NAJBOLJ PEKOČE SORTE
ČILIJEV NA SVETU

Najbolj pekoča vrsta čilijev se imenuje Capsicum Chinense. Tudi med samo vrsto Capsicum Chinense pa se najdejo čiliji, ki so popolnoma sladki oziroma ne pečejo. Teh sort ne bom opisoval v pričujočem prispevku, ampak bom predstavil sorte, ki jim pravimo tudi »super hoti« oziroma »nuklearci«. Gre za sorte, ki imajo vsaj 1.000.000 skovilov in so po pekočnosti v samem vrhu. Tako pekoč čili pa praktično ni primeren za sveže zaužitje, saj ti po zaužitju že čez nekaj sekund postane žal, da si ga poskusil. No, poskusiš ga seveda lahko kakšen košček oziroma delček.

Kakšen pa je občutek, ko zaužiješ malce več kot le košček »nuklearca«? To hitro občutiš že v ustih, malce pozneje pa ti pot prebavnega trakta vse do želodca kaže ta malce večji kos čilija. Gre za žgočo bolečino, pekočnost, ki ti dvigne adrenalin, ker pa človek navadno išče izhod v sili, lahko hitro naredi usodno napako in vse skupaj poplakne z napačno tekočino, kot so recimo voda, sok, pivo … Ko se človek pripravi, da bo zaužil tako pekoč čili, naj si pripravi tudi velik kozarec ali dva mleka oz. jogurta, saj pekoča snov, imenovana kapsaicin, ki se nahaja v čiliju, ni topna v vodi, ampak zgolj v maščobi. Tudi sladoled, skuta in sir pomagajo poplakniti »neumnost«, ki smo jo storili.

Ne samo, da nas neznosno peče, nastopi tudi kolcanje, pojavijo se želodčni krči, pretirano potenje, velikokrat sledi bruhanje in … Ne predstavljate si, kako je, ko ti iz nosu, ust in oči tečejo pekoči potoki. A žal bo po tem treba potrpeti in nekako preživeti posledice tistega, kar ste verjetno storili iz gole radovednosti.

Prvič nikakor ne poskušajte pojesti polovice ali celo celega ploda, saj vam želodec, napolnjen z »vrelim oljem«, tega verjetno ne bo prenesel.

V nadaljevanju sledi opis nekaj najbolj pekočih sort.

CAROLINA REAPER Hp22b

carolina-reaper-homeogarden

Gre za uradno najbolj pekoč čili na svetu, ki se je vpisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Vsako leto se pojavi na trgu na desetine novih sort čilijev, ki imajo nad 1.000.000 SHU. In upam trditi, da je v tem trenutku na svetu vsaj pet, če ne celo več sort čilijev, ki so bolj pekoči od uradno najbolj pekočega. Ta je v knjigi rekordov zapisan z 2.200.000 SHU, v povprečju pa naj bi dosegel okoli 1.500.000 SHU.

Kreator čilija je Ed Currie in je lastnik podjetja PUCKERBUTT PEPPER COMPANY. Bolj kot on sam pa me zanima čili in ko se sprašujem, kako je nastal, kdo so starši tega čilija, naletim na več različnih razlag in mislim, da tega zagotovo ne bomo izvedeli. Seveda je Carolina Reaper nastala s križanjem dveh sort čilija, vendar bi se moral ta čili stabilizirati, če bi bili ti dve sorti (oziroma starši) stabilni. Prepričan sem, da nista bili. Tako prevladujejo geni prednikov, zato imamo zelo nestabilno sorto.

Da ne bo dvoma – vsekakor gre za brutalno pekoč čili in to je ena izmed najbolj pekočih sort na svetu, a po mojem mnenju ne za sam vrh.

