Kako izbrati substrat,
primeren za vzgojo rož in zelenjave?

Kako izbrati substrat, primeren za vzgojo rož in zelenjave

Upoštevajoč osnovne pogoje, ki jih mora dober substrat zadovoljiti, na prvem mestu ocenimo strukturo,
potem delež aktivnih komponent, hranljivih snovi, težkih kovin in pH-vrednost.

Začnimo s sestavo – zamislite si različne komponente, ki jih substrat vsebuje. Vse te morajo biti pozorno izbrane, da med sajenjem ne bi prišlo do “posedanja zemlje”, da so vsi sestavni deli kompaktni, kar pomeni, da držijo skupaj koreninski sistem in dajejo dobro oporo rastlinam, ki bodo v njem rasle. Substrati najnižje kakovosti prihajajo iz vrst za prečiščevanje odpadnih voda in različnih vrst mulja. Ti niso problematični le po strukturi, temveč tudi zaradi nezadostnega deleža hranilnih snovi in vsebnosti težkih kovin. Na naslednji ravni so substrati, ki so nastali kot mešanice različnih industrijskih odpadkov – s pridobivanjem zelene mase iz rastlinjaka, košnjo zelenih pasov ob avtocesti, čiščenjem gozdov, pridobivanjem komunalnih bioloških odpadkov in podobno. Struktura takega substrata je zelo krhka in se hitro poseda, zato koreninski sistem nima dovolj zraka in hitro začnejo gniti korenine. Nato sledijo mešanice različnih šot in omenjenega komposta. Tu je sestava nekoliko boljša, vendar še vedno daleč od optimalne. Večina substratov, ki so na voljo na tržišču za hobi vrtnarje, izhaja iz te skupine substratov.

KOKOSOVA VLAKNA se nahajajo samo v najboljših substratih, zadržujejo vlago in omogočajo profesionalno strukturo podlage.

Ko jih zalijete, se lahko njihova velikost poveča do petkrat, s čimer zadržijo 50 odstotkov več vlage kot slaba šota ali kompost.

ZEOLIT je prav tako zaželena komponenta v substratu, saj uravnava, čisti in shranjuje hranljive snovi v substratu bolje kot večina drugih komponent, kot so različni perliti in druge kamene moke. Aktivne sestavine v substratu so naslednji pokazatelj kakovosti substrata. To so komponente, ki rastlinam omogočajo sprejem hranljivih snovi iz substrata, aktivirajo življenje v samem substratu in razvijajo koristne mikroorganizme – razvoj humusa in plodnost tal. Med prej opisanimi substrati do tretje ravni praviloma ni aktivnih sestavin, ker so to le mešanice komposta in manjšega dela revne šote ob dodanem hitro delujočem umetnem gnojilu, ki je najpogosteje nitratno, kar povzroča hitro rast v kratkem času, nadalje pa brez tedenskega dodajanja umetnih gnojil pride do stagnacije rasti in zbitosti substrata.

V najboljših substratih nove generacije, kjer mnoge komponente izhajajo iz profesionalne hortikulture, lahko najdemo HUMUS IZ DEŽEVNIKOV, ki aktivno pospešuje rast, povečuje aktivnost koristnih mikroorganizmov in poživlja tla, ali BIOOGLJE, ki omogoča razvoj koristnih mikroorganizmov in trajno regenerira zemljo.

No, za hip se še malo ustavimo pri hranljivih snoveh v substratu. Praviloma povprečni substrati vsebujejo umetna gnojila. Ta so še docela primerna za vzgojo rož, nikakor pa niso primerna za vzgojo zelenjave. Najboljše hranljive snovi, ki se dodajajo kot organska hrana za rastline, izvirajo iz naravnih alg, naravnih proteinov ali kompostiranih gnojil.

Na splošno substrati s 100-odstotno ORGANSKIMI HRANLJIVIMI SNOVMI spodbujajo boljše in dolgotrajnejše cvetenje, boljšo plodnost in zdravo rast rastlin. Ti hranijo rastline najmanj dva meseca brez uporabe umetnih gnojil in soli.

Težke kovine so velik problem v večini substratov in zemlji, zlasti pri nižje uvrščenih substratih. Obstaja veliko tveganje, ki se pojavi zaradi škodljivih sestavin, kot so težke kovine v kompostiranih odpadkih, mulju in drugih cenenih komponentah. Niti šota slabe kakovosti ni izjema. Težkih kovin ne moremo najti v kakovostnih šotah in substratih, ki vsebujejo kokosova vlakna. Za večino rastlin je priporočljiva nevtralna kislost zemlje, tj. pH-vrednost rastlin nekje med 6 in 7.

Ponudba substratov in zemlje je danes zares velika. Pred nakupom se je dobro seznaniti, v kaj bomo sadili ali presajali naše rastline, ne glede na to, ali gre za zelenjavo, ki jo bomo jedli, ali rože, ki jih bomo občudovali in imeli v svoji bližini, morda celo v domu ali na balkonu. Izberite dober substrat s primerno strukturo in aktivnimi sestavinami, organskimi snovmi, brez težkih kovin, soli in kemije.

Želim vam bogat in zdrav pridelek in čudovite cvetlične gredice skozi celo leto!

Marko Hočevar, univ. dipl. inž. agr.

HOMEOGARDEN PRIPOROČA

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0