VRT NA BALKONU

Vrt na balkonu

Imeti vrt v mestu ni bilo še nikoli doslej tako popularno. Namreč vrtnarjenje v današnjem času več ni “rezervirano” zgolj za tiste, ki imajo več hektarjev zemlje, temveč je povsem dostopno tudi za prebivalce urbanih področij, ki zadnja leta svoje balkonske rastline nadomeščajo s koriti, polnimi zelišč in rdečih plodov čilija.

Mini paradižnik v pločevinki, mini korenček v zabojih ali hrustljave redkvice v cvetličnih lončkih – vse to so dokazi, da je s kančkom kreativnosti možno tudi na balkonih vzgojiti hrano za lastne potrebe. Vertikalni vrtovi omogočajo dober izkoristek urbanim vrtnarjem majhnih balkonov.  Poleg prostora, ki ga s tem prihranijo, se poveča tudi zmogljivost celega vrta, zato je v njem mogoče posaditi enkrat več rastlin. Sladke jagode v košari, čudovita bazilika in druga zelišča, posajena v visečih “torbah”, bodo balkon z estetskega vidika še dodatno oplemenitila.

Sončni balkoni so popolni za gojenje zelenjave

Velikost prostora, namenjenega vrtu, niti ni pomembna, saj bo na rodovitnost sadja in zelenjave vplival predvsem položaj balkona. Za uspešno gojenje večine zelenjadnic in jagodičevja morajo biti rastline na soncu vsaj 6 ur dnevno. Na balkonih, ki so na senčni strani, bo lepo uspevala listnata zelenjava, kot so solata, blitva, rukola in celo zelišča (drobnjak, peteršilj ipd.), torej rastline, ki so sicer občutljive na visoke temperature in poletne vročine.

Zato je pomembno, da pred načrtovanjem balkonskih gredic poizvemo čim več o značilnostih in potrebah posameznih rastlin. Pri tem ne pozabite, da boste poleti kar nekaj dni odsotni zaradi dopusta, zato temu prilagodite tudi načrtovanje svojega balkonskega vrta.

urban-balcony-decorated-as-country-oasis
balcony-garden-tables-and-chairs2
balcony-garden-tables-and-chairs

Balkonski vrt je ustvarjen za začetnike

Čeprav vrtnarjenje na splošno zahteva kar precej znanja, je urbano vrtnarjenje kot ustvarjeno za začetnike, saj se v tem primeru rastlinam vsakodnevno namenja več pozornosti in nudi najboljša nega, zato so možnosti za nastanek bolezni in škodljivcev zelo majhne. Nekatere zelenjadnice, kot so recimo kumare ali paprike, celo bolje uspevajo v posodah kakor na gredicah, vendar jih je treba posaditi v dovolj velike posode, saj morajo razviti močan koreninski sistem.

Za gojenje zelenjave so optimalne velikosti 25-litrske posode, čeprav so lahko zelišča tudi v manjših posodicah, listnata zelenjava z drobnimi listi pa dobro uspeva celo v posodah, ki so globoke le 8 cm. Rastlinice, kot so vodna kreša, rukola, motovilec ali regrat, imajo plitve korenine, hitro dozorijo in večkrat jih lahko tudi režemo.

Balkonski vrtovi so najboljša priložnost za eksperimentiranje. Kot posode, v katerih se bo gojila zelenjava, lahko uporabite predmete, ki jih vsakodnevno uporabite v kuhinji in najbrž tudi zavržete, npr. stare pločevinke, plastične steklenice, leseni zaboji… Vse je odvisno od domišljije in spretnosti!

Za gojenje balkonske zelenjave uporabljajte kakovosten substrat, ki je dodatno bogat s hranili, saj boste tako svojim rastlinam omogočili dovolj energije za rast in razvoj. Slednje je še posebej pomembno pri vzgoji paradižnikov in drugih plodovk, ki jih je treba začeti gnojiti z organskimi gnojili že štiri tedne po sajenju.

Triki za uspešen balkonski vrt

  1. Reciklirajte. Lesene zaboje lahko naredite iz recikliranega lesa, za manjše posode pa lahko uporabite plastenke ali pločevinke.
  2. Celo leto gojite tudi jedilno cvetje. Cvetovi in listje kapucink ter borage ali zvezdne rože, kot ji pravimo z drugim imenom, se jedo v solati, medtem ko so cvetovi drobnjaka in česna še posebej okusni v krompirjevi solati.
  3. Gojite sorte, ki so prilagojene rasti v posodah, kot so recimo čiliji, pritlikave kumare Salad Bush ali solata hrastov list. Plodovi teh so sicer nekoliko drobnejši, vendar je cela rastlina nižja in precej stabilnejša oziroma močnejša. 

 

Andreja Čoh je urbana vrtnarka, gojiteljica zelenjadnic in drugih rastlin na strehi zagrebškega bloka, v katerem živi. Uporablja zgolj metode organskega vrtnarjenja, svetuje pa na http://www.urbanavrtlarica.com

 

NAŠA IZBIRA ZA VAS

SI ŽELITE PREJEMATI  HOMEOGARDEN NOVICE?

Ostali nasveti
0