Receptura za gosto poletno zelenico

Vroči poletni dnevi kar kličejo, da brez slabe vesti ležerno počivamo na domači zelenici, v družbi dobrih knjig in hladnih sadnih napitkov. Osvežitve pa si ne zaslužite le vi, temveč tudi vaša trata. V vročih mesecih se nega trave malce spremeni. Srkanje hranil iz zemlje je trati oteženo, zato je potrebno spremeniti režim zalivanja, košnje in gnojenja.

V spodnjem zapisu boste izvedeli vse poletne skrivnosti nege zelenice. Tako se boste lahko “važili” z gosto in zeleno trato v vseh letnih časih.

Poletni koledarček nege trate

Ko govorimo o negi poleti, si je najbolje razdeliti sezono na 3 dele. Da bo vaša trata v najboljši kondiciji, se najprej lotite odstranjevanja pleveli in škodljivcev, nato pa korak za korakom sledite spodnjim predlogom.

Zgodnje poletje

 1. Gnojenje trate z organskim gnojilom, ki nudi oporo trati pri rasti in krepi njeno zdravje.
 2. Podroben pregled trate za možne škodljivce ali mah in temu primerno ukrepanje. Vsi škodljivci se seveda ne bodo spravili malcati ravno vaše trate, zato bodite pozorni, da ne izženete tudi koristnih prebivalcev zelenice. Pri odganjaju škodljivcev uporabite organska sredstva. Za uspešen izgon mahu pa preberite tale nasvet.
 3. Košnja trave na precej visoko višino – nikar trate ne ostrižite “na ježka”. S tem boste travo “prisilili”, da požene korenine globoko v notranjost in hkrati bo zemlja bolje zadržala svojo vlago. Posledično bo potreba po zalivanju manjša.
 4. Zalivajte globoko, tako da podprete rast korenin.

Med poletjem

 1. Tudi med najbolj vročimi meseci se priporoča gnojenje.
 2. Enako kot prej, kosite malo višje. V živo pokošeno travo bosta vročina in sonce hitro zažgala. Rezila naj bodo ostra, kosite pa bolj pogosto in po malo.
 3. Zalivajte globoko. Vsaj 5 l / m2.

Pozno poletje

Tukaj je vse odvisno od vremena, če je zunaj indijansko poletje potem nadaljujejo z nego trate enako, kot med najbolj vročimi meseci. Če se temperature že nižajo in je v zraku več vlage pa lahko:

 1. Kosite nižje – tako, kot v spomladanskih ali jesenskih mesecih.
 2. Zalivajte redkeje, seveda odvisno tudi od padavin.
 3. Tudi proti jeseni lahko trato nahranite z ustreznimi organskimi gnojili.

Skrivnosti čudovite trate

Trava je v resnici precej spregledana rastlina. Ste kdaj pomislili, koliko travnih bilk nas dejansko obkroža? Še posebej v Sloveniji, kjer nam zelenih površin resnično ne manjka. V osnovi je precej enostavna rastlina. Ima plitve korenine in ji posledično lahko hitro zmanjka hranil ter vode.

Od osnovnih hranil ima trava največje potrebe po dušiku in kaliju, a v poletnih mesecih je njuna absorpcija otežena. Si predstavljate, kako bi mi funkcionirali, če bi cele dneve stali na soncu kot lipovi bogovi? No, res da nismo rastline, vendar tudi one so živa bitja, ki jim visoke temperature ne denejo najbolje. A tudi vročino lahko brez težav prebrodijo, če jim zagotovite spodnje rešilne bilke.

Zalivajte globoko in redkeje

Če boste trato zalivali vsak večer po malem, boste preprečili, da bilke razvijejo globoke koreninice. Slednje so že po naravi plitke, s pretiranim zalivanjem pa se bo situacija še poslabšala. Po domače rečeno – rastline se polenijo, ker se jim ni treba truditi za dostop do vode, saj jim jo nekdo vsak dan pridno zliva po površini. Plitke korenine poleti so lahko za trato katastrofalne. Zalivanje vsak dan hkrati privablja tudi mnoge glivične bolezni.

Trato zalivajte takrat, ko je to potrebno – tukaj lahko spustite svoje tesne urnike. Precenite situacijo tudi glede na padavine. Nekako se priporoča, da se poleti zaliva 1 x tedensko in to temeljito. Poleti naj bo količina vode 5 – 8 l / m2, ta naj pronica vsaj 15 cm globoko. To lahko preverite tako, da v tla potisnete palčko ali lopato – kot naredite pri pečenju biskvita z zobotrebcem. Izsušena tla zalivajte počasi in z majhnimi kapljicami, da bodo počasi in vztrajno pronicala v tla.

Trato zalivajte v dopoldanskem času. Čez dan so temperature previsoke in lahko privedejo do ožigov ali prevelikega šoka. V večernih urah pa se voda, zaradi nižjih temperatur in vlage, dlje časa vpija, kar lahko privede do bolezni.

Test: Kdaj trava potrebuje zalivanje? Takrat, ko nanjo stopimo in se poležane bilke ne dvignejo.

