Nega in vzgoja orhidej

Morda boste končno dobili prvo orhidejo in se izgubili v svetu polnem informacij, ali pa samo radi berete o vaših najljubših sobnih rastlinah. Kakorkoli , tukaj objavljamo nekaj najpomembnejših navodil za nego in vzgojo orhidej, kakor tudi nekaj trikov za izboljšanje njihovega zdravja.

Za začetek bi rad, da bi razbili mit – ” Orhideje so zapletene za vzdrževanje”. To preprosto ni res, saj so to rastline, ki ne zahtevajo preveč pozornosti in časa in to od trenutka, ko se zavemo, kako bi morali z njimi ravnati. Da bi vam olajšali življenje in stvari poenostavili, smo se odločili, da vam svoje izkušnje prenesemo.

 

Zalivanje orhidej ali kako pravilno zalivati orhideje

Verjetno vsi že vemo, da orhideje ne zalivamo tako kot druge rastline. Zaradi strukture substrata v katerem živijo, moramo prilagoditi način zalivanja. Recimo, kokosov substrat ne more v nekaj minutah dobiti dovolj vlage, da bi kvalitetno oskrbel orhidejo. Vendar, če pravilno zalijemo ta substrat, bo bolje zadrževal vlago in bomo s tem zmanjšali pogostost zalivanja.

Pravilno zalivanje orhidej:

 • Najprej, kako ne zalivamo: orhideje nikoli ne zalivamo s tekočim curkom vode, saj voda v tem primeru odteče skozi substrat,
 • vzamemo večjo posodo, kot je tista, v kateri imamo posajeno z orhidejo,
 • v posodo nalijemo vodo in če je čas za dognojevanje, dodamo priporočeno količino gnojila za orhideje in ga zmešamo z vodo, saj se mora enakomerno razporediti v posodi,
 • postavimo orhidejo v vodo in pustimo, da se namaka vsaj 20 minut (v primeru, da je roža dehidrirana pa jo lahko pustite nekaj ur, ne bo ji škodovalo),
 • nato vzamemo orhidejo iz namakalne posode in jo pustimo da se odvečna voda odteče, nato jo vrnemo na njeno stalno mesto.

 

Nega listov orhidej

Listi so tako kot pri vseh rastlinah, tovarne energije. Zato je priporočljivo, da tej tovarni omogočimo ustrezne pogoje, da bi rastlina bila srečna in zadovoljna.

Nasveti za nego listov:

 • Res je, da imajo orhideje rade visoko vlažnost v zraku, ampak če imamo doma suh zrak, še posebej v zimskem času, je dobro da damo na radiator posode z vodo.
 • Prav tako jim je všeč škropljenje listov in zračnih korenin – ni nujno, vendar včasih jim pride prav. Samo pozor: vlaga v sredini orhideje se ne sme zadrževati! Povzroča gnitje in je pogost vzrok odmrtja orhideja, saj npr. phalenopsis raste samo iz enega stebla.
 • Lupino banane lahko uporabimo za lesk listov in jih hkrati nahranimo. Ko pojemo banane, z olupkom premažemo liste, kar je veliko boljše kot sintetična pršila za liste, saj le ti ne onemogočajo listom da dihajo, hkrati pa onesnažujejo zrak v stanovanju.
 • Ko so listi prašni jih stuširamo ali obrišemo, da rastlina lažje diha.

 

Nega korenin orhidej

Korenina orhideje je najbolj občutljiv del in je najpogostejši razlog, zakaj nam roža ne uspeva. Dobro je, da se posebna pozornost nameni temu delu. Torej začnimo!

Kako negujemo korenine orhidej:

 • posoda za orhideje mora biti prozorna, da bi videli kakšnega zdravja so korenine. Prav tako bi morala imeti posoda dovolj lukenj za zrak med koreninami, saj jih to naredi zdravo.
 • Korenine so nagnjene h gnitju, zato orhideje zalivamo šele takrat, ko so korenine popolnoma bele in se substrat suši. Orhideje imajo v listih zalogo vode, kakor tudi v pseudobulbah, katere predstavljajo zadebelitev stebla, npr. v družini oncidium. Zato vam ni potrebno skrbeti, če zamudite z zalivanjem kakšen dan, saj so rože pripravljene na hude čase.
 • Substrat mora biti zračen in omogočati koreninam dihanje. V primeru, da je razpadel in »mečkav«, je potrebno rože presaditi. Več o presajanju si preberite tukaj. Svež substrat mora imeti jasne koščke, kateri ne bodo takoj razpadli. Profesionalni vzgojitelji pogosto uporabljajo kokosov substrat, saj odlično zadržuje vlago. Orhideje v svojem naravnem okolju rastejo ravno na kokosovih palmah.
 • Normalno je, da korenine rastejo ven iz posode. Občasno jih lahko poškropimo z vodo.
 • V primeru gnitja korenin, rastlino presadimo in odstranimo vse gnile korenine. Hkrati uporabimo izdelek za preprečitev glivičnih bolezni – Bolezni STOP. Če so rastline nagnjene h gnitju, ga koristimo preventivno in hkrati zmanjšamo zalivanje.

Previdni bodimo z uporabo kemičnih gnojil, saj ob daljšem zalivanju začne postajati vrednost pH substrata vse bolj kisel. Kemična gnojila namreč povzročajo nabiranje soli v substratu in na koreninah rastlin, kar jih lahko privede do propada. Zakaj? Ko pade Ph vrednost substrata, omenjene soli postanejo topljive in tako jih rastlina vsrka, medtem pa te soli močno poškodujejo korenine in so pogost vzrok propada rastline. Zato osebno priporočam naraven izdelek Čudovite orhideje, saj ne bo škodil koreninam in ne bo povzročal kopičenja soli. Poleg tega kemikalije ne bodo izhlapevale v naš bivanjski prostor.

In tako smo šli skozi najpomembnejše elemente vzgoje orhidej. Morda se zdi, da je to zahtevno in da vzame veliko časa, ampak ni tako. Enkrat, ko se navadimo delati te stvari, bomo to opravili hitro in brez težav. Prepričan sem, da nam bodo orhideje vrnile vso ljubezen in nas nagradile s čudovitimi cvetovi in listi.

Več o presajanju orhidej si lahko preberete v prispevku: Presajanje orhidej je enostavno!

Za nasvete o boleznih in škodljivcih orhidej obiščite nasvet: Bolezni in škodljivci na orhidej

Želimo vam veliko sreče!

HomeOgarden izdelki

Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0