KAKO VZGOJITI DOMAČI ČESEN

Vsak vrtnar je že spoznal razliko med domačim in kitajskim česnom in to je razlog, da je česen v zadnjih nekaj letih postal nepogrešljiv prav na vsakem domačem vrtu.

Organska vzgoja česna je nezahtevna, njegove prisotnosti v vrtu pa bodo vesele tudi ostale kulture v vrtu, saj je znano da česen ščiti vrt pred številnimi boleznimi in škodljivci.

V nadljevanju, smo vam pripravili nekaj enostavnih nasvetov za domačo orgasnko vzgojo česna.

Sončne in pred vetrom zaščitene lege!

Česen dobro uspeva na sončnih ter srednje težkih in dobro odcednih rastiščih. Obožuje srednje težka tla, ki so bogata z organsko maso Ph vrednosti med 6,5 in 7,4. Zelo lahka ali zelo težka tla česnu ne ustrezajo, še posebej občutljiv pa je na slabo odcedna tla v katerih voda ne odteka dobro. Težave z težko, zbito in težko propustno zemljo v vrtnu boste na enostaven način rešili z dodajanjem Organske zemlje iz kokosovih vlaken, ki bo poskrbela za rahlos, zračnost in bistveno izboljšala vodni režim v vaši zemlji. Nekaj koristnih napotkov, kako izboljšati svojo vrtno zemljo sil lahko preberete v našem prispevku – Priprava tal v vrtu.

Pri načrtovanju gredice na kateri boste sadili česen upoštevajte, da kot dobra predkultura česna veljajo predvsem kapusnice in stročnice, slaba pa vse rastline, ki pripadajo lilijevkam kot čebulnice, beluši in krompir. Kot neprijazna soseda, s katerima s česen ne ujame, veljata predvsem fižol in grah, ki tudi sama ob česnu ne uspevata dobro.

Sajenje spomladi ali jeseni?

Najboljši čas za sajenje na zmrzal občutljivih spomladanskih sort, ki praviloma naredijo manjše stroke, je zgodaj spomladi od meseca marca do začetka aprila, ko ni več hudih nočnih zmrzali in se začno prva prava dela v vrtu

Zimske sorte, ki oblikujejo debelejše glavice, pa običajno sadimo od meseca oktobra pa vse do sredine novembra oziroma močnejših nočnih zmrzali. Na neugodnih legah zmrzal česen lahko poškoduje, zato je jesenski česen pametno zaščititi s slamo, vejami ali kovertanom. Škoda na zimskem česnu je spomladi tem večja, čim večji je bil česen pred zimo. Cilj jesenskega sajenja je, da se stroki prirastejo in oblikujejo korenine, ne pa razvoj listja. Poganjki stebel naj bi se pokazali šele spomladi. Ker so se korenine že oblikovale, ima tak česen spomladi veliko prednost in pridelki so obilnejši kot pri spomladanskem česnu s krajšim časom rasti.

Idealen za mešane kulture.

Pri sajenju česna pazimo na to, da stojijo stroki pokonci. Razmak med vrstami naj bo 25 do 30 cm, v vrsti pa jih sadimo na razdalji od 10 do 15 cm.

Jeseni ga sadimo v globino 5 do 7 cm, spomladi pa 4 do 6 cm.

Pri mešanih kulturah naj bi česen preprečeval glivične bolezni rastlin v njegovi soseščini. Kot zelo dobro se to kaže pri jagodah. Pri novem nasadu jagod zato med sadike jagod posadite po strok česna. Znano je tudi, da česen ob korenju odganja korenčkovo muho in se pri tem izkaže precej bolje kot čebula. Posajen pod breskvami česen ščiti pred breskvovo kodravostjo, pod vrtnicami pa skrbi za njihov izjemen vonj.

česen mešani nasad

Pred sajenjem ne gnojimo.

Česna ne smemo saditi neposredno po gnojenju s svežim naravnim gnojem. Pred ali po sajenju uporabimo dobro uležana gnojila v peletih Organski vrt ali Organic ECO. Zemlja mora biti namreč dobro založena, saj se velike čebulice oblikujejo samo, če je rastlina v glavnem času rasti od marca dalje dobro oskrbovana z vodo in hranili. V primeru suhega vremena, je potrebno česen spomladi tudi večkrat zalivati in po potrebi dognojiti s tekočimi organskim gnojilom Organski List. Če česen spomladi zanemarimo, rastline kasneje tega ne zmorejo nadomestiti.

Rumenenje listov navadno pomeni, da je rastlina preveč oskrbljena z vodo. Nasadi česna brez mešane kulture tla slabo prekrijejo, zato je potrebno tudi pogosto pletje ali zastiranje tal.

 

Zgodnje spravilo.

Optimalen čas za pobiranje česna je navadno v začetku poletja. Najlažje bomo zrelost prepoznali po tem ko porumeni ena tretjina listov in so stroki že jasno ločeni, list pa je s čebulico še čvrsto povezan.

Pri spravilu smo previdni, saj je česen zelo občutljiv na udarce in pritiske in že majhne rane lahko kasneje povzročijo pojav gnilobe. V primeru lepega in suhega vremena lahko česen brez težav še nekaj dni odleži na gredici, potem ga  spletemo v kite in shranimo v suho in hladno klet.

Tudi vi vrtnarite organsko? Potem se nikar ne pozabite naročiti na naše BREZPLAČNE Vrtičkarske novice:

Ekipa HomeOgarden

Please add MailChimp API Key in Theme Options > General Settings > API Integrations
Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0