičnimi:

 • Organska gnojila bodo hranila prst tudi dolgotrajno, saj med razgrajevanjem izboljšajo strukturo zemlje, zadrževanje vlage in ostalih hranil.
 • Delujejo s počasnim sproščanjem, za razliko od umetnih, ki delujejo po principu BUM efekta. Zato je z organskimi gnojili rastline težko preveč pognojiti in jim posledično škodovati.
 • Z organskimi gnojili je zelo malo tveganja za kopičenje toksinov ali soli v zemlji, kar bi sicer lahko bilo uničujoče za vaš vrt in vaše zdravje.
 • Takšna gnojila vsebujejo živa bitja, ki predelujejo hranila in skrbijo za krepak koreninski sistem.
 • Naravna gnojila so obnovljiva, biološko razgradljiva, trajnostna in okolju prijazna. S svojim delovanjem ne škodujejo živalim in ljudem.

Tudi organskega gnojila ne zlivajte po vrtu vsepovprek!

Se spomnite, ko smo na začetku govorili, da vrtičkarji spomladi kar skočimo v zrak? Pri gnojenju je potrebno malce ustaviti konje! Tla v Sloveniji so pogosto preveč pognojena. Vzorci vrtičkov so pokazali, da se nahajajo v njih prevelike vrednosti dušika ter fosforja. Kaj to pomeni za rastline? Dejansko jim s tem delamo več škode kot koristi. 

Preveč dušika onemogoča rastlinam, da iz zemlje pridobivajo še ostala hranila. Preveč pognojene rastline, ki jih nato zalijemo, postanejo razvajene in rastejo prehitro. Njihove celične stene postanejo tanke in tkivo v njih mehko. Tako pa so vedno bolj mamljive za škodljivce. In začaran krog je sklenjen.

Različne rastline potrebujejo različno količino gnojila – zato je pametno narediti zelenjavni načrt vrta. Lep primer tega so na primer kapusnice, ki so najbolj lačne in potebujejo bolj pognojena tla. Na drugi strani pa imamo stročnice, ki živijo v sožitju z določenimi bakterijami in tako same pridobivajo dušik iz zraka, dodatno gnojenje jim načeloma tako le škodi. 

Pri gnojenju velja anglo-saksonska misel: “All things in moderation, moderation in all things.

2 prijatelja eko-vrtičkarjev: mikoriza in leonardit

Za organsko gnojenje imate na voljo veliko opcij. Najpogosteje se gredice pognoji s hlevskim gnojem ter kompostom, pogosto pa tudi pepelom, tropini in drugimi gnojili iz rastlin, ki jih lahko pripravimo tudi sami. 

S pomočjo sodobnih tehnologij je trenutno na voljo ogromno različnih gnojil. Pri HomeOgarden pa smo se odločili narediti korak nazaj in se vrniti k naravi in njeni zemlji. Kdo bi si mislil, da obstajajo v naravi prisotne sestavine, ki s pomočjo mikroorganizmov na naraven in trajnostni način naredijo prst zračno, bolj rahlo in polno hranil. Brez kemičnih obdelav, dodanih umetnih pospeševalcev in aditivov, ki na dolgi rok škodijo okolju.

Med raziskovanjem smo odkrili 2 naravni sestavini, ki skupaj odlično sodelujeta pri izboljšanju strukture, kakovosti in mikrobiološke aktivnosti v zemlji. To sta mikoriza in leonardit.

Mikorizne glive bivajo v sožitju s koreninami rastlin. Zaradi tanjših koreninic lahko glive lažje in iz večje globine pridobivajo hranila iz tal. Tako imajo rastline s prijateljskim sodelovanjem na voljo več koristnih hranil ter vode. Krepak koreninski sistem pa pomeni tudi krepko rast rastlin in manjšo možnost, da le-te podležejo boleznim ali škodljivcem.

Leonardit je organsko pridobljen naravni mineral. Deluje kot stimulator, saj spodbuja razvoj rastlin in poveča vnos hranil. Hkrati pa je tudi izboljševalec zemlje, zmanjšuje njeno kislost in povečuje mikrobiološko aktivnost, kar pomeni, da je glavni navijač za vse koristne mikroorganizme v zemlji. 

Organsko gnojilo, ki ga boste uporabil 5-krat manj kot običajnega

Ste spomladi iskali organski hlevski gnoj? Potem veste, kako težko ga je dobiti. Da o njegovem transportu sploh ne govorimo. Ničkolikokrat pa so takšne opcije tudi dražje, zelo zamudne in za urbano vrtičkarstvo enostavno nesprejemljive. 

HomeOgarden Organski vrt pa je naravno gnojilo v obliki peletov, ki je lično pakirano v 1, 4 ali 10 kg vrečki. Oblika drobnih peletov omogoča lažje doziranje in načrtovanje vrtička. Seveda ne pozabite, da različne sorte rastlin potrebujejo različno količino gnojila.

Zaradi visoke vrednosti naravnih izboljševalcev boste HomeOgarden organskega gnojila potrebovali 5-krat manj, kot ostalih “običajnih” pripravkov. Večja vreča gnojila (10 kg) bo zadostovala za 250 m2. Za primerjavo naj omenimo, da se na kvadratni meter ponavadi porabi povprečno 2,5 kg hlevskega gnoja, na 250 m2 bi torej to pomenilo kar 625 kg hlevskega gnoja!

