Sajenje in nega balkonskih rožic po organsko

Sajenje & presajanje balkonskih rožic

Najenostavneje sajenje cvetja je zagotovo s sadikami. Lahko si zadate tudi konkreten izziv in jih posadite s semenkami, vendar je ta postopek precej daljši. Pred nakupom imejte v mislih naslednje:

 • Večletne sadike kupite le, če imate na voljo topel in relativno sončen prostor, kamor boste rožice lahko pozimi pospravili.
 • Preverite kakšne zahteve ima rastlina (svetloba, zalivanje, gnojenje). Na to bodite še posebej pozorni, če želite kombinirati več različnih vrst rastlin. Ključno je, da izberete vrste, ki imajo enake zahteve.
 • Če je le možno, kupite sorte, ki so avtohtone za naše okolje.
 • Kupite dovolj široka in globoka korita, kakovosten organski substrat, ki je primeren za vzgojo cvetja ter naravno gnojilo za oblikovanje cvetov. Več o tem, v nadaljevanju.

Sajenje & presajanje balkonskih rožic

Najenostavneje sajenje cvetja je zagotovo s sadikami. Lahko si zadate tudi konkreten izziv in jih posadite s semenkami, vendar je ta postopek precej daljši. Pred nakupom imejte v mislih naslednje:

 • Večletne sadike kupite le, če imate na voljo topel in relativno sončen prostor, kamor boste rožice lahko pozimi pospravili.
 • Preverite kakšne zahteve ima rastlina (svetloba, zalivanje, gnojenje). Na to bodite še posebej pozorni, če želite kombinirati več različnih vrst rastlin. Ključno je, da izberete vrste, ki imajo enake zahteve.
 • Če je le možno, kupite sorte, ki so avtohtone za naše okolje.
 • Kupite dovolj široka in globoka korita, kakovosten organski substrat, ki je primeren za vzgojo cvetja ter naravno gnojilo za oblikovanje cvetov. Več o tem, v nadaljevanju.

Kratka navodilca za sajenje cvetlic

Sajenje novih sadik v korita se po stari praksi lotimo po ledenih možeh, to je po 15.5. Takrat nam načeloma pozeba ne more več zagosti in so zunaj že dovolj visoke temperature, da bodo rože lepo uspevale. Spodnji koraki veljajo tako za sajenje kupljenih sadik, kot presajanje starejših večletnih rastlin po zimskem spancu.

 1. Za sajenje izberite lonec ali korito z drenažno odprtino. To je ključno, saj tako voda ne bo zastajala in povzročala gnitja korenin. Korita naj bodo visoka in široka vsaj 20 cm. Temna korita se hitreje segrejejo, zato bo potrebno pogosteje zalivanje. Kot alternativo plastičnim koritom, lahko izberete estetsko dovršene in rastlinam sila prijazne sadilne vreče iz filca.
 2. Preden rastline posadite v korito, jih namočite v vedru vode. Namakajte jih, dokler se mehurčki ne nehajo dvigovati. Tako bo rastlina že na samem začetku dobro preskrbljena z vodo.
 3. Pred sajenjem postavite rastline v korito in se prepričajte, da imajo posamezne sadike med seboj dovolj prostora in se ne bodo drenjale kot sardine v konzervi.
 4. Na dno posode oziroma korita postavite drenažni material (pesek, glinopor, glinene črepinje), ki bo preprečil nabiranje vode na dnu.
 5. Sadike posadite v kakovosten substrat. Med vsako izmed njih pustite vsaj za eno dlan prostora. Med sortami, ki se zelo razrastejo, pustite za dve dlani prostora. Pred sajenjem preverite ali ima vrsta rada globoko ali plitvo sajenje.
 6. Na mestu, kamor posadite sadiko, naredite jamico, ki je enako globoka kot lonček sadike. Sadiko postavite v jamico in s prsti narahlo pritisnite navzdol.
 7. Zemlja naj ne sega popolnoma do roba, temveč naj bo vsaj 2 cm pod robom, saj tako ni nevarnosti, da vam bo voda ušla čeznjo.

