ZAKAJ SE ODLOČITI
ZA ORGANSKO VRTNARJENJE
IN KAKO S TEM ŠČITIMO OKOLJE

Tehnike vrtnarjenja je večina prevzela od starejših generacij, te pa so po večini temeljile na velikih količinah umetnih gnojil in odpravljanju škode, ki je že nastala. Toda dandanes se vedno bolj krepi globalna zavest o škodi, ki jo na ta način povzročamo naravi in okolju kjer živimo, ne nazadnje pa tudi samemu sebi. Čeprav se številni konvencionalni vrtnarji sprašujejo, ali se splača čas in trud vložiti v spoznavanje nove terminologije in tehnik, iz katerih izvirajo osnove organskega vrtnarjenja, so prednosti organskega vrtnarjenja številne in jih je treba upoštevati.

Z zmanjšano uporabo pesticidov in umetnih gnojil zmanjšujemo tudi izpust kemikalij v okolje, pa tudi rastline, živali in ljudje niso izpostavljeni potencialnim strupom. Z organskim vrtnarjenjem ustvarjamo plodne vrtove, ki temeljijo na zdravih tleh in raznolikosti rastlin.

ORGANSKI VRTOVI ZMANJŠUJEJO ONESNAŽENOST TAL

Vsak tradicionalen vrtnar ima na voljo dve glavni orožji za nadzorovanje oz. omejevanje narave: pesticide in umetna gnojila.

Pesticidi so hiter in preprost način, kako se znebiti vseh nadležnih žuželk. Najpogosteje so v obliki spreja. Toda vsak pritisk na takšen sprej pomeni tudi veliko količino pesticidov, ki se namenoma ali naključno ohranijo na plodovih, ki jih pozneje uživamo tako mi kot naši otroci. Ne gre ravno za nekaj, kar bi z užitkom pojedli, kajne? Del pesticidov uide tudi v tla, kjer uničuje dobre mikrobe, ki v vsakem vrtu tvorijo osnovo ekosistema.

Umetna gnojila se zdijo na prvi pogled manj nevarna, toda za ekosistem so prav tako usodna. Umetna gnojila tla samo umetno „napolnijo“ s hranljivimi snovmi, toda ne vplivajo na njihovo teksturo in zemlje dolgoročno ne nahranijo. Že pri malo močnejšem dežju se izpirajo iz površinskih plasti in odtekajo v podzemne vode, potoke in vodonosnike, kar povzroča cvetenje alg v potokih in onesnaženost podzemnih voda.

Tudi naravne proizvode, kot je denimo hlevski gnoj, je treba zmerno uporabljati, da ne bi prišlo do izpiranja hranljivih snovi. Uporaba majhne količine dolgodelujočega organskega gnojila in naravnih zaščitnih sredstev bo imela bistveno večjo korist za vaš vrt in ekosistem, ki ga obkroža.

ZMANJŠAJMO KOLIČINO ODPADKOV IN NAHRANIMO ORGANSKI VRT

Organsko vrtnarjenje je možno zlahka povezati z naravnimi pojavi, kot so rojstvo, smrt in razkrajanje v okviru ekosistema vrta. V tem procesu pa je pomemben element tudi kompostiranje.

Hrana, ki jo kupite ali vzgojite v vrtu, je živa, dokler je ne odtrgate oz. poberete. Potem, ko jo pojeste, njeno skorjo oziroma sredico odvržete – ali se ta kot odpadek znajde na smetišču, kjer stoji in proizvaja metan, ali se kot odpadek pretvarja v kakovosten humus v vašem vrtu?

Kompostiranje odpadkov hrane je temelj organskega vrtnarjenja ne glede na to, ali gre za jamo, namenjeno kompostu, ki je skrita v vogalu vrta, ali majhno posodo za zbiranje in kompostiranje organskih odpadkov. Kompostiranje ostankov hrane tvori bogata tla, polna hranljivih snovi in koristnih mikrobov. Tla, obogatena z njimi, hranijo rastline oziroma delujejo kot zastirka. Le kdo bi rekel, da imamo lahko toliko koristi od preprostega dejanja, kakršno je recikliranje hrane.