TRINIDAD MORUGA SCORPION

trinidad-moruga-scorpion-homeogarden

Kot mnogi »nuklearci« – ali super hot čiliji prihaja tudi bivši svetovni rekorder iz Trinidada, bolj natančno iz dežele Moruga na Trinidadu in Tobagu. Sorta doseže 2.009.000 SHU. Naj vas nikakor ne zavedejo številke v primerjavi s Carolino Reaper. Ta čili je vsaj tako ali pa celo bolj pekoč od sejanega svetovnega rekorderja. Ima čudovito sadno-cvetlično tropsko aromo, ki se ob prerezu širi in čuti po celem prostoru. Tudi sam videz plodov je prav strašljiv. Pekočnost pa ti takoj pove, da čili prihaja iz »globus pekla«. Je zelo iskan čili med ljubitelji pekočega, saj je zelo primeren za izdelavo in pripravo omak ter za sušenje in mletje v prah. Poznamo rdečo, rumeno in čokoladno različico. Rumena Moruga Scorpion je malce blažja od rdeče in še bolj sadna po okusu, v čokoladni različici pa je čutiti pridih dima in suhih sliv. Z velikimi plodovi je rastlina prava paša za oči.

7 POT DOUGLAH (RED)

7pot-douglas-red-homeogarden

Tudi ta čili prihaja iz Trinidada ter s svojimi 1.853.900 SHU ne zaostaja za TMS. Niti odličen okus noro žgoče pekočine in arome ne zaostaja na lestvici in mnogi trdijo, da je prav ta čili na samem vrhu. Rastlina lahko zraste zelo visoko – tudi več kot dva metra, v loncu okoli 1,5 metra. Rdeča različica je fenotip 7 POT Douglah Chocolate.

TRINIDAD SCORPION BUTCH-T

trinidad-scorpion-butch-t-homeogarden

Ponovno se vračamo v Trinidad. Kreator tega čilija je Butch Taylor, ki prihaja iz države Mississippi iz ZDA. Čili ima 1.463.000 SHU, leta 2011 je bil za nekaj časa vpisan v Guinessovo knjigo rekordov. Plodovi imajo značilen škorpijonov rep, njihov okus je sadno-cvetlični in primerni so za sušenje ter omake in salse.

7 POT BBG (BUBBLEGUM)

7-pot-bbg-bubblegum-homeogarden

Ta čili je nastal s križanjem 7 POT yellow X Trinidad Moruga Scorpion v Veliki Britaniji. Je zelo zanimiv čili, za katerega je značilna posebnost: v polni zrelosti se mu tudi del peclja, če ga pustimo na rastlini, v končni fazi zorenja obarva rdeče. Lepa, robustna rastlina zraste v prvi sezoni okoli 1,5 metra visoko. Okus njenih plodov je prav poseben, saj je tropskega sadnega okusa, v podtonu pa je zaznavati vonj žvečilnega gumija. Mislim, da uradnega testiranja na skovile še ni opravil. Poznavalci pa ga primerjajo s Trinidad Morugo. Vsekakor gre za noro pekoč čili, pri katerem lahko z zaužitjem zares doživiš pravi pekel. V zadnjih treh do štirih letih so se v semenskih bankah pojavili nadaljnji križanci, saj je med ljubitelji čilijev resnično popularna sorta. Z njim bodite vsekakor previdni!

7 POT APOCALYPSE

7-pot-apocalipse-homeogarden

Je nova sorta, ki je nastala v Italiji s križanjem dveh nuklearnih sort čilija. Ocenjujem, da ima ta peklenska sorta okoli 2.000.000 SHU. Okus je naravnost fantastičen, saj ga spremlja močna sadna aroma. Plodovi so veliki okoli 8 cm in široki okoli 3 cm s hrapavo površino. Rastlina je zelo rodna in če ne želite po zaužitju njenih plodov doživeti konca sveta, bodite previdni!

BORG 9 (CHOCOLATE)

borg-chocolate-homeogarden

 

Nov čili je nastal v Veliki Britaniji. Nuklearni čili, ki veliko obeta in mu do popolne stabilnosti manjkajo 3–4 generacije. V semenskih bankah po svetu se pojavljajo različni fenotipi in tako je tudi ta čokoladna različica le ena izmed teh. Tudi ta hibrid velja za peklenski čili in je po pekočnosti med petimi najbolj pekočimi čiliji na svetu. Pri prvi generaciji F1 je bil čili rdeče barve, pri drugi F2 generaciji pa so prevladali geni potomcev.

Avtor članka: Vasja Ličen ČiliČen

Ostali nasveti
0