Visoke grede

Visoke grede so ograjene in dvignjene površine različnih dimenzij, namenjene gojenju rastlin, ki poteka pod posebnim nadzorom. Višina visokih gred je odvisna od razpoložljivega materiala in posameznikovih potreb.

Za izdelavo visokih gred se lahko uporabijo naravni materiali, kot so deske, grede, palete, stare opeke ipd., ali drugi materiali, ki so nam dostopni ali jih lahko dobimo po ugodni ceni.

Najboljši čas za izdelavo visokih gred je pozna jesen ali zgodnja spomlad, torej čas, ko so naši vrtovi polni različnih bioloških odpadkov, ki tvorijo v kombinaciji z zemljo popoln medij za gojenje rastlin.

Izdelava visoke grede

Najprej poiščite sončen del svojega dvorišča, kamor nameravate postaviti visoko gredo.

NASVET: Pazite, da boste lahko do grede nemoteno pristopili z vseh strani, saj jo boste tako lažje obdelovali.

Izmerite površino, na kateri boste izdelali visoko gredo, in jo označite s pomočjo količkov. Obrnjena naj bo v smeri sever–jug; na ta način bo z vseh strani dobila enakomerno količino sončne toplote. Dolžina visoke gredi je odvisna od velikosti prostora, ki ga imate na razpolago, in količine materiala. Pravzaprav nima omejitev, medtem ko morate pri širini paziti – zaradi lažje obdelave ter dostopa do sredine greda ne bi smela biti širša od 120 cm.

Prostor, ki ste ga označili, izkopljite z lopato do globine 20 cm, izkopano zemljo pa nalagajte ob strani. Nato postavite želeni okvir visoke gredi.

Na dno obvezno postavite pocinkano žico, ki bo visoko gredo ščitila pred napadi voluharjev. Na to lahko položite organske odpadke. Spodnji sloj, ki ste ga prej izkopali, prekrijte s starejšimi in debelejšimi vejami različnih dreves, ki bodo delovale kot drenaža. Na debelejše veje nalagajte tanjše veje, ki vam ostanejo po obrezovanju sadnih dreves, žive meje itd. Luknje zapolnite z zemljo, ki ste jo prej pustili ob strani. Vse dobro potlačite, da bo podlaga povsem stabilna. Nadaljujte z zlaganjem plasti listja, slame, trave, gnoja in vse mešajte z zemljo – najbolj priporočljivo je pobrati zemljo s krtin, ki ne vsebuje nobenega plevela. Vse dobro zalijte s stoječo vodo, tako da se zapolnijo morebitne luknje.

Zgornji sloj, ki naj bo debel okoli 30 cm, napolnite z organsko zemljo iz kokosovih vlaken, ki ji dodajte organsko gnojilo, da bodo imele presajene rastline optimalne pogoje za rast in razvoj.

Čeprav je visoka greda zdaj videti polna, se bo zemlja v njej zaradi razgradnje organske mase sčasoma polegala, zato ji je treba redno dodajati mešanico komposta in zemlje.

Prednosti visokih gred

Visoke grede omogočajo najboljši način gojenja rastlin v siromašnih tleh, polnih plevela. V njih je možno gojenje vseh vrst zelenjave, rož in zelišč.

NASVET: Ker se hitreje ogrejejo kot tla okoli njih, se lahko gojenje v njih začne že zgodaj spomladi, s čimer se sezona podaljša celo do zimskih mesecev, če jih pred tem ustrezno zaščitimo (npr. s kopreno).

Z razkrajanjem organske mase v procesu kompostiranja se rastlinam zagotovi večletna plodnost. Rastline v visokih gredah so veliko bolj bujne, zdrave in zaščitene pred različnimi škodljivci. Z gostim sajenjem raznolikih rastlin pa se izkoristi ves prostor in zasenči rast plevela. Z mulčenjem ostanejo tla vlažna, zato so potrebe po vodi bistveno manjše kot sicer. Ker je zemlja v dvignjenih gredah zaščitena in je ne moremo pohoditi, je ni treba niti prekopavati.

Visoke grede lahko postavite tudi na terase ali kjer koli drugje na dvorišču. V tem primeru jih polnimo z mešanico zemlje, hišnih bio odpadkov (ostankov sadja in zelenjave), komposta in kokosovih vlaken. Njihov videz in obliko lahko prilagodimo čisto vsakemu prostoru.

Gojenje rastlin v visokih gredah je še posebej primerno za starejše in bolne ljudi. Zabavno je tudi družinam z otroki – naj bo vrt vedno vaš motiv za druženje!

 

Ivanka Strunje je mag. inž. agroekonomike, ki v Vinkovcih vodi svojo organsko kmetijo. O organskem vrtnarjenju svetuje na spletnem naslovu: http://organskocarstvo.blogspot.hr/

 

PREBERITE TUDI:

Kako sem s sinom izdelal visoko gredo?

Prednosti kokosovih vlaken v vrtu

SI ŽELITE PREJEMATI  HOMEOGARDEN NOVICE?

Ostali nasveti
0