TEHNIKE ORGANSKEGA VRTNARJENJA

Organsko vrtnarjenje je več kot zgolj izogibanje kemijskim sredstvom s prodajnih polic. Ker obstaja več dejavnikov, ki prispevajo k podobi organskega vrta, se mnogi prestrašijo velike količine informacij in preprosto ne vedo, kje začeti.

Nekatere živali oziroma žuželke niso zaželene v vrtu, ker tja prihajajo samo po hrano in pri tem poškodujejo rastline. Nekatere jedo listje, druge pa vrtajo skorjo stebla, s čimer rastlinam naredijo nepopravljivo škodo. Z uporabo organskih sredstev proti škodljivcem je povsem preprosto doseči, da bo vaš vrt neprivlačen za določene goste, ne da bi s tem povzročali škodo rastlinam in tlom.

Drugi način, kako se znebiti teh nezaželenih gostov, je upoštevanje t. i. „dobrih sosedov“. Ognjič in česen bosta odvrnila skoraj vse vrste škodljivcev; zelišča in dišavnice, kot so koper, kamilica in rožmarin, pa bodo privabile opraševalce in predatorske žuželke, ki bodo z naravno selekcijo vrt zaščitile pred npr. ušmi.

V organskem vrtu se lahko nadzor bolezni in plevela vzpostavi s pršenjem blage mešanice kisa, detergenta za pomivanje posod in vode. Skodelica vrele vode bo uničila koreninski sistem tudi najbolj trmastega in vztrajnega plevela, zatorej ga je povsem preprosto odstraniti iz vrta. Ker je vse več vrtnarjev naklonjenih uporabi in spoznavanju tehnik organskega vrtnarjenja, so tudi različna organska sredstva v trgovinah vedno dostopnejša.

ORGANSKI VRTNARJI UPORABLJAJO ZASTRIKO ZA ZAŠČITO IN OBOGATITEV TAL

Skoraj vsak vrtnar, ki je cel dan preživel na kolenih zaradi nadležnega pletja, si je vsaj občasno zaželel nekakšno vrsto kupole, ki bi ščitila njegove gredice pred plevelom, čigar seme raznaša veter. Toda potem začne večina premišljevati o konstrukciji, pomanjkanju naravnega zalivanja in opraševalcev … Kljub temu na koncu vendarle postavijo rastlinjak. V organskem vrtu je zaščita pred plevelom preprosta – zastiranje.  

Kot zastirko lahko uporabimo vse možno – od organske zastirke iz trgovin, slame,volne do žive zastirke v obliki rastlinskega zastiranja tal. Plast zastirke plevelu ne dopušča bujnega razraščanja, saj prepreči, da bi prišel do svetlobe, ali pa semenu onemogoči, da bi prodrlo do tal, zato se ne more ukoreniniti. Zastirka ohranja temperaturo, vlažnost tal in njihovo teksturo (rahlost), saj površina zemlje ni neposredno izpostavljena sončnim žarkom. Ob močnih nalivih zastirka gredice zaščiti pred erozijo zemlje. V stiku z zemljo se začne naravna zastirka sčasoma razgrajevati. Glede na sestavo lahko zastirka spremeni pH-vrednost zemlje in količino hranljivih snovi, zatorej lahko s pravilno izbiro izboljšamo kakovost zemlje v vrtu, s tem pa tudi obilnost pridelka.  

Čeprav vzdrževanje organskega vrta v današnjem svetu, kjer smo navajeni na hitre rešitve in popravljanje že nastale škode, zveni nekoliko utopično, je pravzaprav povsem preprosto. To je svet brez močnih kemikalij, v katerem ima vse svoj namen in se vse lahko izkoristi. Organski vrt je zdrav in ekološko raznolik prostor, v katerem se lahko spočijemo z dušo in telesom.

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0