 

Košnja: bolje večkrat po malo

Ravno obratno kot pri zalivanju velja pri košnji – kosilnico zavihtite večkrat po malem. V visoki sezoni (julij, avgust) bo trava rasla intenzivno, če bo le imela dovolj hranil. Takrat potrebuje redno košnjo, recimo 1 – 2x tedensko. Seveda je to odvisno od terena, če morate kositi travo po klancu, bo to težko izvedljivo. Pri košnji se držite pravila, da nikoli ne kosite več kot ⅓ celotne višine. V najhujši vročini trate ne kosite krajše od 5-6 cm. Nižja kot je trava, več je možnosti, da se bo posušila na žgočem soncu.

Kosite s kosilnico na najvišjih obratih in zelo ostrim rezilom. Topo rezilo lahko resno poškoduje zelenico, saj se bilke raztrgajo, namesto gladko ostrižejo. Pokošeno travo pustite kar na travniku, saj predstavlja hranila za trato.

Tudi trava potrebuje bogata gnojila

Potem pa se oglasijo nejeverneži: “Ah! Kje pa! Trava raste povsod, brez problema.” To je verjetno res. Ampak dejstvo je, da če boste želeli vzgojiti RES najlepšo zelenico, takšno da se bo sosedom povesila čeljust, jo je potrebno čez celo rastno sezono tudi gnojiti. Toplo priporočamo uporabo gnojil z dolgotrajnim učinkom, ki se sproščajo počasi. Najbolje, da so ta peletirana, saj jih boste enostavno posuli po travi.

Pri tem želimo poudariti, da umetna gnojila nikakor ne sodijo na zelenico. Konec koncev boste na njej veliko časa preživeli tudi vi, vaši otroci in hišni ljubljenčki. Ostanki umetnih gnojil v zemlji obtičijo ter se sproščajo v podtalnico. Po pravici povedano, že tako smo preveč obkoljeni s toksini. Na tržišču je veliko organskih gnojil, s katerimi brez težav vzgojite čudovito žametno zelenico.

HomeOgarden 4 Evergreen organsko gnojilo za trato ima dodan aktivni magnezij in druga naravna hranila za rast zelenice. Vsebuje tudi koristne bakterije, ki odstranjujejo mah in ga nato pretvorijo v hranilo za travo. Tako boste trati obenem priskrbeli hrano in jo okrepili, povrhu pa še preprečili nastajanje mahu. Gnojilo je povsem varno za okolje in vsa živa bitja.

Največja skrivnost krepke trate – mikorizne glive

Glive in trata ne gresta ravno skupaj, kajne? Razen, ko govorimo o slastnih jesenskih dežnikaricah, ki rade rastejo na travnikih. Mikorizne glive, verjetno vsi tisti, ki prebirate naše nasvete, že dodobra poznate. V nasprotnem primeru, svetujemo, da si preberete tale zapis.

So glive s katerimi je povezanih 80 % vseh rastlin, med njimi tudi trave. Mikorizne koreninice – hife se razprostirajo daleč v globino zemlje. S simbiotskim razmerjem tako trava prejme veliko več hranil ter vode, kot bi ju zmogla sama črpati iz tal, kar je ključnega pomena še posebej poleti. Travne bilke, ki so povezane z mikorizo, bodo krepke, bolj zelene in veliko bolj odporne na šoke, kot so visoke temperature in dolgo poležavanje na trati.

Glavni problem mikorize je le ta, da je izjemno krhka. Ker so glive med seboj prepletene kot čipke, jih že prekopavanje lahko povsem uniči, rekonstrukcija pa traja več let. Pred novim urejanjem zelenice in čez celo rastno sezono toplo priporočamo, da po zelenici potrosite gnojilo Organska ozelenitev trate, saj boste pospešili naravni proces razraščanja magičnega interneta mikoriznih gliv. Mešanici so dodani tudi naravni spodbujevalci rasti in minerali, da bo trata res čudovito uspevala.

Kako lahko mikoriza izboljša vašo zelenico poleti?

 • Boljša poraba gnojil. Nitke, ki jih mikorizne glive pošljejo v tla so podobne lovkam. Sproščajo encime, ki sprostijo veliko več makro in mikrohranil. Slednje travne bilke pridno posrkajo.
 • Zdrav koreninski sistem. Gosta in robustna trata raste v “živih” tleh in lažje odganja škodljivce ter bolezni.
 • Zraslo bo več travnih bilk. Če boste mikorizne glive vmešali spomladi pri pripravi zemlje za zelenico, bo zraslo tudi do 2 x več travnih bilk.
 • Izboljša strukturo zemlje. Mikoriza veže delce zemlje, kar izboljša poroznost in drenažo tal ter omogoča odličen vodno-zračni režim.
 • Okrepi odpornost na sušo. Kot že omenjeno, glive sežejo po vodo globoko v tla. Tako bo trata veliko bolje prenašala sušo. Hura! Manj zalivanja!

Zeleno, ki te ljubim, zeleno

Preživljanje časa z družino in prijatelji je zagotovo pomembnejše od česanja trate – a še lepše je, če z najbližjimi lahko uživate na domači zelenici. Da boste brez skrbi poležavali po puhastih bilkah, izberite le organske rešitve. Naj krasna misel “Zeleno, ki te ljubim, zeleno” drži tudi pri uporabi gnojil in drugih sredstev na domačih vrtičkih.

Celotno ponudbo za oskrbo zelenice na kateri boste z veseljem poležavali je na voljo tukaj >>

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0