To pomlad resnično
izboljšajte svoja vrtna tla!

Vrtna tla – ni veliko za videti, ampak ko gre za zdravje vaših rastlin, ni nič pomembnejšega! Tla v vrhunski formi so skrivnost uspešnih vrtnarjev in obilnega pridelka. Sedaj je čas, da poskrbite za odlično pripravljenost vaših tal na novo sezono, ki je pred vrati.

1. Dodajanje organske mase

Organska masa je vrtnarsko zdravilo, ne glede na to, kakšen je tip vaših tal. V primeru težkih glinenih tal bo tako lažje izboljšati vodno-zračni režim (drenažo), prav tako pa bo pomagala peščenim tlom ohranjati vlago in hranilne snovi.

Preprosto rečeno – dodajanje organske mase kakršne koli vrste je odlična novica za vaša tla in rastline, ki rastejo v njih!

Kaj je organska snov oz. masa?

Organska masa je preprosto razkrojena rastlinska ali živalska snov, kot so na primer vrtni kompost, živalski gnoj ali listni kompost. Ko bo ta dodana vašim tlom, bo izboljšala strukturo in hranila osnovno mikrobno življenje v njej. Kompost in živalski gnoj sta povsem naravna materiala, polna hranil, ki bodo povečala plodnost vaše zemlje.

Če želite v zemljo vključiti organsko snov, jo najprej dodajte na površino tal. Bodite resnično radodarni in je dodajte, kolikor je le mogoče. Optimalni sloj predstavlja 15 cm. V nekaj dneh boste opazili razcvet populacije deževnikov v vaši zemlji, kar je znak, da je vaša zemlja v odlični kondiciji!

Hitra rešitev: Če se vam v sezono že malo mudi, je tudi uporaba čistih kokosovih vlaken v obliki Organske zemlje (povsem mlet material) ali Organske zastirke (do 4 cm debeli kokosovi in palmini koščki).

2. Dodajte organsko zastirko

Če na vašem vrtu  trenutno rastejo  pridelki, lahko razpršite organsko snov kot debelo zastirko 5–7 cm na debelo kar med rastlinami. Deževniki se bodo zakopali v zastirko in izboljšanje tal za vašo zelenjavo sledi po hitrem postopku.

Organska zastirka (vrtni ali listni kompost, preperel živalski gnoj, kokosova vlakna, pomešana z ostalimi koristnimi organskimi “odpadki”) je najboljši način za izboljšanje plodnosti in strukture tal v trajnih nasadih, kot so jagode, sadna drevesa, grmičevje in vinograd, kjer ne želite tvegati poškodovanja korenin s kopanjem. Te robustne rastline se lahko spoprimejo tudi s težjimi ali manj predelanimi organskimi snovmi, vključno z lubjem ali manj preperelim kompostom. Debela zastirka bo v tla “zaklenila” vlago ter vam pomagala prihraniti vodo in vaše rastline bodo odpornejše na vroče in suho poletje.

3. Razmislite o neprekopavanju

Mnogi vrtnarji prisegajo na obdelavo vrta brez prekopavanja. Obračanje tal ne spodbuja uspešnega talnega ekosistema, kar pospešuje rast ter na splošno izboljšuje pogoje v vrtu. Sistem brez prekopavanja zelo uspešno deluje v visokih gredah. Ko je visoka greda postavljena, je celotna obdelava tal mogoča s strani, tako ne boste nikoli rabili stopiti na zemljo ter s tem tvegati, da bi jo potlačili in tako uničili strukturo in z njo vse koristne organizme. Če ne potlačite tal, vam jih ni treba prekopavati!

Če želite to sezono poskusiti brez napornega prekopavanja (po domače povedano » brez štihanja«), začnite s polaganjem kakršnih koli organskih snovi na plast kartona – na tla položite večji karton (naj bo brez tiska) in nanj razprostrite debelo plast organske snovi, debele 10–15 cm.

Skrivnost vzpostavljenega sistema brez prekopavanja je redno  dodajanje organske zastirke (seveda brez plevela!), ki bo na vaš vrt pripeljala široko populacijo koristnih organizmov – deževnikov.

4. Na vrtu pustite pridelke ali plevel

Pozimi  (ali zelo zgodaj pomladi) je prepozno, da bi sejali rastline za zeleno gnojenje  – to storite naslednjo jesen!

Pomagate si lahko tako, da na vrtu pustite ostanke sezonskih rastlin ter tudi plevel (super novica ) in tako tla zaščitite pred premočnim dežjem in erozijo tal. Izkušeni vrtnarji imajo na vrtu vedno sezonsko zelenjavo, s katero tudi ščitijo tla, ki ne smejo biti nikoli povsem prazna in tako izpostavljena milosti in nemilosti vremenskih pogojev (ki so zadnja leta večkrat prav ekstremni). Na svojem mestu jih pustite do pomladi, ko jih bo treba odstraniti, preden dobijo priložnost, da nastavijo seme in se razširijo – razen če si to seveda želite (pri plevelu najverjetneje nimate te želje) . Vsi organski ostanki se nato skupaj z dodano zastirko zakopljejo v tla, višek se odstrani na kompostni kup ter tam počaka na novo priložnost in se med tem dodatno razgradi.

5. Za naslednjo sezono posadite gabez

Na naslednjo rastno sezono se pripravite s sajenjem gabeza. Gabez je listnata rastlina z dolgimi koreninami, ki izkorišča sicer nedostopen kalij, ki se nahaja globoko v tleh. Njegovi listi so polni rastlinskih hranil, ki jih je mogoče rezati in uporabljati za hranjenje zemlje in rastlin. Lahko ga izkopljete v naravnih rastiščih (ni treba veliko, saj se zelo hitro razširi) ter posadite kar poleg kompostnega kupa.

Ko dovolj zraste, lahko preprosto položite rezane liste okoli lačnih rastlin, kot so paradižnik in ostale rastline, ki so požrešne hranil. Torej ga lahko uporabite kot zastirko ali pa ga vkopljete v tla, kjer se bo kar hitro popolnoma razgradil, oziroma ga dodate kompostu.

Gabez je odličen za izdelavo lastnega tekočega gnojila, ki ga je mogoče razredčiti z vodo in se uporablja za dognojevanje rastlin, kot so paprika in paradižnik ter ostale plodovke. Poleg kalija vsebuje še veliko železa, kalcija, fosforja in mangana. Iz njegovih listov in stebel lahko naredimo odlično kalijevo gnojilo, ki krepi in bogati rastline z minerali ter jim pospešuje rast in razvoj.

Namig: Če rastlino posadite med jagodičevje, kamor sodijo ribez, kosmulje, josta in maline, mu bo pomagala pri oskrbi s kalijem, ki je pomemben za tvorbo cvetov in kakovost plodov. Zaradi velike vsebnosti alantoina pospešuje tudi celjenje rastlin. List gabeza enostavno ovijte okoli poškodbe na rastlini.

Bolezni in škodljivci hitreje napadejo oslabljene in šibke rastline. Da bodo rastline v vašem vrtu močne in zdrave, poskrbite, da so tla živa, jih pravilno obdelujte in zastirajte.

Izboljšanje vaših vrtnih tal pred rastno sezono torej vključuje dodajanje večjih količin organske snovi, tako bodo imele rastline, ki jih rastejo v njej, kar najboljše možnosti za uspeh.

Pametni organski vrtnarji se poslužujejo malih koristnih trikov in na ta način poskrbijo za zdravo okolje na vrtu. Želimo vam uspešne priprave na sezono!

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

1