Vse skrivnosti
načrtovanja vrta

Kdaj sanjarite, kakšen vrtiček bi postavili?

V neskončnost brskate po spletnih inspiracijah in vzdihujete ob pogledu na sanjske gredice? No, potem pa se sanje hitro razblinijo, ko je enkrat treba zavihati rokave in si natakniti vrtnarske rokavice. Se vam to sliši poznano?

Kaj sedaj?! Kje naj sploh začnem in iz katerega konca naj se lotim domače vrtnarije?

Takšna vprašanja si je treba postaviti vsako leto, ne le, ko se prvič lotevate vrtnarjenja in čakate na prve pomladne sončne žarke.

Načrtovanje vrta je namreč prvi korakdo gredic, ki uspevajo kot navite! Z dobrim načrtom pa se lahko izognite tudi marsikateri bolezni in škodljivcem.

Pa res potrebujem načrt vrta?

Na podlagi načrta boste rastline sadili, obdelovali, gnojili, premikali in tako naprej. Odgovor je da! Načrt vrta je hudičevo pomemben. Na gredicah želite saditi več vrst rastlin in vsaka ima svoje posebne želje in zahteve, hkrati pa vsaka deluje drugače na zemljo, v kateri je posajena. Načrt bo olajšal vaše delo z organiziranjem gredic in vas usmerjal. Za pomoč, kako si sestaviti načrt vrta, je pred vami 5 poglavitnih vprašanj, ki si jih zastavite, še preden zagrizete v lopate in druge pripomočke. Za lažjo predstavo si lahko načrt vrta tudi narišete, nekaj idej za vaše risbe zelenjavnih gredic pa je skritih tudi spodaj.

Kam postaviti vrtiček? 

 Za tiste srečneže, ki imate na voljo zelenico, izbira pravega prostora ne bo trd oreh. Vsekakor pa se začnejo preglavice že takoj na začetku za tiste, ki imate na voljo manj prostora. Naj bo to balkon, terasa, dvorišče, streha, konec koncev tudi notranjost stanovanja – vedno se najde pot za organski vrtiček. 

Več idej za urbane džungle najdete v TEM ZAPISU >>  

 

Če nimate na voljo kosa svoje zelenice, ki bi jo lepo prekopali in pripravili gredico, lahko poprimete po drugih opcijah. To so nekonvencionalne alternative za organske vrtove: 

 • Lesene visoke grede 
 • Lesena korita 
 • Pelete za pokončne gredice 
 • Sadilne vreče iz filca 
 • Obešanke iz kokosovih lupin 
 • Reciklirane konzerve 

Kakšne so naravne danosti vrtička? 

 Temeljna stvar, ki jo rastline, poleg vode in hrane potrebujejo za uspevanje, je seveda sonce! Vodo lahko na gredice prinesete z zalivalkami, bogata hranila dostavite z dobrimi gnojili, a nikakor ne morete imitirati sonca. No razen, če kupite kopico UV luči. Kljub temu nič ne more nadomestiti naravne svetlobe.  

 

Pri načrtovanju vrtička najprej ocenite, koliko svetlobe prejme prostor, ki ste si ga izbrali. Upoštevajte tudi potovanje sonca od vzhoda proti zahodu. Večina zelenjave, sadja in zelišč potrebuje vsaj nekaj ur direktne svetlobe. 

 

Naravne zakonitosti, ki jih upoštevajte pri postavitvi gredic: 

 • Sonce: gredice naj prejmejo vsaj nekaj ur direktne sončne svetlobe. 
 • Lega: najboljša pozicija vrtička iz vidika svetlobe je od severa proti jugu. 
 • Veter in dež: rastline naj ne bodo direktno izpostavljene hudem vetru ali pod žlebovi. 
 • Vlaga: prevelika izpostavljenost lahko povzroči nastajanje mahu in cvetenja bolezenskih stanj, ki obožujejo vlago. 

 

Nasvet za skico: Nad obliko gredice si narišite potek sonca. Hitro se zgodi, da zasadite višje rastline tako, da bodo metale senco na manjše rastline. Z načrtovanjem vrta lahko to zoprnijo preprečite.  

 

Kaj naj sploh sadim? 

