ORGANSKA ZASTIRKA IMA VELIKO
KORISTI ZA PAMETNE VRTNARJE

Vrtnarji radi zastirajo gredice, saj jim to prinaša številne prednosti in hkrati lepo popestri videz vrtov. Kokosov lomljenec v Organski zastirki nudi še dodatne prednosti. Zastiranje z Organsko zastirko nudi veliko več od zastiranja z lubjem: preprečuje rast plevela, ščiti rastline pred izsuševanjem in ostalimi vremenskimi vplivi, poleg tega pa še diši in izgleda čudovito.

Svojemu vrtu dajete pravo poslastico, ko zastrete zemljo okoli rastlin.

Tukaj vam ponujamo sedem razlogov, zakaj bo vaš vrt preprosto oboževal Organsko zastirko:

  1. Obnovljiv material

Za razliko od sekancev iz lesa in lubja uporaba organske zastirke na vrtu omogoči ponovno uporabo materiala, ki bi ga sicer zavrgli.

Zeleno je! Kokosov lomljenec je stranski produkt predelave kokosovih orehov. Vse, kar je primerno za uporabo v prehrani, se loči, lupine pa ostanejo. Kako koristna ponovna uporaba, kajne?

  1. Čudovit vonj

Tega ne morete reči za nobeno drugo zastirko. Zastiranje vrta z Organsko zastirko oddaja vonj po kokosu (po morju, če imate bujno domišljijo ;-)). Po močnem dežju je njen vonj še izrazitejši. Aroma traja več tednov.

  1. Čudovit izgled

Vsaka zastirka spremeni videz vrta. Z zastirko lahko ustvarite različne dele vrta, vrt povežete v celoto ali na njem ustvarite potke za hojo. Kokosov lomljenec je v primerjavi z večino ostalih zastirk še posebej očarljivega videza. Njegova temno rjava barva spominja na tla in lepo objame rastline. Barva se ne spere, saj je popolnoma naravna in neobdelana.

  1. Plevel izginja

Pozabite na pletje na vrtu. To je zamudno in povsem nekoristno opravilo. Organska zastirka zavira rast plevela, zato vam ni treba tako pogosto pleti. Zastirka seveda ne prepreči popolnoma rasti plevela, ga pa ekstremno upočasni. Debelejša kot je plast zastirke, boljši je učinek. Torej – namesto pletja dodajte plast zastirke!

  1. Hrana za rastline

Organska zastirka se sčasoma razgradi. Svojo primarno funkcijo zaščite rastlin opravlja eno sezono, potem se kompostira. Ko se razgradi, bo zastirka v tla vnesla hranila, vključno z dušikom. Zastirka iz lubja, ki jo običajno uporabljamo v dekorativne namene, dejansko vzame dušik iz tal, tovrstno zastiranje pa ga nasprotno dodaja! Poleg vnosa organske mase kompostirana organska zastirka rahlja tla in tako izboljšuje vodno-zračni režim v tleh. Na ta način trajno izboljšuje vrtna tla. Oh, kako prijazno je zastiranje!

  1. Zmanjša izgubo vode

Vrtnarji se veselimo! Organska zastirka pomaga ohranjati vlago v tleh, kar pomeni, da boste porabili manj časa za zalivanje, še dodatno privarčevali na stroških za vodo ter – kar je najpomembnejše – skrbeli za naravo.

Zastirka ščiti rastline tudi pred visokimi in nizkimi temperaturami, zato je uporabna praktično v vseh delih leta.

  1. Privablja koristne žuželke

Zastirka spodbuja deževnike, da si najdejo dom na vašem vrtu. Prav tako jo obožujejo pikapolonice in ostala koristna bitja, ki skrbijo za boljša vrtna tla/opraševanje rastlin. Ta koristna bitja še dodatno predelujejo material in tako pripravijo boljši življenjski prostor za vaše rastline. Vsi vrtnarji si želimo z mikroorganizmi bogata tla, ki v bistvu delujejo kot naravna gnojila. Znano je, da čebele obožujejo sladkobo kokosa. Med koristne živali pa vrtnarji zelo neradi uvrstimo polže, ki pa jim zastirka k sreči ne ustreza, saj se jim prilepi na sluznico in jim onemogoča premikanje.

Organska zastirka je naravna, biološko razgradljiva, obnovljiva in čudovitega videza. Med organskimi vrtnarji je prišlo do velikega napredka, saj iščejo več načinov, kako skrbeti za  okolje ter si vseeno pridelati zdravo domačo hrano. Svojo vlogo lahko opravite tudi z zaščito omejenih virov vode, tako da zastirate tla v svojem vrtu.

Organska zastirka ima torej veliko koristi za pametne vrtnarje, kot smo obljubili v naslovu.

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0