Kako sem s sinom

izdelal visoko gredo?

Nič lažjega – z malo domišljije, ter s pravo zemljo in gnojilom!

 

1. Najprej skočiš do soseda po nekaj manjši palet, ki bi jih tako zavrgel ali skuril. 4 palete so dovolj za visoko gredo cca kvadratni meter in višine cca 70 cm ravno prav, da se ne sklanjaš preveč, ko seješ ali sadiš in seveda ko pobiraš potem zdrav domač pridelek. Paletam odstraniš »podvozje«, da dobiš samo dile, ki so že povezane. Potem jih z 5-6 žeblji dolžine 6-8 cm pribiješ skupaj na vse vogalih in visoka greda je pripravljena – potreben čas 30 minut.

2. Visoko gredo postaviš na primerno mesto, da lahko dostopaš do nje z vseh strani in na ravno podlago. Vzameš Organsko zemljo 2-4 bloke in vrečo Organskega vrta – polovica je je dovolj – 2 kg, ker tega gnojila porabiš bistveno manj kot običajnega organskega in tudi deluje takoj – potreben čas 3 minute.

3. Če imaš doma kakšne veje od obrezovanja ali dračje položiš le tega na dno za zračnost. S tem postopkom zapolniš spodnji del, da se ne porabi preveč zemlje. Potem če je pri roki domač kompost, ki ni nujno da je popolnoma preperel, naložiš kar nekje 20-30 cm ali neko slabšo vrtno zemljo, do tretjine volumna grede – potreben čas 10 minut.

4. V gredo nato vržeš bloke Organske zemlje, polovico gnojila, drugo polovico prihraniš za zgornjo plast – potreben čas 2 minuti.

5. Zaliješ z vodo – najbolje nekaj zalivalk tople vode, ker se bloki topijo kar sproti in zelo hitro, gnojilo se zelo hitro namoči in bo tudi tako začelo hitro delovati – potreben čas 5 minut.

6. Potem vzameš kar cev in doliješ kar nekaj vode cca 40-50 l, da se vse dobro omoči in zemlja postane zelo rahla – potreben čas 10 minut.

7. Dodaš spet vrtno zemljo v razmerju z bloki za vrhnjo plast 50:50 (moja je zelo ilovnata), tako da samo v tej zemlji ne bi kaj posebej dobro rastlo, ampak ni panike, ker organske zemlje če daš po mojih izkušnjah od lani samo nekje 30 % je dovolj, da postane še tako težka zemlja rahla in zračna. Kar pa je ključno, da zadržuje vodo in vlago, kar je bistveno še posebej pri visoki gredi. Večina vode v visoki gredi odteka skozi dile – stene grede in tudi izhlapevanje v sušnih mesecih je bistveno višje kot pri klasični gredi. Potreben čas 10 minut.

8. Na koncu dopolniš do vrha, ne čisto do roba, ker se bodo bloki še napili z vodo in bo po nekaj dneh zemlja se še dvignila za cca 10 cm vsaj, odvisno koliko so se dobro natopili. To boš videl ob prvem dežju. Dobro pomešaš na vrhu zemlje in gnojilo, ki ga daš še drugi del – potreben čas 5 minut.
Skupaj sem delal s svojim sinom dobro uro, pa še fajn sva se zabavala in kar je ključno – ni igral igric na računalnik.

9. Evo, visoka greda je pripravljena za sajenje. Počakaš samo še na malo višje temperature, ker če boš sadil ali sejal ko je ponoči še blizu ničle, ne bo nič iz tega. Potreben čas –  Pokliči na ARSO, ki pa ne vedo niti za 2 dni točno naprej, ampak po mojem bo že naslednji teden pravi čas, za to zdaj pripravi gredo, da potem lahko takoj poseješ ali posadiš.

Ostali nasveti
0