Tudi, če ste že uveljavljen vrtičkar, se je treba vsako leto spraševati, kaj in kod saditi. Za ekološki in organski vrt izbirajte le lokalne sorte rastlin, ki bodo zagotovo uspevale. Nikar se ne prenagnite z izbiro vseh možnih rastlin, za katere potem ne boste našli pravega prostora. 

 

Rastline, ki so najlažje za vzgojo tudi na balkonskih vrtičkih so: 

 • Paradižniki 
 • Solata 
 • Kumare 
 • Fižol 
 • Paprika 
 • Čiliji 
 • Zelišča 

Za začetek si lahko sestavite svoj salsa vrtiček. Posadite vse rastline, ki jih potrebujete za izdelavo slastne paradižnikove omake: paradižnike, čilije, koriander, čebulo in česen.  

vir slike

Nasvet za skico: Napišite si seznam rastlin, ki jih želite posaditi. Nikar se ne zaletite že v risanje rastlin na gredice, saj je najprej potrebno razčistiti še nekaj vprašanj.  

 

Kako naj sadim? 

Kakšno trapasto vprašanje, si boste verjetno mislili. No, zadeva ni tako enostavna. Kot smo že ugotovili, velja pri rastlinah pregovor: vsako tele ima svoje veselje. Spodaj najdete seznam specifik, ki jih morate upoštevati, da bodo vaše zelene petičnice vsako leto zadovoljno uspevale.  

Zanimalo vas bo kako kolobariti, katere rastline pašejo skupaj in katere ne, kako se časovno orientirati in kako oddaljene morajo biti posamezne rastline druga od druge

 

Spodaj je priložen tudi seznam botaničnih družin, ki naj služi kot kriterij za razvrščanje rastlin v gredicah. Gremo v temne, skrivnostne globine vrtnarjenja! 

 

Plonk listek botaničnih družin: 

 • Solatnice: solata, radič, endivija, motovilec, rukola 
 • Špinačnice: špinača, blitva, rdeča pesa 
 • Plodovke:  
 • Razhudniki: paradižnik, paprika, jačevec 
 • Bučnice: kumare, bučke, melone, lubenice 
 • Kobulnice: korenček, peteršilj, pastinak 
 • Gomoljnice: koleraba, redkvica, zelena 
 • Metuljnice: grah, fižol, bob, soja, leča, čičerika 
 • Kapusnice: zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, kitajsko zelje 
 • Čebulnice: čebula, por, česen, drobnjak 
 • Trajnice: šparglji, rabarbara, artičoka, hren 

vir slike

Ne pozabite na kolobarjenje!  

 

Kolobarjenje je tisto, ki od vas vsako leto zahteva novo skico vrta. V novi sezoni boste pogledali lanskoletno skico in ena kupica skrbi in težav vam bo prihranjenih. 

Takoj boste namreč vedeli, kam ne smete posaditi katerih rastlin in kako posamezne družine rastlin krožno rotirati po vrtičku.  

 

 • Pazite, da vsaj 3 leta ne posadite rastlin iz iste družine na isto mesto. 
 • Kapusnice so občutljivejše, zato se predlaga kolobar na 5 let. 
 • Pazite, da naslednje leto na isto mesto posadite vrtnino iz drugačne botanične družine (glejte plonk listek). Če ste lani sadili čebulo, letos na isto mesto NE posadite pora. 
 • Zelo enostavno kolobarjenje je ob upoštevanju delov rastline, ki jih uživamo. Denimo plodovkam sledijo naslednje leto solatnice. 
 • Pogosto se kolobari tako, da na gredici naslednje leto po krožnem principu rastline zamaknemo za eno mesto (v ali proti smeri urinega kazalca). 
 • Izjema je paradižnik, ki najbolje uspeva na vedno istem mestu. 

4×4 Foot Square Foot Gardening

vir skice

Nasvet za skico: Zaradi kolobarjenja si skice načrtov vrta vsako leto shranite in na podlagi lanske izrišite novo.  

Sitni in prijazni sosedje 

Ne opisujemo vaše tegobe s sosedi, temveč govorimo o medsosedskih odnosih rastlin. Obstajajo skupine vrtnin, ki se med seboj spodbujajo pri rasti in rastline, ki si bodo šle na živce. V naravi vse deluje po principu ravnovesja in določene stare sorte rastlin odlično sobivajo že vrsto let.  

