Lepe in sladke redkvice

Redkvica z živobarvno kožico in belim mesom sodi med najbolj pikantne korenovke  zelenjavnega vrta.

Njeni sorodniki redkev, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, hren in redkev spadajo med slabe sosede. Zato vam priporočamo, da jih sejete v bližino solat, korenčka, paradižnika, bučk, kumar, graha in fižola.

VSE SE ZAČNE S SEMENI

Redkvice ne prenesejo presajanja, zato jih je treba posejati naravnost na gredico, korita, lonce kjer bodo dozorele. Semena lahko sejete v zaporednih posevkih od februarja do septembra in si vse do jeseni zagotovite redno oskrbo z redkvicami, ki so zrele za pobiranje 20-30 dni po sejanju. Sejte po malem in pogosto – vsakih 14 dni v kratke vrste- in redkvice vam bodo uspevale vse poletje. Za sočne in lepo oblikovane redkvice posejte semena v vlažna tla. Ko se sejanci dobro ukoreninijo, začnite rastoče rastline obilno zalivati. Pregoste sejance zredčite, da bodo 2 cm narazen. Paziti je potrebno, da zemlja v katero sejemo redkvice ni preveč pregnojena saj je nasproti efekt zelena listna masa.

OSKRBA MED LETOM

Rane posevke, sejane od februarja do konca pomladi, je potrebno zaščititi pred pozebami. Sejance prekrijte z vrtnarsko tkanino ali plastičnimi zvonovi. Redkvice sejane zgodaj spomladi bodo zelo dobro uspevale na sončnih mestih, sredi poletja posejana pa potrebuje delno senčno zaščito. Prenizke in previsoke temperature in suša povzročijo, da redkvice postanejo lesene, puhle ter razvijejo majhne pekoče korenine.

ZAŠČITA PRED BOLEZNIMI IN ŠKODLJIVCI

Ker redkvice rastejo zelo hitro sploh nimajo časa za škodljivce. Vseeno pa moramo biti pozorni na požrešne polže katerih se rešimo z izdelkom POLŽI STO. V času od aprila do septembra pa je zelo rad v akciji bolhač. Kako se ga znebiti? Poskrbimo, da bo zemlja vlažna, zastrta z ORGANSKO ZASTIRKO ter redno okopana. Predlagamo vam, da preventivno zaščitite redkvice proti bolhaču z izdelkom ŠKODLJIVCI STOP.

URBANO VRTNARJENJE IN VRTNARJENJE Z OTROKI

Redkvice so ena izmed hitrorastočih zelenjadnic zato so zelo priljubljene pri otrocih. Priskrbite si primerne posode, nasujte zemljo SUBSTRATICA COMPACT MIX ter posejte semena redkvice ter redno zalivajte. Kaj kmalu bodo iz zemlje pokukali sejančki in v 20 dneh se bo pričelo prvo pobiranje pridelka, ki ga bodo vaši otroci zelo veseli

UPORABA V KULINARIKI

Redkvica je odlična v solatah uporabite tudi njene sveže liste, odlična je sendvičih kot pečena redkvica s česnom v raznih narezkih ali pa jih vložimo v kis. Iz semen redkvice brez težav vzgojimo tudi mikro zelenjavo kot dodatek k različnim jedem.

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0