Solata –

kraljica vrtičkov

Kaj ne sme nikoli manjkati na mizi pri kosilu? Solatka, seveda. Pisani krožniki hrustljave solate so defitinitivno ena izmed najbolj zdravih obrokov, še lepše pa je, če jo pridelamo sami. Solatne gredice niso tako dolgočasne, kot se morda zdijo na prvi pogled. 

Obstaja uffff, nešteto vrst solat, zato se pri ustvarjanju solatnih gredic pozabavajte! Popestrite svoje vrtičke z različnimi vrstami, okusi, barvami in teksturami. 

Pred vami je kratek vodič za vzgojo domače solate. Pojasnili bomo vse od sejanja, pa do enostavnih trikov za izvrstno uspevanje zelene kraljice zdravih vrtičkov. 

 

Adijo, umetna solata iz trgovin 

Solata je listnata zelenjava, ki je še posebej dovzetna za srkanje težkih kovin in kemikalij iz zemlje. Te se udobno namestijo v listih, ki jih na koncu pohrustate v sveži solatnih skledi dobrot. Kupljena solata je vzgojena iz gensko spremenjenih semen, ki praktično ne vidijo zemlje. S pomočjo kapalnega hidroponičnega sistema, je v plastičnih rastlinjakih vsaki rastlini posebej dostavljena kupica umetnih gnojil in agresivnih pesticidov. Pa dober tek! 

Preden se poglobimo v raziskovanju te nežne zelenjadnice, je treba poudariti, da je edini način vzgoje zdrave solate v organskem vrtu. Za pridelavo solate izberite le bio semena ali jih vzgojite kar sami. Zemljo pripravite z organskimi substrati in jo pognojite z naravnimi gnojili 

Pri solati ne drži pregovor, da česar ne veš, ne boli; saj se škodljive kemikalije skozi leta odlagajo v našem telesu in so razlog za cel kup bolezni. Zakaj bi kupovali umetno vzgojeno solato, ko pa je tako enostavno in hitro vzgojiti domačo? 

The Shadow of the Roof Falls Across these Planters,
Allowing Me to Grow Salads in High Summer
© Steve Masley

 

Pridelovanje solate je simpl kot pasulj 

Solata je sila preprosta za vzgojo. Ne potrebuje veliko gnojil in gojite jo lahko najdlje časa od vseh vrtnin, tudi pozimi. Solatne semenke namreč kalijo, ko temperatura zraste že nad 5 °C. Idealna temperatura za zdravo uspevanje je sicer okoli 15 – 20 °C, vendar obstajajo tudi vrste, ki se počutijo dobro tako sredi poletja, kotv hladnejših mesecih.

 Ste vedeli, da obstajajo tudi avtohtone slovenske vrste solat? Nič čudnega, da je to ena izmed najstarejših povrtnin na slovenskih vrtičkih! 

 

Semena ali sadike? 

Solato lahko sadite na dva načina. Če ste sveži solatničarji, predlagamo, da stestirajte oba in boste videli, kateri vam je ljubši. Za vse ljubitelje mlade solate ni tako pomembno, kako je ta posejana, zato se boste verjetno poslužili prvega načina. Solate, ki razvijejo štruce, pa potrebujejo več prostora, zato je potrebno bolj strateško ustvarjanje solatnih gredic, ki je opisan v drugem način. 

 

#1 Svobodnjaški način sejanja 

Zavojček z bio semenkami prosto po Prešernu potresete po ravni in zrahljani zemlji, dobro zalijete in vaše delo se je končalo. Semen namreč ni treba vkopavati in jih lahko posejete kar direktno na pripravljen substrat. Odvisno od naravnih pogojev (temperatura, sonce, hranila v substratu), boste čez dober teden že opazili kalčke. [Text Wrapping Break][Text Wrapping Break]Pomanjkljivost načina je, da boste naenkrat imeli ogromno solate. Posajena solata bo zrastla na gosto in potrebno jo bo redno prebirati, drugače bo zavzela monopol nad drugo zelenjavo in šla v cvet. Rešitev je, da se poslužite drugega načina ali enostavno posejete solato na manjši predel gredic, v sadilne vreče ali visoke grede.  

