Kako sva s sinom

izdelala visoko gredo?

KAKO? NIČ LAŽJEGA – Z MALO DOMIŠLJIJE TER S PRAVO ZEMLJO IN GNOJILOM!

1. Najprej skočiš do soseda po nekaj manjših palet, ki bi jih tako zavrgel ali skuril. Štiri palete so dovolj za visoko gredo s površino enega kvadratnega metra in višino okoli 70 cm, torej ravno prav, da se ne sklanjaš preveč, ko seješ ali sadiš in seveda tudi ko pozneje pobiraš zdrav domač pridelek. Paletam odstraniš »podvozje«, da dobiš samo deske, ki so že povezane. Potem jih s petimi ali šestimi žeblji, dolgimi 6 do 8 cm, pribiješ skupaj na vseh vogalih in visoka greda je pripravljena – za prvi korak potrebuješ le 30 minut.

2. Visoko gredo postaviš na ravno podlago in primerno mesto, da lahko do nje dostopaš z vseh strani. Vzameš 2–4 bloke Organske zemlje in vrečo gnojila Organski vrt– polovica (2 kg) te zadošča dovolj, saj tega gnojila porabiš bistveno manj kot običajnega organskega in tudi deluje takoj  za to potrebuješ tri minute.

3. Če imaš doma kakšne veje od obrezovanja, jih položiš na dno za večjo zračnost. S tem postopkom zapolniš spodnji del, da se ne porabi preveč zemlje. Če je pri roki domač kompost, ki ni nujno, da je popolnoma preperel, ga naložiš do tretjine volumna grede, in sicer kar nekje 20 do 30 cm, lahko pa tudi neko slabšo vrtno zemljo. Za to potrebuješ 10 minut.

4. V gredo vržeš bloke Organske zemlje, polovico gnojila, medtem ko drugo polovico prihraniš za zgornjo plast. Za to potrebuješ le dve minuti.

5. Zaliješ z vodo – najbolje nekaj zalivalk tople vode,ker se bloki tako topijo kar sproti in zelo hitro, gnojilo se zelo hitro namoči, zato bo začelo hitro delovati. Za ta korak potrebuješ pet minut.

6. Potem vzameš vrtno cev in doliješ kar nekaj vode (okoli 40 do 50 l), da se vse dobro zmoči in zemlja postane zelo rahla. Za to potrebuješ 10 minut.

7. Nato dodaš spet vrtno zemljo, ki pripraviš za vrhnjo plast v razmerju 1 : 1 z bloki (moja je zelo ilovnata, tako da samo v tej zemlji ne bi kaj posebej dobro rastlo). Toda brez skrbi – po mojih izkušnjah zadostuje, če daš le nekje 30 % organske zemlje, da postane še tako težka zemlja rahla in zračna. Za to potrebuješ 10 minut.

Ključnega pomena je, da organska zemlja iz kokosovih vlaken zadržuje vodo in vlago, kar je bistveno zlasti pri visoki gredi. Večina vode v visoki gredi odteka skozi deske oziroma stene grede in tudi izhlapevanje v sušnih mesecih je bistveno močnejše kot pri klasični gredi.

8. Na koncu dopolniš do vrha, toda ne čisto do roba, ker se bodo bloki še napili z vodo in se bo po nekaj dneh zemlja dvignila še vsaj za 10 cm, kar je odvisno od tega, kako močno so se bloki natopili, kar se pokaže ob prvem dežju. Dobro pomešaš vrhnjo plast zemlje in gnojilo, ki ga dodaš še preostali oziroma drugi del. Za to potrebuješ še pet minut.

Zdaj je visoka greda pripravljena za sajenje. Počakaš samo še na malo višje temperature, ker če boš sadil ali sejal, ko je ponoči še blizu ničle, ne bo nič uspelo. Potreben je čas, za napoved pokliči na ARSO, čeprav ne bodo vedeli niti za dva dneva točno vnaprej, ampak jaz menim, da bo že naslednji teden pravi čas, zato zdaj pripravi gredo, da lahko potem takoj poseješ ali posadiš.

Jaz sem visoko gredo izdeloval skupaj s sinom, za kar sva porabila dobro uro, ob tem pa sva se nadvse zabavala in – kar je najpomembnejše – sin ni igral računalniških igric.

Veselo na delo in naj vam lepo raste!

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0