V čudežnem spodbujevalcu se skrivajo tako mikorizne glive kot leonardit. Dodane so tudi huminske in fulvinske kisline. Tako ne boste rastlinam priskrbeli le močnega koreninskega sistema ter vnosa hranil, temveč boste tudi izboljšali strukturo zemlje in nastanek humusa. Vse v gnojilu Organski vrt je biorazgradljivo, naravno in trajnostno. Nobenega drobnega tiska in nobene nevarnosti za ogrožanje podtalnice in prenasičenost tal! 

5 načinov uporabe gnojila Organski vrt

Kopica koristnih sestavin v gnojilu omogoča njegovo vsestransko uporabo. Vsekakor se ne priporoča njegovo rabo le takrat, ko boste opazili, da so vaše sadike malce slabotne. Za krepostne rastline, ki bodo obrodile velike in sočne plodove je potrebno začeti že veliko prej!

 • Spomladi ali jeseni pripravimo gredice za osnovno gnojenje tal. Organsko gnojilo enakomerno razporedite in narahlo vkopljete. Tako se bosta mikoriza in leonardit aktivirala v tleh, prst pa bo tudi kasneje zaradi takšnega gnojenja rahla in zračna. Hranila bodo rastlinam dostopna takoj po gnojenju in tudi kasneje, saj bodo mikroorganizmi opravili svoje delo.
 • Med sajenjem novih rastlin v zemljo. Ko boste želeli svojo zelenico popestriti z novo jablano, lahko gnojilo potrosite neposredno v sadilne jame ali raztrosite in narahlo vkopljete po površini, če govorimo o gredicah.
 • Dognojevanje po sajenju rastlin. Kakšen mesec po sajenju je najprimernejši čas za dognojevanje novih sadik. Tako jim omogočimo, da razvijejo močan koreninski sistem. Gnojilo raztresite okoli rastline in narahlo vkopljite v zemljo. Postopek lahko med sezono nekajkrat ponovite.
 • Dognojevanje s tekočim gnojilom. Organski vrt lahko zaradi topnosti v vodi uporabite tudi v tekoči obliki. Enako količino peletov, ki bi jo sicer raztrosili po zemlji, sedaj raztopite v vodi. Takšno gnojenje je še posebej dobrodošlo v sušnih poletnih mesecih, kjer rastline zaradi pomanjkanja vode ne pridobijo dovolj hranil iz zemlje.
 • Pospeševanje razgradnje komposta. Gnojilo deluje tudi kot aktivator komposta, z njim boste pospešili razgradnjo in dva meseca prej dobili kompost, ki ga lahko nato uporabite za gnojenje.

Navodila za uporabo:

HomeOgarden gnojilo Organski vrt je do vrha obogateno z naravnimi spodbujevalci in hranilnimi snovmi. Ker so hranila tako skoncentrirana, ga boste za gnojenje potrebovali malo. Na voljo je v treh pakiranjih:

 • Manjše 1 kg pakiranje: zadošča za gnojenje površine 25 m2
 • Srednje 4 kg pakiranje: zadošča gnojenje površine 100 m2
 • Večje 10 kg pakiranje: zadošča gnojenje površine 250 m2

Priporoča se uporaba čez celo leto, najbolj ključno pa je seveda gnojenje pri pripravi spomladanske setve. Takrat gnojilo, ki je v obliki peletov v pravilni količini potresete po površini zemlje in narahlo vkopljemo. Tako se bo aktivirala mikoriza, rastline pa bodo z njeno pomočjo obrodile zdrave in čisto organske plodove.

Za aktiviranje komposta lahko iz 1 kg gnojila Organski vrt pripravite “polivko” za 200 l komposta in tako pospešite njegovo razgradnjo. 

Organsko gnojilo z velikim srcem

Pri HomeOgarden pravimo, da ima Organski vrt v sebi ogromno nežnosti. Nežnost se je začela pri zasnovi izdelka, ki nagovarja vedno bolj glasne težnje po trajnostnem razvoju in skrbi za okolje. Organski vrt ne vsebuje kemikalij, ki se sicer odlagajo v zemljo in počasi pronicajo v podtalnico.

Nežnost gnolija je tudi v njegovi sestavi. Mikoriza ter leonardit zemlji in rastlinam priskrbita dragocena hranila ter ju bogatita s svojim delovanjem. Seveda moramo omeniti tudi skrb za najboljše naravne pridelovalce komposta – zemeljski črvički in deževniki ob uporabi našega gnojila namreč niso prav nič ogroženi. 

Vestni vrtičkarji v svoje gredice sejete ogromno nege in ljubezni, zato so naši artikli skrbno pripravljeni, da za vaš vrtiček storijo enako.

Izdelki za organsko vrtnarjenje:

PREBIRAJTE VRTNARSKE NOVIČKE

Po sveže nasvete vam ni treba daleč – le do svojega e-poštnega nabiralnika. Da ne boste zamudili kakšne pomembne informacije ali aktualne akcije, vas vabimo, da se prijavite na naše novičke. Pa brez skrbi, pošiljali vam bomo zgolj uporabno vsebino.

* E-poštni naslov je obvezen podatek. S prijavo na vrtnarske novičke se strinjam, da poznam svoje pravice v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Morda vas zanima tudi

Prednosti organskih gnojil

Lastna ekološka vzgoja rastlin postaja vedno preprostejša zaradi izbire novih organskih gnojil in preparatov za rastline, ki delujejo hitro in imajo na rastline neposreden učinek,

Preberite več »
Izberite valuto
EUR Euro

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Privacy Settings saved!
Center zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke