Ekološke rešitve za boj
z mahom na zelenici

Mah je ena izmed najstarejših rastlin na svetu, njegovi fosili namreč segajo tudi do 400 milijonov let nazaj. V gozdu smo vsakič znova navdušeni nad njim, saj njegova mehkoba tlom in deblom dreves daje prav posebno čarobnost. Mah se daleč naokoli razprostira kot zelena puhasta odeja, ki je tudi zatočišče mnogim živalim. Čeprav je v divjini izjemno prisrčen, pa si ga na domači zelenici ne želi prav nihče.

Slovenci živimo v podnebnem pasu, ki je idealen za nastanek mahu. Še posebej rad se ugnezdi na senčnih straneh, zato ga boste kaj hitro opazili na strešnikih. Kar pogost in vztrajen problem pa je mah, ki se razraste na zelenicah. Lepa, gosta travnata površina je velik ponos vsakega “travnatega gospodarja”. Mah, ki je sicer lahko čudovit dodatek pri oblikovanju okrasnega vrtička, kadar je namerno posajen, pa nam, “travnim gospodarjem” povzroča mnoge preglavice, ko se na našo trato povabi kar sam.

V tem zapisu bomo ugotovili, zakaj se mah priklati na zelenice, kakšni so hitri ukrepi za njegovo odstranitev in kako lahko na dolgi rok preprečimo njegov nastanek ter hkrati okrepimo travno rušo.

Nepovabljeni zeleni žamet

Mah je drobna mehka rastlina, ki obožuje vlažne ali senčne kraje. Ko so pogoji za mah idealni, se kar hitro razrašča. Upoštevati morate, da je njegova glavna “esenca eksistence” voda oziroma vlaga. Mah namreč ni toliko odvisen od svetlobe in drugih hranil. Obstaja več kot 10.000 vrst mahov po svetu, ki jih lahko v osnovi razdelimo na 3 kategorije:

  • Pokončni mah, ki je večji in bolj čopast
  • Blazinasti mah, ki je droben in raste v grozdju podobnih zaplatah
  • Plazeči mah, ki ima peresni videz

Pojav mahu na zelenici povzroči kar nekaj težav. Na slabi zelenici bo zavzel večino prostora in povsem prerasel travo. Poleti bo mah začel odmirati, za seboj pa bo pustil plešaste, ožgane madeže. In, čeprav se bo zdelo, da ga je vročina pokončala, bo naslednjo leto v vlažnih mesecih zagotovo prikorakal nazaj.

kako-se-znebiti-mahu-na-vrtu-mah-na-zelenici

Zakaj ravno moja zelenica?

Naj vas soočimo s krutim dejstvom: na gosti in močni zelenici se mah ne bo nabiral. Četudi je še tako vlažno vreme, je mah tako krhka rastlina, da bo ob zdravih in močnih travnih bilkah vedno izgubil boj za svoj prostor pod soncem.

Razlogi, zakaj se je mah odločil za počitnikovanje na vaši prelepi zelenici, sežejo globlje. Mah se namreč razraste tam, kjer je travna ruša šibka. Razlogi zanjo pa so tile:

  • Kisel pH zemlje
  • Košnja trate preveč v “živo”
  • Prepogosto zalivanje
  • Primanjkovanje hranil
  • Poškodbe trate
ekoloske-resitve-za-boj-proti-mahu-na-vrtu

Kako se na trati posloviti od mahu?

Najprej se bomo lotili hitrih rešitev za preprečevanje nastanka mahu. Bolj sistematičnih rešitev pa se lotite, ko zagotovite trati idealne pogoje za rast. Včasih preventivne rešitve le niso dovolj.

Obstaja nešteto načinov, kako se soočiti z mahom, večina spodaj opisanih pa je povsem organskih oziroma neškodljivih za okolje. Čeprav se je hitrim rešitvam včasih težje izogniti kot čokoladi na slab dan, je pri zelenici to ključnega pomena.

V nobenem primeru ne posezite po agresivnih zaščitnih sredstvih, kot so na primer fungicidi ali herbicidi. Na zelenici ob vašem domu boste sedeli, na njej se bodo igrali otroci ter živali, včasih bodo travo malicali tudi psički ali muce. Zato je pomembno, da so sestavine za nego zelenice vedno organske in biorazgradljive.

ekoloske-resitve-za-boj-proti-mahu-na-vrtu-sredstva

2 hitri in kratkoročni rešitvi

Spodnji rešitvi nista povsem organski, vendar sta definitivno boljši alternativi kot “ubijalci mahu” iz trgovinskih polic, ki so narejeni na osnovi cinka, bakra ali železa. Priporočamo, da se teh dveh rešitev poslužujete zgolj v skrajni sili.