 

#2 Strateška vzgoja s sadikami 

Drugi način je po domače rečeno “flancanje” solate. To pomeni, da boste na gredico posadili sadiko. Bio semena raztresite v večjo posodo ali sadilno vrečo. To lahko brez težav storite v stanovanju, saj bodo semena na toplem prej vzklila. Ko solatka zraste, izberite le tiste najlepše, največje in jih presadite v ločene lončke ali sadilne kartone – jajčna embalaža je denimo super rešitev. Ko so sadike že dovolj velike (imajo recimo 5 listkov), so pripravljene za presaditev na zunanje gredice.  

Posadite jih v vrsto z razmikom. Za izdelovanje glav boste potrebovali tudi do 30 cm razmika. Seveda prilagodite razmerje glede na prostor, ki ga imate.Za solatni vrt na balkonu zmanjšajte razdaljo.  

Kdaj je primeren čas za sejanje? 

Sadike vzgojite že februarja, v topli notranjosti stanovanja. Na gredice pa jih preselite v marcu. Sajenje semen ali sadik ponovite 1x – 2x na mesec. Tako boste ves čas imeli svežo solato, v različnih stadijih rasti. Semena solate izjemno hitro vzkalijo, nekje po dveh tednih bi že morala pokukati na plano. Solato lahko sadite vse od februarja pa do oktobra, le pazljivo pri izbiri sort. 

Solata ima rada zmerno temperaturo. Poleti jo je treba zalivati in po možnosti zaščititi pred direktnim soncem. Najlažje jo je posaditi v družbo malce večjih zelenjavnic (odlično se razume s plodovkami), ki ji bodo nudile senco.  

Zimske solate posejete jeseni, ko je večina vaših gredic že praznih. Zimska solata potrebuje malce več gnojil, saj bo tako najlažje odporna na stres hladnejših temperatur. 

 

10 solatnih zapovedi 

 1. Solatnice so nežne in skromne vrtnine za vzgojo. So idealne za začetnike organskega vrtičkanja. Res je, da se na vrtu zaradi njih ne bo treba posluževati posebnih čarovniških ritualov, a vseeno zahtevajo določeno skrb. Tukaj je 10 pričakovanj, ki jih od vas zahteva solata. Nič se ne bojte, solatka nima visokih pričakovanj. 
 2. Solate obožujejo rahla in vlažna tla. Za maksimalno udobje priporočamo uporabo substrata s kokosovimi vlakni, ki ga narahlo vmešate v zgornjo plast zemlje ali posadite solato direktno vanj.
 3. Za zdravo uspevanje tla ne smejo biti preveč pognojena. Je pa potrebno vsako sezono zemlji dodati organsko maso. To storite s kompostom ali kakovostnimi organskimi gnojili.
 4. Solata vam bom sama povedala, kdaj je željna. Listi, ki se vihajo, pomenijo, da je potrebno zalivanje. Solato lahko zalivate kadarkoli, tudi v najhujši vročini. Solatne korenine dosežejo le 4 cm globoko, zato jo je potrebno zalivati pogosteje.
 5. Izhlapevanje vlage v vročih in sušnih mesecih preprečite tako, da tla med solatnimi glavami prekrijete z organsko zastirko s kokosovimi lomljenci.
 6. Solata se zelo slabo razume s peteršiljem, zato je ne sadite v njegovo bližino.
 7. Njeni dobri sosedje so čebula, drobnjak, por, blitva, repa, zelje, korenček, zelena, meta, ohrovt, jagode, pastinak, sladki krompirček, špinača, beluši in črna redkev.
 8. Največji škodljivci solate so polži. Znebite se jih tako, da okoli solatne gredice posujete zastirko s kokosovimi lomljenci.
 9. Gnitje solate pogosto povzročijo koreninske uši. Pojav uši sprožijo preveč pognojena tla, zato previdno z gnojili. Solate nikar ne špricajte s herbicidi ali pesticidi, uporabite raje naravno zaščito za krepitev rastlin in raziščite razloge, zakaj so se uši sploh pojavile.
 10. Semena solat ne zdržijo ravno dolgo, zato je pametno vsako sezono kupiti nova, oziroma vsako leto pobrati sveža semena.
 11. Glavnate solate režete, rozetaste solate pa raje obtrgavajte. Držite se pravila, da pustite vsaj tretjino listov, čeprav se je včasih težko zadržati.

