Z ZASTIRKO NAD PLEVEL IN SUŠO

Zastirka? Da, to so tisti koščki lubja, ki na cvetličnih gredicah igrajo zgolj okrasno funkcijo. Pri vrtnarjenju poleg lepega izgleda, zastirka – če je pravilno izbrana, prinaša tudi ogromno koristi. Naravi zastirka ni nič neznanega. Samo poglejte odpadlo lubje, vejice in listje na gozdnih tleh. Povsod kjer je narava živa ter pisana, boste našli tla pokrita z razno-raznimi rastlinami ter zastirko. 

Pri vrtnarjenju poznamo 2 vrsti zastirk – organske ter umetne. Slednje so denimo plastične folije, ki sicer lahko kratkoročno pripomorejo pri rasti določenih sadik (denimo jagode), a vendar se njihova dolgotrajna uporaba ne priporoča. Cilj vsakega vrtnarja je imeti zdrav in bujen vrtiček, kar pa je na kratek in dolgi rok možno doseči le z uporabo organskih zastirk. Ne le, da so okolju prijazne in izgledajo lepše, z njimi boste imeli veliko manj dela in prinašajo mnoge koristi za zemljo in rastline v njej.

Obstaja naraven način, kako se izogniti pletju

So bolj in manj prijetna opravila na vrtu. Verjetno se enoglasno strinjamo, da je pletje eno izmed najmanj prijetnih del na vrtu. Že res, da je tudi puljenje nepovabljenih gostov lahko prava terapija v stresnem vsakdanu – a, če imate obsežen vrtiček, veste kako nadležno je sklanjanje in čepenje več ur skupaj. Plevela pa se lahko rešite tudi brez, da si pri tem malo da ne polomite hrbet – z zastirko!

Štirje razlogi, zakaj se odločiti za zastirko

 • Proti plevelu se najbolje obranite z zastirko. Organska zastirka zavira rast plevela, tako bo rastel redkeje in počasneje. Debelejša kot je plast zastirke, bolj oteženo bo plevel rastel. Seveda se ga ne da popolnoma izkoreniniti, kar je tudi povsem naravno. A, če uporabljate rjavo zastirko, bo plevel tudi bolje viden in ga boste tako lažje in hitreje odstranili.
 • Zastirka ohranja vlago v tleh. Vsak vrtičkar ve, kako dragocena je voda v zemlji. Zastirka bo ustvarila naravno zaščito, ki bo oslabila izhlapevanje vode iz tal. To je še posebej koristno v vročih poletnih dneh.
 • Organske in biorazgradljive zastirke pripomorejo k rodovitnosti prsti. Z razgrajanjem bo zastirka osvežila prst in jo nahranila s potrebnimi minerali. Hkrati pa bo izboljšala strukturo, saj preprečuje spiranje zemlje ali njeno zbitost.
 • Zastirka je dom koristnih živali. Deževniki in pikapolonice jo naravnost obožujejo. Tako jim boste dali pomembno zatočišče, v zameno pa boste imeli v vrtičku koristne živali, ki izboljšujejo vrtno floro.

3 pomembna vprašanja pri izbiranju zastirke

Različne rastline na vrtu potrebujejo različne pogoje, to je že znana vrtnarska modrost. Kako torej izbrati zastirko, ki bo ustrezala zahtevam čim večih zelenih gredic? Potrebe rastlin se namreč še dodatno spreminjajo tudi sezonsko, včasih celo tedensko – glede na padavine in temperature. 

 • Kakšen tip zemlje imate na vrtičku?

Večina vrtnin se slabo obnese v težkih in mokrih tleh. Čez poletje se bo takšna zemlja osušila, zato je ni smiselno pokrivati z debelo zastirko. Prav tako se suha in peščena zemlja nikoli ne sme pokriti s plastično zastirko, saj bi preprečila pronicanje hudo pričakovanega dežja do korenin. Previdnost pri zastirki ni nikoli odveč.

 • Kakšne vrtnine želite gojiti?

Pri zelenjavi in zastirki gre za čisto enako raznolikost kot pri ljudeh, ki se različno počutijo na sobni temperaturi. Določeni bodo pri 21°C v volnenih nogavicah in debelem puloverju, medtem ko bodo nekateri v kratkih rokavih. Kapusnice najbolje uspevajo v hladnejših temperaturah, medtem ko imajo paprike in paradižniki rajši toplejše dneve. Rastlinam, ki jih boste izbrali za sajenje, je potrebno prilagoditi tudi zastirko.

 • Kateri letni čas je na obzorju?

Tudi vremenske razmere so faktor, ki ga je morate upoštevati pri izbiri ter količini zastirke. Visoke temperature zemlje poleti predstavljajo za rastline velik stres, zato je bolje izbrati zastirko, ki ščiti pred vročino in hkrati zadržuje vlago. Jeseni je zgodba seveda nekoliko drugačna.

Vsestranska kokosova zastirka

Kokosova zastirka je stranski proizvod kokosa, okolju prijazna alternativa neobnovljivim zastirkam, kot so na primer plastične folije. Gre za trajnostno in povsem organsko pridobljeno zastirko, ki je biorazgradljiva in nežna do vaših gredic. 

Kokos ščiti in obenem hrani zemljo.

Verjetno se sedaj sprašujete kaj je tako posebnega pri kokosovi zastirki? Kokosova vlakna so fenomen, ki se je v vrtnarstvu pričel uporabljati šele pred kratkim, čeprav se že vrsto let uporabljajo pri izdelavi vrvi, gradbenih elementov ter drugih izdelkov. Zastirka iz kokosovih lupin je stranski proizvod palm, ki živijo v suhem podnebju in ne prinašajo s seboj nobenih bolezni ter težkih kovin.