Sajenje rastlin po principu dobrih in slabih sosedov izboljša rast, poskrbi za bogatenje hranil ter pomaga pri aktivnosti mikroorganizmov v zemlji. 

Hkrati tako preprečite nastanek bolezni in škodljivcev. 

Slabi sosedje se med seboj upočasnjujejo ali celo onemogočajo rast. Čebula in korenček sta denimo odlična soseda, saj drug drugemu pomagata odganjati škodljivce. 

 

Seznam medsosedskih odnosov na gredicah: 

Načrtovanje vrta - HomeOgarden

 

Nasvet za skico: Pri novih gredicahdenimo v urbanih vrtičkihkjer imate vsako leto svežo zemljo in substratgredico okvirno razdelite glede na družine rastlin

ki jih želite saditi in zgornjih dobrih in slabih sosedov. 

Časovni razpored sajenja  

Pri načrtovanju gredic je pomembno tudi, kako boste časovno uskladili sajenje. Saj veste, da je nemogoče in tudi napačno saditi vse rastline hkrati. Vedno prihaja do zamikov in ko je določena vrtnina že vzela svoj konec, po principu kolobarjenja posadite novo, če so tla še dovolj topla. V pomoč so vam lahko setveni koledarji, vsekakor pa je najbolje poslušati naravo. Zelenjava, kot je na primer paradižnik, bo najbolje obrodila v vročih mesecih, zato preračunajte, da bo pred poletjem sadika že odrasla.  

Spodaj je okvirni časovni razpored sajenja in saditve za nekaj pogostih prebivalk gredic: 

 • Februar: grah, bob, spomladanski česen 
 • Marec: solata, zelje, cvetača, brokoli, čebula 
 • April: peteršilj, korenček, blitva 
 • Začetek maja: zelenjadnice (paprika, paradižnik, bučke, itd) 

 

V praksi gre nekako takole: ko poberete čebulnice, lahko na gredico posadite radič, rukolo ali endivijo. Po zgodnji solati, krompirju in zelju posadite na vrt grah, stročji ali nizek fižol, rdečo peso, kolerabo, repo ali črno redkev.  

Nasvet za skico: V okvirčke za vsako rastlino dopišite tudi predviden datum sejanja oziroma saditve. 

Lahko ste tudi pogumni in dopišite okviren datum, kdaj bo rastlina obrodila in katero rastlino boste posadili za njo, če bosta zemlja in vreme še dovolj topla. 

 

Sadilna razdalja na vrtičku 

 Rastline za zdravo rast in razvijanje krepkih koreninic potrebujejo svoj prostor. Srkanje hranil iz prsti je onemogočeno, če so vrtnine posajene preveč na tesno.

Krompir, ki je posajen na 10 cm, se ne bo uspel debeliti in kakšna žalost je, če bi ves trud šel v nič, zgolj zato, da na koncu izkopljete krompirčke v velikosti češenj. 

Dajte rastlinam prostor in jih ne posadite preveč na tesno. Spodaj je seznam razdalj med rastlinami, ki jih upoštevajte pri sajenju sadik. 

Dimenzije so namenjene manjšim urbanim gredicam in so optimalne. Tisti srečneži, ki imate na voljo več prostora, lahko dimenzije razširite. 

Rastlina  Razdalja med rastlinami 
Paradižnik  40 cm 
Jajčevci  35 cm 
Por  15 cm 
Špinača  15 cm 
Radič  15 cm 
Paprika  25 cm 
Solata   15 cm 
Korenček  15 cm 
Kumare  30 cm 
Bučke  50 cm 
Grah  10 cm 
Fižol  10 cm 

Nasvet za risanje: No sedaj je končno napočil čas, da v okvirčke gredic proporcionalno narišete željene vrtnine.  

Koristna popestritev na gredicah 

Sedaj, ko ste določili, kaj in kako boste sadili, je čas še za dekoracijo. Glede na prostor, ki vam je ostal med vrstami rastlin, načrtujtei še zelišča in cvetlice. Ti dve vrsti rastlin namreč igrata več kot zgolj okrasno vlogo na vrtičkih. 

