Zeliščno oazo si
ustvarite kar na balkonu

S prihodom pomladi se začnejo tudi razmišljanja o ureditvi balkona in sajenju zelišč. Ali bo vaš balkon letos bolj razkošen od lanskega, načrtujete sajenje novih rastlinskih vrst ali se bolj nagibate k sajenju rastlin, ki so vam že dobro znane? Morda pa ste pripravljeni za nekaj povsem novega in drugačnega – zeleno oazo zelišč, ki bodo poslastica za vas in koristne žuželke, ki bodo uživale v medonosnih cvetovih. Ne vem, ali obstaja kaj lepše in okusnejše kot sveža zelišča, ki jih lahko kot začimbe uporabite v lastni kuhinji, nato pa uživate v slastnih jedeh kar na svojem balkonu, obdani z mnogimi prijetnimi vonjavami.

Zelišča so samonikle rastline, katerih koristne sestavine so ljudje prepoznali že prej mnogimi leti. Najbolj priljubljene so kot dodatki različnim jedem in sladicam, pogosto pa imajo tudi več zdravilnih lastnosti. Zelišča, iz katerih potem naredimo začimbe, ščitijo druge okrasne in jedilne rastline, saj delujejo insekticidno in fungicidno, kar pomeni, da preganjajo nezaželene žuželke ter zmanjšujejo ali celo preprečijo možnosti za nastanek bakterijskih in glivičnih obolenj na rastlinah. Zato imajo pomembno vlogo tudi v farmaciji in pri izdelovanju naravnih zaščitnih sredstev.

To je torej dodaten razlog, zakaj ravno s temi čudežnimi rastlinami obogatiti svoj balkon, toda kako se odločiti, katere vrste gojiti?

Najprej premislite, katere začimbe radi uporabljate v jedeh, čajih in osvežujočih napitkih. Najbolj popularne začimbe so gotovo bazilika, materina dušica, origano, timijan in žajbelj, takoj za njimi pa poprova ali navadna meta ter melisa. Sivka je nepogrešljiv dodatek na vsakem sončnem balkonu, saj ima čudovit vonj in še lepši videz, ob njej pa je treba omeniti tudi manj znano rastlino iz iste družine, ki jo imenujemo izop ali ožepek. Tudi ta ima čudovit moder cvet z manjšimi cvetovi v rožnati ali beli barvi.

Predpogoj za gojenje zelišč na balkonu je dovolj sončne svetlobe, kar pomeni vsaj 4 do 6 ur na dan. Sicer pa obstajajo tudi določene vrste, ki dobro uspevajo v polsenci in na južnih balkonih, toda najboljšo lego za gojenje zelišč imajo vsekakor balkoni, ki so na južni ali južnozahodni strani.

Pri gojenju zelišč je zelo pomembna pravilna izbira posode in substrata, poskrbeti pa je treba tudi za dobro drenažo.

Posoda, v kateri boste imeli zelišča, mora imeti na dnu luknje in ne sme biti pregloboka. Dobro je, če na dno postavite še sloj drenaže, ki bo poskrbela za odvečno vodo v substratu. Med drenažo in substrat dajte plast geotekstila, ki bo koreninam preprečil, da bi prodrle v drenažni sloj, s tem pa tudi njihovo odmiranje in gnitje.

Če imate pod posodami, v katerih rastejo zelišča, podstavke, pazite, da jih boste po vsakem zalivanju izpraznili. Zalivanje ponovite šele potem, ko bo substrat popolnoma suh.

Zelišča je najbolje saditi v propusten substrat z dodatkom peska. Mešanico lahko tudi sami naredite, če dodate 1/3 peska v organsko zemljo iz kokosovih vlaken. Le nekatere vrste zahtevajo nekoliko težji in vlažnejši substrat, zato takim ne dodajajte peska.  

Zelišča ne potrebujejo veliko hranil, zato je njihovo gojenje zelo preprosto. Organsko gnojilo, narejeno prav za mediteranske rastline, agrume in zelišča, dodajte v mešanico zemlje in peska. Slednje bo omogočilo substratu dovolj hranil za uspešno rast in razvoj rastlin, gnojenje pa bo treba ponoviti samo še enkrat – nekje proti koncu poletja.

Zelišča lahko kupite v obliki semen ali kot že vzgojene sadike.

Če se boste odločili za setev, potem ne čakajte predolgo. Semena posejte še v zimskem času in jih pustite na topli okenski polici, ki se nahaja na sončni strani. Če želite ta korak preskočiti, lahko spomladi kupite sadike različnih zelišč, preverite le, ali so iz ekološke pridelave.

Igrajte se in ustvarjajte kombinacije glede na okus, barve, habitus in videz cvetov.

V klasično balkonsko korito z dolžino 60 centimetrov posadite največ tri do štiri vrste zelišč, pri čemer pazite, da bo med rastlinami vsaj 10 do 15 cm razmaka (odvisno od hitrosti rasti in velikosti habitusa). Kombinirate lahko zelišča, ki so bolj visoka, kot recimo koriander ali koper z baziliko ter timijan z origanom ali majaronom. Višja zelišča posadite na sredino, baziliko ali timijan na eno stran korita, origano ali majaron pa na drugo. Zelišča, ki imajo obliko plezalk, občasno porežite, da ne bodo dominirala.  

Tako bo balkonsko korito z zelišči na videz dinamično in v ravnovesju, saj bodo v njem zelišča različnih velikosti, barv in vonjav. Na ta način lahko zasenčite tiste vrte, ki ne uspevajo na premočnem popoldanskem soncu. Zato recimo baziliko vedno posadite na vzhodno stran korita in zraven višjih zelišč.

Delitev zelišč glede na rast:

  • visoka: šetraj, pehtran, gorušica, izop, kumina, koriander, koper, koromač, limonska trava, pelin, rožmarin;
  • srednje visoka: janež, bazilika, črnika, sivka, žajbelj, majaron, meta, peteršilj, ruta/vinska rutica, timijan, drobnjak;
  • nizka: materina dušica, origano, majaron, določene sorte mete, plezajoči rožmarin.

Pri kombiniraju različnih zelišč je treba paziti tudi na njihove potrebe po vlagi, hranilih ter globini sajenja. Večje in agresivnejše vrste zelišč posadite v ločene posode, da ne bi prevladale v koritu in izrinile manjše. Mednje sodijo recimo žajbelj, sivka, meta in limonska trava.

Med zelišča dodajte kakšno zdravilno cvetlico, kot so recimo ognjič, kamilica, stolistnik, kapucinka ali bolhač. Slednje bodo korita olepšale in zelišča zaščitile pred nezaželenimi gosti.

Ne obremenjujte se preveč s pravili, o rastlinah se je najlepše učiti na podlagi lastnih izkušenj oziroma s poskusi in napakami.

Upoštevajte osnovne smernice, kakšen sosedov nasvet in izbirajte tiste vrste, ki so vam všeč. Redno jih režite, da boste dobili bolj zdrave in bogate rastline, uživajte v obiranju plodov lastnega dela, kuhajte z začimbami s svojega balkona, uporabljajte jih v solatah, pijte v čajih … Možnosti je veliko. Če se vam bo zdelo, da določena vrsta dominira drugi, jo presadite drugam, na njeno mesto pa posadite kakšno drugo vrsto. In še najpomembnejše: uživajte v dišeči oazi svojega balkona.

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0