 

 1. Po sajenju rastline tudi pognojite s kakovostnim organskim gnojilom in zalijte z vodo.
 2. Korita ne postavite takoj na končno mesto, saj so rožice po presajanju občutljive. Nekaj dni je priporočljivo, da so na mestu, kjer so zaščitene pred vetrom in močnim soncem.

Substrat, kot je v naravi

Rastline se evolucijsko spreminjajo zelo počasi. Pri vzgoji si pomagate tako, da preverite, od kje izvira vrsta rastline in kakšna je njena zemlja ter okolje v kateri avtohtono raste. Za večino notranjih zelenih rastlin velja, da so podrast v džungli, temu primerno pa je treba prilagoditi tudi substrat, svetlobo ter vlago. Večina balkonskih cvetlic, denimo  bršljanke, rastejo “na široko”, določene se obnašajo tudi kot pleveli in rastejo na suhih skalnatih pobočjih, oziroma na dobro izsušenih tleh.

Balkonske cvetlice potrebujejo dobro odtočno zemljo, saj se bodo drugače hitro razvile bolezni ali celo gnitje korenin. Hkrati potrebujejo tudi zemljo, ki se ne posuši tako hitro, kot njihov skalnat naravni habitat. Tovrstno podlago jim lahko zagotovite z dobrim organskim materialom – kompostom ter dodanimi naravnimi materiali, ki zadržujejo vodo.

Kakovosten substrat za cvetoče balkonsko cvetje naj vsebuje:

 • mineralno vulkansko kamnino, ki dobro zadržuje vodo ter hranila (perlit ali zeolit)
 • organsko maso, ki zvišuje aktivnost koristnih mikroorganizmov (huminski kompost, humus deževnikov, organski humus)
 • humus aktivator, ki skrbi za talne organizme in regenerira zemljo
 • naravne minerale, ki jih rastline potrebujejo za začetno rast (kamninska moka, kalcij)

Za bujno cvetoče balkone smo v HomeOgarden pripravili organsko substratno mešanico Substratica Profi Mix, ki vsebuje vse zgoraj naštete lastnosti in še kopico naravnih bogatih hranil. Z nevtralnim pH-jem ustreza večini balkonskega cvetja in ustvarja okolje v katerem bo balkonsko cvetje zdravo uspevalo in bohotno cvetelo.

Negovanje balkonskega cvetja

Bujno balkonsko cvetje, ob katerem se vam bo kar smejalo, potrebuje tudi redno oskrbo. Ni dovolj, da ste entuziastični le na začetku, nato pa rož’ce le sčasoma zalivate. Nesmiselno se je napotiti v vrtne centre in nakupiti gomilo sadik cvetja, ki bodo nato žalostno naredile le po nekaj cvetov.

Gnojenje z bogatimi organskimi hranili

Za cvetoče krasotice je gnojenje zlato pravilo številka ena. Na začetku gnojenje deluje kot motivacija za grajenje močnega koreninskega sistema. Največ gnojil pa potrebujejo rastline od junija do jeseni, v času cvetenja. Poleti je rastlinam zaradi visokih temperatur tudi oteženo srkanje hranil ter vode. Za dognojevanje se zato priporoča tekoče gnojilo, kot na primer Organski cvet ali vegansko gnojilo VEGiPOST.

Kakovostna organska hranila v substratu in v gnojilih bodo tudi izboljšala teksturo zemlje. Organska masa je tista, ki bo dlje časa obdržala vlago v sebi, da jo bodo rastline imele čas posrkati. V nasprotnem primeru bo voda le odtekla, cvetlice pa bodo ostale žejne. To je ključnega pomena še posebej poleti, ko rastline potrebujejo največ podpore iz vseh strani.

Zalivanje v pravi meri in ob pravem času

Zalivanje prilagoditi vrsti rastline. Ravno zato je ključnega pomena, da v isto korito sadite le enako žejne rastline. Na primer: surfinije potrebujejo veliko zalivanja, bršljanke pa ne. Zalivanja se lotite zjutraj ali zvečer, ne sredi žgočega poletnega dne, saj bo v nasprotnem primeru rože zadela kap.

