ORGANSKA OZELENITEV

TRATE JESENI

Ko je poletja konec, je treba travno rušo, ki je bila dlje časa izpostavljena vročini in suši, dobro oskrbeti. Trate in zelenice so v zgodnjem jesenskem času izpostavljene podhranjenosti s ključnimi hranili in vodo. Zdaj prihaja tudi čas, ko bo več dežja, temperature so nižje in ugodnejše tako za rast kot tudi setev trave.

V poletnem času, ki je že za nami, se navadno v travni ruši, kjer so bili prazni prostori, razraste tudi nekaj plevel, kot so npr. hitro rastoče plazeče detelje. Vsi pleveli, ki prihajajo s sosednjih travnikov s semeni, ki jih veter nosi po zraku, se hitro ukoreninijo in začnejo izpodrivati travo.

Trata je navadno mešanica različnih trav, npr. ljuljke, ki je poznana kot angleška trava in je višje rasti ter navadno največkrat prisotna. Nadalje imamo bilnice, ki dopolnjujejo višjo rast in konsistenco na travniku, imajo tudi globlje korenine ter lažje preživijo sušne in težje razmere. Latovke pa so trave z bolj pritlikavo rastjo, ki dobro zapolnjujejo prostor med višjimi travami – ljuljkami in bilnicami.

Dobra travna mešanica je tako sestavljena iz večjega dela ljuljk in bilnic ter manjšega dela latovk. Za senčne in sušne lege pa izberemo mešanico z večjo količino bilnic, ki naredijo stabilnejši in globlji koreninski sistem.

Če se pojavijo na travi prazni prostori, jih je treba v jesenskem času »pokrpati« z dosejevanjem trav ljuljk, ki zelo hitro kalijo in zapolnijo prostor.

Trato najprej dobro pokosimo in poplevemo večje plevele, ki so v njej moteči. V vse prazne prostore in tam, kjer smo izruvali plevel, naprej dodamo tanko plast zemlje, da nam ni treba kopati, saj bi s tem tudi poškodovali zdravo in lepo trato. Na zemljo lahko posujemo malo mikorize – to je gliva v prahu, ki omogoča, da se bo novo posejana trava hitro ukoreninila, dodamo semena – najbolje mešanico angleške ljuljke, in potem prek semena zelo tanko plast zemlje – organske zemlje iz kokosovih vlaken, ki omogočajo hitro kaljivost semena. Tam, kjer smo posejali, dobro pohodimo (na večjih površinah valjamo), da se zemlja in semena sprimejo skupaj.

Zalijemo, sicer pa je še bolje setev načrtovati spremljajoč vremensko napoved in jo opraviti tik pred napovedanim nekajdnevnim dežjem.

Trava bo po tem principu sejanja s pravim in dobro kaljivim semenom že v manj kot tednu dni pokukala na plano in potem jo samo okrepimo z organskim gnojilom, ki vsebuje leonardit in mikorizo. Tega potrosimo po celotnem travniku in opravimo jesensko gnojenje trate. Tako na splošno okrepimo trato, ki je izčrpana od poletja, ter jo tudi oskrbimo, oplevemo in dosejemo.

Dobra organska gnojila ne vsebujejo umetnih gnojil in alergenih soli, kar je še posebej pomembno, če se po trati sprehajajo hišni ljubljenčki in/ali igrajo otroci. Organska ozelenitev trate je ključna v jesenskem času, da ne vnašamo prehitro topnih hranil in da ne bo trata pozimi pozebla.

V jesenskem času se na senčnih delih trate pojavlja mah, kar je lahko tudi posledica bolj kislega zemljišča. S tem namenom jo zalivamo z določenimi krepilci proti kislosti zemlje in tako vplivamo na to, da na teh legah trava lažje sprejema hranila, se lepše razraste, posledično pa se zmanjša tudi prisotnost mahu.

Jeseni je konec septembra in še cel oktober čas, ki je primeren za setev trave. Zanjo se odločimo, če imamo celotno trato polno plevela ali nam na splošno slabo raste, ker se je že z leti izrodila. Prav tako pa tudi pripravljamo nove površine, ki jih želimo ozeleniti, saj bomo tako imeli že spomladi lepo trato, ki bo bistveno hitreje pohodna in močna, kot če bi jo sejali spomladi.

Za pripravo zemljišča za trato uporabimo organska gnojila z mikorizo in leonarditom, ki jih potrosimo ob prekopavanju oziroma pripravi zemlje in jih vmešamo v zemljo.

Pri uporabi organskih gnojil lahko tudi takoj sejemo, saj ne zmanjšujejo kalitve kot mineralna dušična nitratna gnojila, ki se tudi zelo hitro izpirajo v podtalnico.

Lepo jesen uživajmo na naravni organski zelenici, ki je lahko središče druženja celotne družine.

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0