Sejanje božičnega žita

BOŽIČNO ŽITO

ZGODOVINA IN TRADICIJA

Običaj je znan že več tisočletij v srednji Evropi in tudi na bližnjem Vzhodu. To je bila in je še navada verovanja za obilno žetev v prihajajočem letu, saj simbolizira novo življene in nov kruh. Je tudi simbol svetlobe in upanja. Danes pa je to bolj kot samo okras za k jaslicam, novoletni jelki ali za na praznično mizo. A slovenci ne bi bili slovenci, če ga vsaka pokrajina v Sloveniji ne bi imenovala drugače: “božično žito” na Gorenjskem, “kaljeno” žito na Štajerskem, “pšeničko” na Dolenjskem ter “večno življenje” v Beli Krajini. Nežen in sveže zelen mali ´tepih´ je lepa poživitev v teh kratkih in hladnih dneh. So pa mlade pšenične bilke tudi užitne in zelo zdrave.

ČAS SETVE

Setveni dnevi božičnega žita so god sv. Barbare (4. dec.), na Marijin praznik (8. dec.) in god sv. Lucije (13. dec.).

PRIPRAVA, SETEV IN OSKRBA BOŽIČNEGA ŽITA

Za boljšo kaljivost priporočam, da damo predhodno seme čez eno noč namočit.

Izbor posode je v današnji bogati ponudbi čisto prepuščen osebnemu okusu. Naj bo dekorativna in v stilu, ki gre z vašo celotno božično novoletno dekoracijo in prostorom. Lahko so glineni, keramični ali plastični lončki raznih barv in oblik. Lahko so tudi steklene posode, predvsem kakšne sklede. Izberemo lahko tudi dekorativne  podstavke, saj ni potrebno veliko substrata. Primerne so tudi dekorativne pletene košare ter košarice iz jute ali blaga.  Žito lahko sejemo tudi na vato ali mah, vendar je stabilnost, ko se bilke večje slabša in bolj je potrebno skrbeti za redno vlažnost,  da ni presuho ali premokro. V primeru suhote se pojavi zastoj rasti, venenje in rumenenje nasada. V primeru mokrote pa se lahko pojavi nadležna plesen.

Postopek setve božičnega žita in nega:

Izbrano posodo napolnimo z zemljo, narahlo pritisnemo in poravnamo. Potem posejemo žito, tako, da so semena na gosto en zraven drugega. Posejano žito potem še pokrijemo s tanko plastjo substrata in spet narahlo pritisnemo z roko, da se seme in substrat spojita. Seveda še malo zalijemo ter postavimo na svetlo in toplo mesto v kuhinji ali dnevni sobi.

Nadaljna oskrba ni zahtevna. Dnevno boste lahko opazovali napredek rasti nasadka, saj če ste izbrali pravi substrat, je na primernem mestu in s pravilno nego pride do prave ‘eksplozije’ rasti žita! Že po dveh dneh boste imeli prve bilke zunaj!  Da preprečimo rast biljk v eno smer, nasadek dnevno malo obrnemo. Ves čas rasti pazimo, da je substrat vlažen, a voda ne sme zastajati. Na to moramo biti zelo pozorni predvsem, če imamo nasadek v posodi brez odtočne odprtine, da ne zalivamo preveč. Ker imamo načeloma v zimskem času v zaprtih prostorih topel in bolj suh zrak, priporočam, da nežne biljke dnevno rosimo z mlačno vodo.

Nasadek po želji lahko tudi čez čas dodatno okrasimo s kakšnim trakom, mašnjico, dodamo kak okrasek in tako pričaramo praznično vzdušje, čemu je nasadek, čas  in trud, ki mu ga posvetimo tudi namenjen.

Da nam nasadek dlje časa krasi naš prostor, ga lahko, ko so biljke že kar visoke, prikrajšamo enkrat ali dvakrat na višino okoli 10 cm.

Ni pa nujno da imate ta okras samo v prazničnem času! Čez čas lahko večkrat posejete nov nasadek in tako boste imeli zeleni okras v celotnem času, ko narava zunaj počiva in naše oči pogrešajo zeleno barvo. Če ne veste, zelena barva nas pomirja, ugodno vpliva na zdravje in deluje sproščujoče. Tako boste lažje počakali na prve tople pomladne žarke in zelene poganjke zunaj.

Ideja za inovativen in zanimiv nasadek pa je tudi, da poleg žita dodate še nekaj semen sončnič, redkvice ali žametnice. O tem bom pa pripravil prispevek naslednjo leto.

Pregovor pravi: Kar seješ, to žanješ. To vsekakor drži in zato poleg žita, ‘posejmo’ v teh prazničnih dneh še ljubezen, srečo in razumevanje, kajti to bomo potem v naslednjem letu tudi ‘poželi’!

ALI STE VEDELI:

Božično žito je odlična sestavina ali dodatek za pripravo zdravega naravnega napitka 🙂

Obilo uspeha, lepo božično žito in čarobne praznike Vam želimo!

HomeOgarden

Avtor: Srečko Blas

HomeOgarden priporoča

SI ŽELITE PREJEMATI  HOMEOGARDEN NOVICE?

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0