KAKO ZAŠČITITI RASTLINE PRED ZIMSKIM MRAZOM

Gotovo se  je tudi vam že zgodilo, da vam je zima vzela katero od najljubših lepotic vrta ali pa vam je zgodnji sneg polomil vaše najljubše drevo?  Zato vam v naslednjih vrsticah ponujam nekaj enostavnih nasvetov, kako poskrbeti za zaščito vašega organskega vrta pred zimo.

V naše vrtove počasi prihaja zima in z njo tudi prve zmrzali, zato je v tem času pametno poskrbeti za ustrezno zaščito rastlin pred zimo.

kako zaščititi rastline pred mrazom

# Zaščita za mlade in sredozemske rastline

Med okrasnimi rastlinami na naših vrtovih je v zadnjih letih tudi veliko takšnih, ki prihajajo iz Sredozemlja. Med bolj priljubljene v domačih vrtovih sodijo predvsem sivka, žajbelj in timijan, ki pogosto rastejo na gredicah. Priporočam vam, da jih pred mrazom zavarujete z odpadlim listjem, s smrekovimi vejami ali belim zimskim flisom za prekrivanje rastlin.

Pomembno: pri izbiri materiala za zaščito izberite materiale, ki zagotavljajo dobro zračnost!

Na mraz občutljiva dišavnica, ki pogosto najde svoj prostor tudi na vrtovih v celinskem delu je rožmarin. Sam ga preko zimskih dni obdržim tako, da ga že nekaj let zapored zaščitim z zimskim flisom. Ker rad preizkušam, sem rožmarin eno zimo pustil nezaščiten a ta je na pomlad potem propadel.

zaščita vrta pred zimo

#  Zaščita trajnic in grmovnic

Sam gredic s trajnicami jeseni nikoli ne očistim suhih delov rastlin. Ugotovil sem namreč , da so preostala semena na rastlinah v zimskem času odlična hrana za ptice. Suhi nadzemni deli rastlin pa so lahko odličen zimski okras pustega vrta vse do prvih pomladanskih dni.

Nasvet: Trajnice porežem šele spomladi, preden začnejo znova odganjati!

zaščita vrta pred zimo listje

Poznamo kar nekaj vrst drevja in grmovnic, ki so kot mlade rastline občutljivejše na mraz, z razvojem in rastjo pa postanejo odpornejše na vremenske vplive. To velja predvsem za okrasne in sadne rastline.

Kdo izmed nas še ni nikoli posadil mlade sadike aktinidije – kivija? Priporočam vam, da kivi vsaj prva tri leta zavarujete tako, da ga ovijete z več plastmi koprene. Ko spomladi opazite odganjati prve brste, pa zaščito odstranite.

Nasvet: Ne pozabite sadike kivija zaščititi tudi pri koreninskem sistemu! Spomladanske pozebe škodijo predvsem mladim poganjkom, saj lahko propadejo že pri -1°C.

Med okrasnimi grmovnicami so na zimski mraz posebno občutljivi mlade rastline magnolij ter Buddleja oz. metuljnika, zato vam predlagam, da jih prekrijete z juto in podobnim izdelki.

Olesenelim rastlinam škodijo tudi velika temperaturna nihanja, ki lahko povzročijo pokanje debla. Da se to ne bi zgodilo, ga ovijemo z vejami, slamo, koruznico ali juto.

zaščita rastlin pred mrazom

# Kako ravnati pri ostalih rastlinah?

Vrtnice jeseni le delno obrezujem, da poganjkov ne polomi prvi moker sneg. Spomladi pa opravim pomladno rez, ki je najbolj pomembna za uspešno vzgojo vrtnic in najlepše cvetenje skozi poletno sezono.

Predlagam vam, da vrtnice jeseni režete pozno, ko so že v zimskem mirovanju, ne pred sredino novembra. Pred zimo jih vedno zagrnem z zemljo ali domačim kompostom. Z smrekovimi vejami pa zaščitim le mlade občutljive vrtnice!

Zimzelene grmovnice (bodika, lovorikovec, fotinija,…) se lahko tudi pozimi izsušijo, zato jih v zimskem času redno zalivam, z organsko zastirko iz kokosa pa zavarujem korenine pred pozebo.

Trajnice, ki so občutljivejše na nizke temperature, ali tiste, ki rastejo na izpostavljenih legah, zaščitim tako, da tla okoli njih prekrijem s suhim listjem, ki ga po potrebi obtežimo s smrekovimi vejami, da ga veter ne odpihne.

zaščita rastlina pred zimo smrekove veje

Vedno sem tudi pozoren, da zastirke ne dodajam tik do rastline – posledica je, da listje začne gniti in pod njim bi zgnila tudi rastlina.

Za zastirko vam svetujemo, da uporabite naravne materiale, ki so nam dostopni na vrtu,  posebej hvaležni pa so praproti, telohi, bergenija,… Zastirka iz listja se obnese odlično, ker ohrani vlažno zemljo kar prija zimzelenim trajnicam.

Za vse tiste ki, nimate pri roki ustreznega materiala ali pa bi želeli, da je vaš vrt tudi z zimsko zaščito prelepega naravnega videza pa svetujem, da za zastirko uporabite Organsko zastirko.

Pomembno: pri zastirki iz listja se izogibajte listju hrasta in oreha saj vsebuje tanin, ki zavira rast rastlin.

 

Predlagam vam, da pred prihodom prve zmrzali zavihate rokave in poskrbite za svoje najbljubše rastline v vrtu.

Dejan Udovč, dipl. inž. agr. in hort.

Za več vritčkarskih nasvetov vas vabimo, da obiščete naše nasvete.

V rednih Vrtičkarskih novicah, na katere se BREZPLAČNO prijavite spodaj, pa vas bomo redno obveščali o prihajajočih trendih, novih idejah in inspiracijah za vaš vrt.

Please add MailChimp API Key in Theme Options > General Settings > API Integrations
Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0