  • Metoda s sodo bikarbono. Mah ima rad kislo okolje. Mešanica sode in vode deluje alkalno, kar pripomore k uničenju mahu. Trik deluje na majhnih zaplatah. Začetna receptura naj bo 3 žlice sode na liter vode. Mešanico razpršite po mahu, dokler ni popolnoma namočen. V kolikor čez kakšen dan ali dva ne boste opazili rezultatov, lahko količino sode bikarbone povečate. Soda je okolju prijazna in ne vpliva na travne bilke.
  • Metoda z detergentom. Ker ne gre za ravno najbolj naravno metodo, priporočamo, da uporabite ekološki tekoči detergent. V razmerju 30 – 60 ml ga zmešate z litrom vode. Slednja mešanica zadostuje za cca 50 m2 površine na kateri želite odstraniti mah. Mešanico razpršite, ko je trava vlažna. Ko se mah posuši in obarva rjavo, ga pograbite s tal oziroma nežno izpulite.

 

Okrepitev zelenice = odstranjevanje mahu

Dolgotrajne rešitve, ki bodo poskrbele za krasno trato, so del preventivne nege, ki bo mahu preprečila, da bi se sploh razrastel po dolgem in počez. Mah v resnici ne zatira rasti trave, oziroma ji ne odžira hranil. Razrasel se bo le tam, kjer je zelenica slaba in kjer bo imel res odlične pogoje za življenje.

7 korakov za zelenico, ob kateri bodo še sosedje bolščali na vaše dvorišče

#1 Preverite pH zemlje. Mah odlično uspeva na kisli zemlji, zato je njegova družba znak, da je čas, da obstoječo zemljo izboljšate z drugo zemljo ali substratom. Za izboljšanje lahko uporabite Organsko zemljo s kokosovimi vlakni, ki ima pH med 6 – 7, kar ni “mahu prijazno”.

#2 Preprečite nabiranje vode. Slaba dranaža je pogosto razlog nastanek mahu. Na zelenici se voda nikakor ne bi smela zadrževati. Nabiranje vode lahko preprečite tako, da ustvarite naklon ali pod zelenico umetno ustvarite dranažo.

#3 Izognite se prepogostemu zalivanju. Čeprav se zdi, da travi z zalivanjem delate uslugo, temu ni vedno tako. V hudi vročini je to vsekakor dobrodošlo, sicer pa s prepogostim zalivanjem pošiljate vabilca za udeležbo na “zabavi mahu”.

#4 Zelenice ne pokosite preveč na kratko. Še posebej pri prvi košnji je zelo pomembno, da travo pustite nekoliko višjo. Po dolgi zimi si mora trava najprej nabrati moči, preden jo “postrižete na ježka”. Tudi pri kasnejših košnjah ne pretiravajte – bolje bo, če travo kosite večkrat po malo.

#5 Redno sadite novo trato.

Na flikah, kjer je trava nehala rasti oziroma je zaradi drugih dejavnikov slaba, hitro posadite novo. Tako ne boste dali mahu niti priložnosti, da se “vkampira”.

#6 Obrežite drevesa, ki mečejo senco na zelenico.

To ni vedno mogoče, vendar veliko sonca na zelenici krepi travne bilke in preprečuje nastanek mahu.

#7 Zelenico je potrebno tudi prezračiti. Travno rušo je potrebno vsako sezono tudi “preluftati”. Z vilami zemljo prešpikajte in jo nato pognojite.


#8 Trato redno gnojite.
Brez gnojil bo trata šibka, kar bo mah pridno izkoristil sebi v prid. 4 Evergreen organsko gnojilo ima dodan aktivni magnezij in druga naravna hranila za rast. Vsebuje tudi koristne in čisto naravne bakterije, ki odstranjujejo mah in ga nato pretvorijo v hranilo za travo. Tako boste obenem okrepili travo in še preprečili nastajanje mahu.

Gnojilo 4 Evergreen je biorazgradljivo, ne povzroča ožigov ali drugih poškodb trate. Je povsem varen za uporabo na trati, kjer se igrajo tudi otroci in hišni ljubljenčki. Mešanica ima dolgotrajen učinek, ki traja kar do 100 dni!

domaca-zelenica-brez-mahu

Bosih nog po organski zelenici

 

Mah je povsem naraven pojav in ni razloga, da bi ga odstranjevali z vsem bojnim orožjem, ki je na voljo. Kljub idealnim razmeram se na gosto in močno trato ne bo naselil. Zato se namesto zaščitnih sredstev posvetite raje nežni organski krepitvi, ki bo trati izboljšala imunski sistem. Tako je ne bo ganilo tudi, če se boste po njej valjali ali imeli več-urni poletni piknik. Izdelki za naravno nego zelenice so na voljo v naši spletni trgovini.

 

Organski izdelki za sijočo zeleno preprogo so na voljo tukaj

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0