ORGANSKA ZASTIRKA

8 RAZLOGOV ZA

UPORABO NA EKO VRTU

Ste se že znašli v situaciji, ko je bila vreča z lubjem enostavno prevelika za vaše roke, avto ali nakupovalni voziček?

Potrebujete pomoč pri nakupu organskega materiala za vrt?

Iščete boljšo rešitev za dekorativno lubje, vrtno zastirko, zaščito proti razraščanju plevela oz. zaščito pred izsuševanjem visoke grede?

Bi vas zanimala inovacija, ki bi ponujala rešitev vsega naštetega v enem?

Ponujamo enostavno rešitev, popolno inovacijo na slovenskem tržišču – Organsko zastirko, narejeno posebej za potrebe naših organskih vrtnarjev. Gre za kocko iz mletih kokosovih orehov in palminih vlaken. Kdor pozna HomeOgardnovo organsko zemljo, mu bo priročno pakiranje zagotovo blizu.

Kaj je kokosova zastirka?

Kokosovo vlakno ali kokosov ostanek je naravni odpadni proizvod, ki nastane pri predelavi kokosovega oreha, sicer pa prihaja iz zunanje kokosove lupine.

Uporaba kokosovega lomljenca je okolju prijazna alternativa neobnovljivim zastirkam, kakršno je npr. lubje. To pomembno dejstvo je samo delček prednosti, ki jih prinaša kokosova zastirka.

    

Poglejmo glavne razloge, zakaj je uporaba kokosovega lomljenca oz. Organske zastirke odlična za organske vrtnarje:

  1. Povsem naravna, brez umetnih barvil in kemikalij za impregnacijo, ki jih večinoma vsebujejo lubja in ostale okrasne zastirke. Organsko zastirko sestavljajo 100-% čista kokosova vlakna.
  2. Delci Organske zastirke so veliki 20–40 mm in rastline ter tla ščitijo celo sezono. Pozneje jih preprosto vkopljemo v tla ter tako zagotovimo boljši vodno-zračni režim in obenem v tla vnesemo nujno potrebno organsko maso. Z uporabo preprečujemo razrast plevela.
  3. Vrednost pH – kokosova zastirka ima v nasprotju s šoto ali lubjem iglavcev nevtralno vrednost pH. To je torej idealen pH za večino rastlin (z izjemo kisloljubnih, kot so rododendroni, borovnice in azaleje). Kokosovo zastirko uporabljamo za zastiranje tal na zelenjavnem vrtu kot uporabno (zaščita pred pleveli, zadrževanje vlage, zaščita pred močnim dežjem idr.) ali dekorativno (okrasne gredice). Organska zastirka ima popolno naravno vrednost pH za optimalno absorpcijo hranil. Je idealna za mešanje med zemljo na vrtu ali v posodah. Tako lahko sami prilagodimo razmerje zrakvoda za optimalno ravnotežje zadrževanja vode in drenaže.
  4. Obnovljivost – 

Kokosov lomljenec je – za razliko od lubja evropskih in tropskih dreves, ki prihajajo iz relativno neobnovljivih virov – povsem obnovljiv vir. Poleg tega izsekavanje gozdov ni okolju prijazno, pridelava kokosa pa je trajnostna industrija, ki ne ogroža ekosistema.

  1. Zadrževanje vlage in toplote – zastirka iz kokosa zadrži 50 odstotkov več vode kot običajna zastirka (slama, mulč, lubje). Vodo vpije do svoje kapacitete, višek pa odteče, zato ni nevarnosti za gnitje korenin. To je pomembna prednost predvsem v sušnih območjih, saj lahko z zastiranjem vrta zmanjšamo porabo vode za polovico. Prav tako odlično ščiti pred zmrzaljo. Uporabljamo jo v vseh letnih časih.
  2. Organska zastirka je koristen dodatek komposta, saj pomaga uravnotežiti materiale, bogate z dušikom, kot so trave in kuhinjski odpadki. Masa komposta se poveča, dodamo rahlost.
  3. Izboljašanje strukture tal – kokos je vsestransko uporaben za izboljšanje težkih tal – npr. kokosova zastirka pomaga peščenim tlom hraniti hranila in vlago. Kot dodatek glinenim tlom pa zastirka izboljša kakovost tal, preprečuje zbijanje in omogoča prost pretok vlage in hranil.
  4. Organska zastirka ima neomejene možnosti uporabe. Mi smo testirali le nekatere med njimi. Tako je npr. odličen substrat za sajenje orhidej, dekoracija za ostale notranje rastline, material za ustvarjanje, nudi optimalen življenjski prostor hišnim ljubljenčkom (v terariju, ptičji kletki), primerna je za igro otrok in domačih živali. Katera pa je njena največja vrlina? Polži je ne marajo!

Kokosova zastirka je na voljo v tesno stisnjenih blokih. Njena priprava je povsem preprosta – potrebujemo največ 10 l vode ter nekaj minut časa. Velikost bloka se poveča 5- do 7-krat, tako dobimo iz kocke 60 l naravne zastirke. Za pripravo lahko uporabimo večjo posodo ali samokolnico. Blok pa lahko tudi preprosto položimo na želeno mesto in ga zalijemo z vrtno cevjo ali zalivalko.

Ko je kokosova zastirka namočena, se njena uporaba praktično ne razlikuje od uporabe lubja.

Uporaba zastirke z vsemi njenimi prednostmi je zares široka. Dajmo ji priložnost v svojem organskem domu!

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0