Solate, ki so najraje na slovenskih vrtičkih 

Slovenci smo malce posebni, kar se tiče pridelovanja solat. Solate vseh vrst se pogosto poseje vsepoprek, počaka da malce zraste in se jo nato poje kot berivko – zgodnjo spomladansko mlado solato. Verjetno se tudi vi strinjate z zmagoslavno kombinacijo mlade solate s kuhanimi jajčki?  

Čeprav nismo izbirčni glede vrste solat, jih je nekaj izjemno priljubljenih pri slovenskih vrtičkarjih. V osnovi se solate po strukturi listov delijo na mehkolistnate in krhkolistnate, glede rasti pa na glavnate in rozetaste. Rozetaste ne naredijo glav, temveč rastejo v obliki rozete, torej imajo liste obrnjene navzven. 

 

Glavnate solate 

Kot že ime pove, solate oblikujejo čvrste in kompaktne glave. Načeloma so nezahtevne za pridelavo. Najbolj znane vrste glavnatih solat so: 

 • Ljubljanska ledenka (po domače “leda”) je slastna krhkolistnata solata, ki dobro prenaša vročino in ne zacveti tako hitro. Je slovenska avtohtona sorta solate. 
 • Posavka je zimska, prav tako krhkolistnata solata. Primerna je za sajenje od septembra do oktobra, uspeva tudi pozimi, če jo dobro zaščitite pred zmrzaljo.  
 • Majska kraljica je čudovita mehkolistnata solata, ki jo lahko posadite zgodaj spomladi. Odlično se obnese na sončnih predelih, denimo med plodovkami in obožuje vlažna tla, obogatena s hranili.  
 • Bistra je prav tako slovenska avtohtona sorta solate. Odlično prezimi in oblikuje krepko glavo. Je krholistnata solata z valovitim in rdečkastim robom.  

 

Rozetaste solate 

So primerne za vzgojo čez celo leto – odvisno od sorte. Ponavadi imajo nakodran rob in so svetlo zelene barve. Rozetaste so še posebej magične, če jih pojeste kot berivko.  

 • Hrastolistna potrebuje sončno lego, bogata ter vlažna tla. Je rdečkaste barve in ima izjemno svež okus. Lahko jo jemo kot berivko ali pustimo, da oblikuje večje liste. Ugaja ji malce več prostora, saj bo tako počasneje zacvetela. 
 • Gentile (Gentilena, Gentila) solata je postala tako popularna, da se jo uporablja kot sinonim za rozetaste solate. Ima izredno valovit rob, je polnega okusa in še odlično prenaša temperaturni stres. Najbolj poznana Gentile solata je Kristalka.  

Sklede polne zdrave in hrustljave solate

Solata je dragocen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Zaradi lahkega dostopa je postala precej razvrednotena. Še posebej, ko se na tržišču pojavljajo poceni solatne glave iz Španije in Italije, ki so napolnjene z umetnimi poživili, prepojene s pesticidi, njihova hranilna vrednost pa vprašljivo visi na nitki.  

Vse v zvezi s solato je lahkotno, njena vzgoja, oskrbovanje in še njen okus. Nobene potrebe ni, da bi si oteževali življenje in kupovali solato, ki je prepotovala toliko kilometrov, ko pa jo lahko brez težav vzgojite tudi na balkonu. 

Potrebujete le kakokovstno bio seme, sadilno vrečo iz filca, super substrat in bogata hranila. Z občasnim zalivanjem bo solata kar ponorela od veselja, vi pa boste vselej imeli na dosegu roke to kraljico vrtička. 

Vse za vzgojo solate lahko najdete v naši HomeOgarden trgovini  

 

 

 

 

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0