 

Dišeča zelišča, ki ščitijo zelenjavo 

Zelišča so precej nezahtevna za vzgajanje. Potrebujejo le nekaj ur sonca in bogata hranila v zemlji, pa bodo uspevala kot nora! Če ste vrtičkarski začetnik, so zelišča kot nalašč za vzgojo. Med zelenjavne gredice jih je koristno saditi, ker iz njih izhlapevajo eterična olja, ki odganjajo škodljivce. Kar nekaj zelišč pa preprečuje tudi nastanek bolezni.  

 

Kako vam lahko zelišča koristijo, če jih posadite med zelenjavo: 

 • Bazilika odganja listne uši, onemogoča nastanek plesni in odganja muhe. Odlično se razume s plodovkami, kolerabo, repo in špinačo.  
 • Šetraj odganja uši in je odličen sosed fižolu, solati in rdeči pesi. 
 • Meta je krasna za poletne koktajle in tople čaje. Super se razume s korenčkom, krompirjem, zeljem, solato in bučkami. 
 • Koper odganja uši in ga sadimo med korenček, brokoli, grah, zelje in rdečo peso. 
 • Tudi kumina in janež odganjata uši. S cvetovi privabljata muhe, ki plenijo uši. Janež sadimo k čebuli, kumino pa med zelje, kumare in rdečo peso. 

 

Cvetlice, ki niso le za okras 

V naravi cvetlice rastejo povsod in tudi pravi ekološki in trajnostni vrtički so pisani. S cvetjem boste v vrt povabili opraševalce in sovražnike škodljivcev.  

Za zelenjavne gredice se priporoča sajenje enoletnic, saj ne zavzamejo veliko prostora in imajo manjše koreninice, ki ne posegajo v rast zelenjadnic. Po gredicah razporedite višje cvetlice, ob robu pa manjše. 

 

To so nezahtevne enoletnice: 

 • Astra 
 • Ognjič 
 • Sporiš 
 • Naprstec 
 • Mak 
 • Kozmeja 

 

Zelo priljubljene so tudi sončnice. Te imajo malce večji koreninski sistem, zato bodite strateški pri sajenju.  

vir skice

Rastline so izbrane – kaj pa zdaj? 

 Na podlagi načrta, ki ste ga izrisali, boste zlahka določili, koliko materiala potrebujete. Glavni gradniki vsakega vrtička so substrat, gnojila ter zastirka. Najprej ocenite, kakšno zemljo že imate. Za zunanje gredice vas zanima, kakšna je sestava obstoječe zemlje (zbita, ilovnata, glinena) in kakšen je njen pH. Vsekakor je potrebno vsako zemljo spomladi prekopati in ji dodati kakovosten substrat in gnojilo. 

 

Kakovosten organski substrat je osnova 

V kolikor pričenjate z urbanim vrtnarjenjem, boste rastline sadili direktno v substrat. Funkcija substrata je zadrževanje pomembne vlage in vode, hranil, zagotoviti mora zračne prostore za dihanje korenin in aktivnost mikroorganizmov.   

Za zadrževanje vlage ter nevtralen pH, kakršnega potrebujejo zelenjadnice in rahlo sestavo zemlje priporočamo uporabo organske zemlje s kokosovimi vlakni. Ta zmanjša potrebo po zalivanju za kar 50%, njena sestava je rahla, kar rastlinam omogoča razvoj kakovostnega koreninskega sistema. 

 

Oživljanje zemlje z organsko maso 

Preden posadite rastline v zemljo, je tej treba dodati tudi organsko maso. To storite z dodajanjem gnoja ali bogatih gnojil med prekopavanjem oziroma pred sajenjem. Pazite le, saj si ne želijo biti vse rastline enako pognojene. Na podlagi načrta vrta lahko točno presodite, katere dele gredic pognojiti dobro, katere malo in katerih sploh ne.  

Za gnojenje zdravih in organskih vrtičkov uporabite zreli kompost, živalski gnoj iz ekoloških kmetij ali bogata organska gnojila. Ta bodo vnesla v zemljo vsa potrebna hranila, da bodo gredice bujno uspevale, aktivirali se bodo koristni mikroorganizmi, prst pa bo regenerirana 

 

Nekaj koristnih nasvetov za gnojenje: 

 • Čebulnice in stročnice ne marajo pognojenih tal, zato bodite pri gnojenju res “šparovni”. 
 • Največ hranil potrebujejo kapusnice (zelje, brokoli, cvetača). 
 • Takoj za kapusnicami so plodovke in korenovke. Te potrebujejo gnojila z večjim delom kalija in manjm dušika.  
 • Solata je med srednjimi porabniki hranil, tako da jo gnojimo zmerno.  

 

Zadnji korak je zastirka 

organsko zastirko boste preprečili izhlapevanje vlage in gredice zaščitili pred mrazom. Hkrati se z zastirko preprečuje razraščanje nadležnega plevela. Učinek zastirke je odvisen od debeline nasuvanja. Debeljša, kot je plast, več vlage se bo zadrževalo v zemlji. 

Določene rastline to obožujejo, spet druge malo manj. 

 

Pri načrtovanju vrtička si označite, katere predele boste zaščitili z debelejšo plastjo zastirke. Na podlagi tega ocenite, koliko zastirke sploh potrebujete. 

Plodovke, še posebej paradižnik, ima zelo rad vročino. Ko so rastline že večje in se zemlja dodobra ogreje, dodajte sloje zastirke, nekje od 5 – 10 cm na debelo. Izhlapevanje vode bo tako med poletno vročino zelo oteženo. 

 

Kažipot do bujnih organskih vrtičkov 

Nikakor se ne počutite, da morajo biti načrti perfektno dodelani in hkrati izražati vaše visoke artistične sposobnosti. Njihov glaven namen je, da so uporabni. Spomladi imate kar naenkrat kopico stvari, ki jih je potrebno postoriti hkrati. Z načrtovanjem vrta se boste še pred pomladjo lahko pripravili na ustvarjanje gredic. Takšnih kot ste si jih zamislili. 

Konec koncev je lahko tudi načrtovanje vrta zabavno opravilo. V naši spletni trgovini najdete kar nekaj izdelkov, ki jih lahko uporabite pri kreiranju svojih sanjskih vrtičkov. Med njimi najdete vse od osnovnih substratov, bogatih vsestranskih gnojil in hranil, pa do ekoloških sadilnih vreč.  

Tukaj lahko preverite ponudbo za vaš ekološki vrtiček  

 

Želimo vam veliko uspeha pri skiciranju vrtičkov in veseli bomo, če jih boste delili tudi z nami.  

 

 

 

 

 

 • Vaši izdelki so res super, še posebej pa sem zadovoljna z mikorizo, ki jo pogosto kupim. Sedaj imam na testiranju organsko paradižnikovo gnojilo, ki upam, da mi bo pomagalo pri napredovanju sadik.

  Nada
 • Res sem prijetno presenečena in se vam zahvaljujem za prispelo naročilo. Ob vseh popustih sem prejela še darilo, UAU! Vaših kockic zemlje sem kupila že več kot 10 in verjetno jih bom še veliko, saj sem zelo zadovoljna z njimi.

  Anica
 • Zahvaljujem se vam za hitro dostavo naročenih izdelkov. Z vašo storitvijo sem izredno zadovoljna in prepričana sem, da bo kakovost vaših izdelkov upravičila moje zaupanje. Zagotovo bom še naprej uporabljala vaše izdelke. Zelen pozdrav vsem!

  Smiljana
 • Z izdelki HomeOgarden sem izjemno zadovoljna. Res ste presegli vsa moja pričakovanja. Vsi produkti, ki sem jih do sedaj preizkusila so kakovostni in ugajajo mojim rastlinam. 

  Melita
 • Najlepša hvala za poslano naročila. Na Hrvaško je prišla v rekordnem času! Nisem vedela, da imate možnost naročila prek spleta, vsekakor bom tako naročala še naprej, ker prihranim veliko časa, ki ga sicer zapravim z obiskovanjem nakupovalnih središčih. Z izdelki HomeOgarden sem zelo zadovoljna in jih uporabljam že dolgo časa. Vsekakor jih bom priporočila prijateljem in znancem.

  Ines
 • Ravnokar sem se upokojila in zdaj imam doma malo večje projekte, ki v času službovanja niso bili mogoči. Na vrtu najraje gojim šparglje, ki potrebujejo dodatno zemljo. Ponujali so mi prikolice zemlje, ampak si ne upam tvegati, saj nikoli ne veš kakšne kakovosti so in kaj pride z njimi. HomeOgarden zemljo in substrate pa sem že uporabljala in sem bila z njimi res maksimalno zadovoljna, tako da je izbira očitna.

  Marija
Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0