Kako se znebiti

polžev na vrtu?

Glede na to, da se beremo tukaj, predvidevamo, da tudi vam marsikdaj zagodejo nepridipravi polži, katerih bi se radi znebili po hitrem postopku in hkrati obvarovali vaše lepe rastline.

In ja – verjetno ste do sedaj to težavo reševali kar po domače – z zamudnim pobiranjem.

Na srečo vam bomo danes predstavili nekaj alternativnih rešitev, ki lahko poskrbijo, da v tej bitki zmagate za vedno – brez, da bi jih morali lastnoročno pobirati.

Še preden pridemo do tja, pa se nam zdi prav, da na začetku pogledamo…

Zakaj lastnoročno pobiranje v resnici sploh ni učinkovito?

Vrtičkarji se boja s polži pogosto lotijo tako, da jih pobirajo v vrečko in potem nanje vržejo sol, kar je še najmanj humano. Toda pozor: soli nikoli ne trosite po vrtu ali rastlinah! Če se že odločite za ta način odstranjevanja polžev, jih pobirajte pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, saj se podnevi skrijejo v svoja vlažna skrivališča pod zemljo.

Upoštevajoč dejstvo, da se polži razmnožujejo z jajčeci in da en odrasel polž v začetku poletja odloži 400–600 jajčec v zemljo, ob tem pa obožujejo vlago, ki je zlasti v deževnem poletju močno prisotna, je lahko fizično pobiranje polžev Sizifovo delo. Namreč mladi polži so spolno zreli že po 60 dneh, kar pomeni, da se njihov ciklus razmnoževanja nenehno nadaljuje.

Predvsem starejše vrtičkarice polžev niti ne pobirajo, temveč jih na vrtu le prebodejo s kakim ostrim predmetom ali nožem. Tudi to je krut način zatiranja polžev, ki pa je obenem popolnoma neučinkovit, saj polž ob tem odleže jajčeca, kar pomeni, da se po njegovi smrti iz njega izleže več sto majhnih polžev.

Okej…

Kaj pa lahko namesto tega naredite?

Naj vam predstavimo tri – po našem mnenju – najbolj učinkovite alternative…

#1: Nastavljanje pasti

Polžem lahko nastavite različne pasti. Ker imajo zelo radi pivo, lahko vzamete plastične lončke, jih zakopljete v zemljo in vanje do tretjine ali polovice nalijete pivo. Vonj hmelja jih bo privabil in ujeli se bodo v past, kar pomeni, da bodo padli v lončke in se utopili.

Na določene dele vrta lahko nastavite bananine olupke ali baziliko. Takoj se bodo spravili nanje, vi pa jih lahko potem samo poberete in odstranite.

Pomagate si lahko tudi z zdrobljenimi jajčnimi lupinami, ki jih potrosite okoli rastlin, da bi jih zaščitili. Polžem bodo onemogočile, da bi se približali rastlini in jo pojedli. Podobno jih motita tudi žagovina in lesni pepel, ki ju lahko potrosite okoli rastlin.

#2: Skrb za urejeno okolico

Proti polžem se lahko borite tudi tako, da skrbite za urejeno okolico. To pomeni, da redno kosite travo, robove okoli vrta in zamenjujete zastirko. Namreč v vlažnih in visokih travah se radi skrivajo pred nami, saj jih tam težko opazimo.

Dobro je tudi, če vrt redno prekopavamo. Pozno jesensko prekopavanje polžem ustreza, zato se mu izogibamo. Spomladi je treba ob vsakem odkritju polžjih jajčec kupček prekopati oziroma dvigniti na površje, da se bodo jajčeca na suhem in toplem zraku posušila.

Veliko lahko naredite tudi tako, če v vrt ali okoli njega posadite pelin, ognjič, origano, čebulo, česen, kapucinke, mak, meto ipd. rastline, ki jih s svojim vonjem odvračajo.

V veliko pomoč so lahko tudi naravni sovražniki polžev, kot so ježi, krti, žabe, miši, ptice ipd. Če tem živalim omogočimo bivanje v našem vrtu in njegovi okolici, nam bodo pridno pomagale v bitki s polži.

Zadnja leta pa so priljubljene predvsem indijske tekačice – to so čudovite račke, ki so zelo lepe in predvsem koristne, saj se prehranjujejo predvsem s polži.  To vlogo pa bodo dobro opravile tudi navadne kokoši, race in gosi.

#3: Uporaba različnih sredstev

  • Proti polžem lahko uporabimo različne nenevarne gele, ki naredijo mehanično oviro, da polži ne morejo priti do rastlin. Toda gel se hitro porabi, zato je finančno kar velik zalogaj, če želimo, da učinkuje po celem vrtu.
  • Za boj proti polžem obstajajo tudi različne granule, ki jih potrosite po vrtu. To so v bistvu mineralni izdelki proti polžem. Nekateri so tudi ekološki.
  • Zelo učinkovito sredstvo za zatiranje polžev pa je tudi HomeOgardnov izdelek POLŽI STOP, ki naravno krepi rastline in tako veča njihovo zaščito pred vsemi vrstami polžev. Uporabimo ga lahko na vseh vrstah rastlin, in sicer tako, da se ga razredči z vodo (odmerek je odvisen od tega, ali bomo z njim zalili rastline na prostem ali v koritih). Načeloma trije polni pokrovčki zadoščajo za en liter pripravka, s katerim lahko rastline zalivamo ali škropimo. Sredstvo POLŽI STOP ima dolgotrajen učinek, saj deluje tudi po dežju.  Treba je poudariti, da ima ekološki certifikat in je varno tako za okolje kot za ljudi in živali. Z njegovo pomočjo bodo rastline brez uporabe agrokemikalij zdrave, odporne in krepke, zato se bodo tudi same uspešno uprle polžem.

Kot vidite, se je možno s polži spopasti na različne načine. Osebno sem preizkusila vse razen indijskih tekačic, saj zanje žal nimam dovolj prostora.

Vsako pomlad vrt prekopljem in poiščem morebitna polžja jajčeca ter jih pustim na površini, polže redno fizično pobiram, uporabljam jajčne lupine in lesni pepel, v zemlji imam nekaj lončkov s pivom, po celem vrtu posadim meto, ognjič, pelin in origano, skrbim za urejeno okolico vrta in uporabljam HomeOgardnovo naravno sredstvo POLŽI STOP. Na ta način imam zelo malo polžev, ki bi mi povzročali preglavice, zato lahko rečem, da je moja bitka s polži nadvse uspešna!

Se beremo prihodnjič,

Ekipa HomeOgarden

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0