Novo na tržišču –

ORGANSKA ZASTIRKA

Ste se že znašli v situaciji, ko je bila vreča z lubjem enostavno prevelika za vaše roke, avto ali nakupovalni voziček?

Potrebujete pomoč pri nakupu organskega materiala za vrt?

Iščete boljšo rešitev za dekorativno lubje, vrtno zastirko, zaščito proti razraščanju plevela, zaščito pred izsuševanjem vaše visoke grede?

Za potrebe naših organskih vrtnarjev obstajajo raznolike rešitve, toda zadnje čase se s tem namenom najpogosteje uporablja zastiranje s kokosovim lomljencem ali Organsko zastirko. Gre za kocko iz mletih kokosovih orehov in palminih vlaken. Kokosovo vlakno ali kokosov ostanek je naravni odpadni proizvod, ki nastane pri predelavi kokosovega oreha, sicer pa prihaja iz zunanje kokosove lupine. Uporaba kokosovega lomljenca je okolju prijazna alternativa neobnovljivim zastirkam, kot je npr. lubje. To pomembno dejstvo je samo delček prednosti, ki jih prinaša kokosova zastirka.

Pri kokosovi Organski zastirki gre za povsem naravno zastirko brez umetnih barvil in kemikalij za impregnacijo, ki jih navadno vsebujejo lubja in ostale okrasne zastirke.

Organsko zastirko sestavljajo 100 % čista kokosova vlakna.

Delci Organske zastirke so veliki 20 do 40 mm, rastline in tla pa ščitijo celo sezono. Pozneje jo preprosto vkopljemo v tla ter tako zagotovimo boljši vodno-zračni režim ter v tla vnesemo nujno potrebno organsko maso. Z uporabo preprečujemo razrast plevela. Kokosova zastirka ima – v nasprotju s šoto ali lubjem iglavcev – nevtralno pH-vrednost, tj. kislost. Za večino rastlin je to idealna vrednost pH. Uporabljamo jo za zastiranje tal na zelenjavnem vrtu, kot uporabno (zaščita pred pleveli, zadrževanje vlage, zaščita pred močnim dežjem idr.) ali dekorativno zastirko (okrasne gredice). Organska zastirka ima popolno naravno vrednost pH za optimalno absorpcijo hranil.  Je idealna za mešanje z zemljo na vrtu ali v posodah, tako lahko sami prilagodimo razmerje zrak–voda za optimalno ravnotežje zadrževanja vode in drenaže.

        

Kokosov lomljenec je – za razliko od lubja evropskih in tropskih dreves, ki prihajajo iz relativno neobnovljivih virov – povsem obnovljiv vir. Poleg tega izsekavanje gozdov ni okolju prijazno, pridelava kokosa oz. kokosove zastirke pa kot trajnostna industrija ne ogroža ekosistema. Zastirka iz kokosa zadrži tudi do 50 odstotkov več vode kot običajna zastirka (slama, mulč, lubje). Vodo vpije do svoje kapacitete in višek odteče, zato ni nevarnosti za gnitje korenin. To je pomembna prednost predvsem v sušnih območjih, saj lahko z zastiranjem vrta zmanjšamo porabo vode za polovico. Prav tako odlično ščiti pred zmrzaljo. Uporabljamo jo v vseh letnih časih. Organska zastirka je koristen dodatek kompostu, saj pomaga uravnotežiti materiale, bogate z dušikom, kot so trave in kuhinjski odpadki. Masa komposta se poveča, dodamo ji rahlost.

Kokos je vsestransko uporaben za izboljšanje težkih tal. Tako denimo kokosova zastirka pomaga peščenim tlom ohraniti hranila in vlago. Kot dodatek glinenim tlom pa zastirka izboljša kakovost tal, jim preprečuje zbijanje in omogoča prost pretok vlage in hranil.

Organska zastirka ima neomejene možnosti uporabe. Testirali smo le nekatere od njih – tako je npr. odličen substrat za sajenje orhidej, dekoracija za ostale notranje rastline, material za ustvarjanje, nudi optimalen življenjski prostor hišnim ljubljenčkom (v terariju, ptičji kletki), primeren za igro otrok in domačih živali. Katera pa je njena največja vrlina? Polži je ne marajo!

Kokosova zastirka je na voljo v tesno stisnjenih blokih. Njena priprava je povsem preprosta – potrebujemo nekje 10 l vode ter nekaj minut časa. Velikost bloka se poveča in iz kocke dobimo 60 l naravne zastirke. Za pripravo lahko uporabimo večjo posodo ali samokolnico. Blok pa lahko tudi preprosto položimo na želeno mesto in ga zalijemo z vrtno cevjo ali zalivalko.

Ko je kokosova zastirka namočena, se njena uporaba praktično ne razlikuje od uporabe lubja.

Uporaba zastirke z vsemi njenimi prednostmi je zares široka, zato ji dajmo priložnost v svojem organskem domu!

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0