Za vse ambiciozne organske vrtičkarje je trenutno na voljo veliko opcij organskih zastirk, med katerimi lahko izbirate. Kokosova organska zastirka pa je zaradi svoje sestave nekaj povsem unikatnega. Je naravna, brez umetnih barvil, kemikalij za impregnacijo in poleg vseh koristi, ki jih bo prinesla v vaš vrtiček, še čudovito izgleda.

Kako se kokosova Organska zastirka razlikuje od drugih izelkov na trgu?

 • Odlično zadržuje vlago. Vode absorbira namreč za kar 7-kratnik svoje teže.
 • Ima nevtralen pH, zato je primerna za vse površine.
 • Ko se razgradi, bo zastirka nahranila zemljo s hranili, tudi z dušikom.
 • Se ne zbije tako hitro, zato dolgo časa omogoča prodor zraka.
 • Omogoča dolgotrajno zaščito, saj lahko traja do 3 leta, preden se razgradi.
 • Je povsem trajnostna in biorazgradljiva zastirka, ki ne škoduje okolju.
 • Odlično preganja plevel.
 • Polži je ne marajo, saj se jim nalepi na sluznico. Ostale koristne živali pa jo obožujejo!
 • Ima krasen vonj, še posbeje po dežju.
 • Vaši izdelki so res super, še posebej pa sem zadovoljna z mikorizo, ki jo pogosto kupim. Sedaj imam na testiranju organsko paradižnikovo gnojilo, ki upam, da mi bo pomagalo pri napredovanju sadik.

  Nada
 • Res sem prijetno presenečena in se vam zahvaljujem za prispelo naročilo. Ob vseh popustih sem prejela še darilo, UAU! Vaših kockic zemlje sem kupila že več kot 10 in verjetno jih bom še veliko, saj sem zelo zadovoljna z njimi.

  Anica
 • Zahvaljujem se vam za hitro dostavo naročenih izdelkov. Z vašo storitvijo sem izredno zadovoljna in prepričana sem, da bo kakovost vaših izdelkov upravičila moje zaupanje. Zagotovo bom še naprej uporabljala vaše izdelke. Zelen pozdrav vsem!

  Smiljana
 • Z izdelki HomeOgarden sem izjemno zadovoljna. Res ste presegli vsa moja pričakovanja. Vsi produkti, ki sem jih do sedaj preizkusila so kakovostni in ugajajo mojim rastlinam. 

  Melita
 • Najlepša hvala za poslano naročila. Na Hrvaško je prišla v rekordnem času! Nisem vedela, da imate možnost naročila prek spleta, vsekakor bom tako naročala še naprej, ker prihranim veliko časa, ki ga sicer zapravim z obiskovanjem nakupovalnih središčih. Z izdelki HomeOgarden sem zelo zadovoljna in jih uporabljam že dolgo časa. Vsekakor jih bom priporočila prijateljem in znancem.

  Ines
 • Ravnokar sem se upokojila in zdaj imam doma malo večje projekte, ki v času službovanja niso bili mogoči. Na vrtu najraje gojim šparglje, ki potrebujejo dodatno zemljo. Ponujali so mi prikolice zemlje, ampak si ne upam tvegati, saj nikoli ne veš kakšne kakovosti so in kaj pride z njimi. HomeOgarden zemljo in substrate pa sem že uporabljala in sem bila z njimi res maksimalno zadovoljna, tako da je izbira očitna.

  Marija

Organska kokosova zastirka

NAVODILA ZA UPORABO

HomeOgarden Organska zastirka je primerna za vse površine tal in je pakirana v stisnjenem bloku, ki zagotavlja 60 l zastirke z velikimi in obstojnimi delci kokosovega lomljenca.

Glavna posebnost kokosove zastirke je njena priprava. Stisnjen blok postavite v samokolnico ali veliko posodo, ga počasi prelijete s 5 – 10 l vode in počakajte, da se namoči. Nato zastirko z rokami nežno razpustite in po potrebi odlijte odvečno vodo. Tako bo iz majhnega bloka nastala samokolnica polna čudovite in povsem organske zastirke. 

En blok zadošča za 1-2 m2 površine (odvisno od debeline pokrivanja, ki ga prilagodite glede na sezono, vrsto rastlin in vreme).

Preden gredico pokrijete z zastirko, odstranite plevel ter po potrebi zrahljate zemljo in ji dodajte organsko gnojilo.

Pripravo organske zastirke si lahko ogledate tukaj

Pri uporabi zastirke pazite na … 

Vsi vrtičkarji si želimo le najboljše za naše gredice. Zato je pomembno, da smo previdni in kar se da nežni pri pripravi in obdelavi zemlje. Kokosova zastirka je lahko učinkovito in vsestransko orodje za zaščito gredic na čisto naraven način. A vendar je pri njeni uporabi potrebno biti na preži. Vrtnarjenje namreč zahteva budno spremljanje dogajanja, še posebej takrat, ko se vremenski pogoji spreminjajo. 

3 pomembni napotki:

 • Kokosovo zastirko lahko uporabljate čez celo leto, poleti bo ščitila tla pred izsušitvijo, pozimi pa bo naredila toplo odejo pred zimskim mrazom. Debelino zastirke pa nujno spreminjajte glede na vrsto vrtnin, strukturo zemlje in sezone.
 • Tla in spodnjo plast zastirke pogosto preverite. Zastirka mora ves čas dišati sveže in lepo.
 • Mokra zastirka lahko povzroči gnitje, v primeru, da se dlje časa dotika steblov. Če živite v bolj vlažnem okolju ali pričakujete obilno deževje, zastirko rahlo odmaknite od stebel. 
Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0