Z zalivanjem ne pretiravajte, raje preverite vlažnost zemlje s prsti ali z merilcem vlažnosti zemlje. Zalivajte z mlačno vodo, oziroma še bolje – na balkonu si postavite večji kanister vode, ki vam bo prihranii dodatne korake do najbližje pipe. Modni hit v vrtnarjenju so tudi samozalivalna korita. Pri njih bodite pazljivi na začetku, ko so sadike mlade. Takrat je vseeno priporočljivo rastline zalivati od zgoraj, da bodo lahko razvile koreninski sistem.

Obtrgovanje odmrlih cvetkov

Obtrgovanje je opravilo, ki je za vzgojiteljice/je cvetlic najbolj suhoparno. Pri nekaterih vrstah obtrgovanje sicer ni potrebno, je pa vsekakor priporočljivo pri vseh rož’cah. Tako boste preprečili nastanek bolezni in spodbudili ustvarjanje novih cvetov. Tega opravila se je najlažje lotiti s škarjami, s katerimi odrežete le cvetne glavice. Če boste obtrgovali dosledno, se boste izognili pokopališču mrtvih cvetov na tleh.

Cvetlični dizajn za balkonske vrtove

Za vse kreativne dušice je aranžiranje balkonskega cvetja najlepše opravilo sezone. Vsekakor je to zadnji korak na naši poti, saj je to korak “za gušt”. Nič ne pomaga, če si bomo zamislili izjemno barvno kombinacijo in teksturo cvetja, ko pa mu ne bomo priskrbeli dobrega substrata ali gnojil.

Nekaj nasvetov za oblikovanje cvetličnega asortimana:

 • Sorte se morajo med seboj ujemati po potrebah (sonce, zalivanje, gnojilo, pH).
 • Na robovih naj bodo viseče rastline, bolj ob steni pa pokončne.
 • Izberite do 3 različne barve (poleg zelene), dajte si duško tudi pri kontrastnih variantah, kot sta: oranžna – modra.
 • Za bujen izgled uporabite tudi “zelena mašila”, kot so: okrasne koprive, sladki krompir (batata), okrasne trave.

Seznam sort balkonskega cvetja, ki se rade sončijo

 • Pelargonija (bršljanka): najbolj popularna in tudi najmanj zahtevna balkonska cvetlica. Uspeva tudi na vročem soncu in ni problematična za kombiniranje.
 • Surfinija: še ena zelo popularna balkonska rožica. Rada ima dobro odcejen in bogat substrat. Nikoli je ne kombiniramo z bršljankami.
 • Verbena: prav tako potrebuje bogato zemljo in sončno lego. Rastline je potrebno zalivati pogosto in redno odstranjevati odmrle cvetke.

Seznam sort, ki uspevajo tudi v senci

 • Vodenka: deluje odlično v kombinaciji s fuksijami. Je precej nezahtevna in odlično deluje na vlažni in odcedni zemlji.
 • Fuksija: ima pisane cvetove nenavadnih oblik. Ne mara grozne vročine in je občutljiva na nizke temperature.
 • Petunije: drobnocvetne so odporne na dež in veter. Odlično se obnesejo s pelargonijami.
 • Begonija (Kraljeva, Zmajeva Krila): ima čudovite okrasne liste in ni preveč zahtevna za vzgojo. Priporoča se gnojenje 1x tedensko, uživa v toplejših temperaturah in malce bolj kislem pH-ju.

ustvarili le kratkotrajni BUM efekt. Na dolgi rok pa bodo rastline povsem izčrpane in bolj nagnjene k boleznim in škodljivcem. Tudi pri vzgoji cvetja uporabimo le organske in naravne sestavine. Tako ni strahu, da bo naša okolica kontaminirana. Niti ne bomo smetili okolja s strupenimi ostanki, ko bomo rože presajali.

Organska gnojila za zelenje in čudovito cvetenje ter substratne mešanice, ki ustvarijo rožicam sanjsko podlago, boste našli v naši spletni trgovini.

Ponudbo si lahko ogledate tukaj 

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

1