Urbani organski vrt v sadilni vreči

Zelenjava, ki se industrijsko proizvaja, vsebuje ostanke pesticidov. Po dolgem transportu več ni sveža in izgubi večji del vitaminov in prehranske vrednosti. Ker se vedno pogosteje odločamo za vrtnarjenje, saj ne zaupamo zelenjavi, ki prispe v trgovine iz daljnih krajev, strokovnjak Marko Hočevar svetuje, da vrtnarimo s pomočjo sadilnih vreč ter tako sami pridelamo zdrav domač pridelek.  

ORGANSKI VRT V SADILNI VREČI IMATE LAHKO KJER KOLI

V sadilni vreči imate lahko povsod svoj domač organski vrt s svežo zelenjavo. Ustvarite si ga lahko na balkonu ali terasi, ob hiši ali vikendu, ob morju ali v notranjosti. Sadilne vreče ne poznajo omejitev.

Za sajenje in setev rastlin poskrbite, da boste imeli Organsko zemljo PLUS z dodanim organskim gnojilom, Organska mikoriza – mikorizo za izboljšanje kakovosti pridelka in organska gnojila za poznejše dognojevanje. Tako boste setev oziroma sajenje rastlin opravili v organski zemlji, ki ne vsebuje umetnih gnojil, za dognojevanje pa uporabljajte le naravna gnojila.  

KAJ JE PRIMERNO ZA GOJENJE V SADILNI VREČI?

V sadilni vreči, ki je vključena v vsakem PLUS paketu, bodo odlično uspevali paradižniki, paprike, kumare in ostale plodovke. V njej bodo odlično uspevale tudi druge kulture, kot so korenje, krompir, solata in ostala listnata zelenjava.

NASVET: V sadilno vrečo lahko sadite tudi zelišča, jagodičevje in okrasne rastline.

Pred sajenjem paradižnika in ostalih plodov je treba v Organsko zemljo PLUS v sadilno jamo dodati Organsko sožitje, ki je naravni spodbujevalec rasti, sicer pa temelji na sožitju mikoriznih gliv in korenin rastline.

Mikoriza, ki je med sajenjem dodana na območje korenin, povečuje koreninski doseg rastline za 4- do 5-krat, sama rastlina pa bo zaradi večje količine vode in hranil tudi do dvakrat bolj razvita, kot bi bila sicer. Njeni plodovi so bistveno bolj sočni, rastlina pa je bolj zdrava in odpornejša na zunanji stres. Zaradi mikorize jo tudi manj zalivate, kar pride prav predvsem v času dopusta oziroma nekajdnevne odsotnosti.

PRIPRAVA ZEMLJE V SADILNI VREČI

Vse, kar potrebujete za pripravo Organske zemlje PLUS, je 15 do 20 litrov čiste vode. Uporabite lahko vodo iz pipe ali deževnico – pomembno je le, da je voda čista. Preden vodo dolijete, odprite priloženo vrečko organskega gnojila (250 g) in ga potresite po substratu v vreči. Voda in organsko gnojilo bosta hitro poniknila v blok substrata, ker se gnojilo hitro topi. Tako je organska zemlja pripravljena v 15 do 20 minutah.

NASVET: Ne pozabite odrezati vogalov na dnu vreče, ki so pomembni za drenažo oziroma odtekanje viška vode!

Če uporabljate toplo vodo, boste skrajšali čas priprave na le nekaj minut. Ker pride sadilna vreča kot del kompleta Organska zemlja PLUS, boste zelo hitro pripravljeni za ustvarjanje svojega organskega vrta.

PREDNOSTI ORGANSKE ZEMLJE PLUS

Ključna sestavina Organske zemlje so kokosova vlakna, ki zaradi svoje notranje strukture bistveno bolj zadržujejo vlago in hranila, zato so tudi potrebe po zalivanju manjše za kar 50 %.

V paketu PLUS se ob bloku organske zemlje nahajata tudi sadilna vreča in gnojilo za bujno začetno rast. Sadilne vreče lahko preprosto postavite tudi v okrasne posode.

Organska zemlja s kokosovimi vlakni je dehidrirana in kompresirana, zato ne vsebuje organizmov, ki povzročajo razvoj bolezni. V primerjavi z drugimi zemljami, ki jih lahko kupite in vsebujejo velik delež vode, ki ni vedno popolnoma čista, je velika prednost Organske zemlje, ker jo samo pripravite, zato natanko veste, kaj ste dodali in da je vaš vrt resnično organski.

Še dve veliki prednosti organske zemlje sta prevoz in prenos, ki sta povsem enostavna. Da, fizično jo je res preprosto prevažati in prenašati, saj tehta cel paket Organska zemlja PLUS manj kot 3 kg.

DOGNOJEVANJE

Približno en mesec po sajenju se bodo sadike rastlin že lepo razrasle in jih bo treba dognojiti, da bi imele dovolj hranilnih snovi za nadaljnjo rast in razvoj plodov. Za dognojevanje uporabite namenska organska gnojila z dodanimi naravnimi algami, organskim magnezijem in kalcijem.

Spomladi uporabljamo organska gnojila za gnojenje plodovk, jagodičevja, mediteranskih rastlin, okrasnih rastlin in ostalih rastlin, ki so v sadilnih vrečah. S tem si zagotovimo bogat in obilen domač pridelek. Pri sajenju manjših sadik dodamo 50 g gnojila (ena večja pest), pri malo večjih pa 100 g gnojila (dve pesti). Specializirana gnojila so dostopna v obliki mikrogranul, ki omogočajo hiro in dolgotrajno delovanje.

Da bi povečali številčnost in velikost plodov, začnite z dognojevanjem s tekočim gnojilom Organski PLOD, ko je rastlina še v fazi cvetenja. Organska tekoča gnojila, ki vsebujejo naravne proteine, omogočajo hitro in učinkovito delovanje gnojila. Proteini so ključna hrana za rastline, ki jih povsem preprosto sprejemajo v katerem koli trenutku – celo v času suše.

NASVET: Proteini imajo pozitiven vpliv na številne procese v rastlinah, saj omogočajo hitro rast ali cvetenje ter obilen plod. Rastlinam dajejo moč in energijo na povsem naraven način. Hitro delujejo (že v roku 24 ur!) in porabimo jih zelo malo (v povprečju okoli 25 ml na 5 l vode). Dodamo jih povsem preprosto kar med zalivanjem.

Morda ste mislili, da je organski vrt za vas zaradi pomanjkanja prostora zgolj del sanj, toda vaše prepričanje je bilo zmotno – z majhnim trudom in kančkom vloženega časa si boste povsem preprosto ustvarili organsko oazo, do katere boste lahko dostopali kadar koli in celo sezono uživali v zdravih, skrbno in zdravo vzgojenih plodovih iz lastnega vrta.  

PREBERITE TUDI ...

Izberite valuto
EUR Euro

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Privacy Settings saved!
Center zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke