Moja izkušnja z gojenjem

zelenjave v vrečah

Trenutek, ko se vrneš domov in greš mimo svojih rastlin, je neprecenljiv. Lahko pogledaš, kaj je na novo zraslo, kje so se odprli cvetovi in vsak dan spremljaš napredek svojih rastlinic. Zato se vsekakor strinjam s tistimi, ki govorijo o vrtu kot o najboljši psihoterapiji. To občutiš šele potem, ko izgubiš svoj vrt. Meni se je to zgodilo, ko sem šel študirat v prestolnico. Ampak nisem odnehal. K sreči se je ravno takrat pojavil nov način vzgoje rastlin v vrečah in jaz sem bil takoj odločen, da ga bom preizkusil. Lahko rečem, da imam s tovrstnim gojenjem zelo pozitivne izkušnje in da sem pravzaprav presenečen, kako zelo ustreza rastlinam.

Moj vrt je sestavljen iz velikih cvetličnih korit in loncev ter dvanajstih vreč, kjer lahko najdete vse možno – od jagod in borovnic do sivke ter različnih zelišč. Vreče so primerne za gojenje skoraj vseh rastlinskih kultur. Pri meni so v njih najbolje uspevali paradižniki in melancani, špinača pa je tako bujno rasla, kot bi imel pravi vrt. Borovnice so rodile že prvo leto in tu je prišla v ospredje velika prednost sajenja v vrečah: povsem preprosta regulacija pH-vrednosti tal, saj potrebujejo borovnice za uspešno rast kisla tla. Tudi česen je lepo zrasel in zgolj s sajenjem v vreče sem ga pridelal za 6-mesečno zalogo. Sčasoma sem v vreče sadil vedno več. Imel sem tudi drobnjak, peteršilj, papriko, bučke, mete, različne češnjeve paradižnike, navadne paradižnike, melancane, pisane čilije, andske jagode, čudovito baziliko, solato in kumare.

Še posebej lepa je kombinacija cvetočih rastlin, ki privlačijo čebele, in plodovk. Tako nastajajo zares čarobne kompozicije vseh barv in vonjav, ki so polne življenja in zdravja.

Skrb za tak vrt je povsem preprosta. Substrat iz kokosovih vlaken, ki sem ga uporabljal, ne dela blata in istočasno zadržuje veliko več vlage kot drugi substrati. Posledično sem svoj vrt redkeje zalival, kar je tudi skladno z načeli organske pridelave hrane. To je bila tudi dobra investicija za prihodnost, saj je kokosov substrat uporaben kar šest do osem let. Če ni to impresivno! Poleg tega so zelo praktične tudi vreče, ki jih lahko v vsakem trenutku prestavite kamor koli želite.

Ker tudi sicer zelo rad eksperimentiram in se igram z novostmi, sem poskusil tudi mikorizne glive. Skratka, to so glive, ki rastejo v sožitju s korenino rastline. Posledično je korenina večja, rastlina pa močnejša in uspešnejša. Ob raziskovanju sveta mikorize me je narava znova pustila brez besed. Mikorize so optimalne za rabo v vrečah, saj zapolnijo neizkoriščen prostor, obenem pa rastlinam omogočijo boljšo rodnost. Zatorej vsakemu toplo priporočam, naj se poigra z njimi.

Vrt v vrečah je izkušnja, ki bo v vas spodbudila rast ljubezni. Občutek, ko sam nekaj vzgojiš, je težko nadomestljiv in primerljiv s kakim drugim. Če imate majhne otroke, je po mojem mnenju zelo pomembno vzgojiti kakšno rastlino, da bi jim pokazali, od kod prihaja hrana. Na ta način jo bodo tudi bolj cenili. Zavest o tem, koliko časa in truda rastlina nameni svojim plodovom, da bi vam jih na koncu podarila, v človeku prebuja ljubezen in hvaležnost. Tak način uživanja hrane nas na globinski ravni povezuje z naravo in ustvarja posebno vez med človekom in rastlinami.

Skrb za lasten vrt je morda najboljša pot k ponovnem povezovanju z naravo in razumevanju njene kompleksnosti ter univerzalne lepote.

Avtor članka Ivan Strunje prihaja iz Vinkovc in je velik ljubitelj rastlin in narave. 

 

PREBERITE TUDI:

KAKO SEM S SINOM IZDELAL VISOKO GREDO?

VRT NA BALKONU

MIKORIZA – ČUDEŽ NARAVE

SI ŽELITE PREJEMATI  HOMEOGARDEN NOVICE?

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0