BREZ TEŽAV DO LASTNE

VZGOJE KUMAR IN BUČK

Kmalu bo prišel čas, ko bo treba prvič v tem letu sejati plodovke*, kot so kumare in bučke. Med prodajnimi policami vrtnih centrov in trgovin je velika izbira semen kumar in bučk različnih barv ter oblik. Če želite imeti odlične rezultate in najboljše sadike, si preberite spodnje BIO nasvete.

Z RITMOM LUNE DO USPEŠNEGA VRTNARJENJA

Že Maria Thun je pri vzgoji rastlin ugotovila, da obstaja povezava med rastjo rastlin in položajem planetov. Z upoštevanjem Luninega koledarja se lahko zmanjša prevelika količina pesticidov, insekticidov in pripravkov za gnojenje. Zelo ugoden čas sajenja in sejanja rastlin je obdobje, ko je Luna približno 13 dni v padanju (DVOJČEK, RAK, LEV, DEVICA, TEHTNICA ŠKORPIJON).

*PLODOVKE oz. PLODNE RASTLINE so rastline, pri katerih uživamo plodove: paradižnik, sadje, žitarice, grah, koruza, bučke, kumare … (OVEN, LEV, STRELEC).

SETEV KUMAR IN BUČK

Za setev semena kumar in bučk priporočamo ORGANSKO ZEMLJO HomeOgarden. Na povezavi Delo in dom lahko preberete, kolikšna mora biti velikost PVC-lončka, ki je primeren za vašo prvo setev plodovk: http://www.deloindom.si/sites/deloindom.si/files/article-pdf/deloindom__1s_velikostlonck.pdf

Izbrani lonček do polovice napolnite z organsko zemljo HomeOgarden. Mlada rastlina bo naredila dolgo steblo, h kateremu šele potem dosujte preostanek zemlje (posledica je močan koreninski sistem kot pri družini razhudnikovk, npr. krompirju).

NEGA IN OSKRBA

Ko mine nevarnost nizkih temperatur (pod 10 °C), je primeren čas sajenja sadik kumar in bučk na prosto. Za prvo gnojenje uporabite 100-% ECO ORGANIK v obliki pelet. Enkrat tedensko pa zalivajte s pripravkom Krepitev vrtnih plodovk. S tem pripravkom poskrbimo, da so rastline trpežne pred vremenskimi nihanji in imajo obilo pridelka ter cvetnega nastavka. Ko kumare in bučke naredijo prve plodove, jih sproti odstranjujemo, saj s tem preprečimo, da rastlina v prihodnje ne bi naredila več cvetov. V poletnih mesecih, ko se temperature povzpnejo krepko nad 25 °C, pa ne pozabite na tekoče ORGANSKO GNOJILO, s katerim gnojite vsakih 14 dni.

BOLEZNI, ŠKODLJIVCI, TEŽAVE

Kumare napadajo predvsem pepelasta plesen v suhem in vročem vremenu ter kumarična plesen v vlažnem vremenu. Zaščitite jih lahko s pripravkom BOLEZNI STOP.

Med škodljivci so zanje najbolj nevarni pršica in resarji, ki se pojavijo v rastlinjakih, kjer povzročajo krivljenje plodov solatnih kumar. Na prostem je lahko zoprn tudi rastlinjakov ščitkar (pravimo mu tudi bela muha), ki ga zatiramo z naravnim pripravkom ŠKODLJIVCI STOP. Oba pripravka je treba uporabljati še preden se pojavijo težave z boleznimi in škodljivci. Pri bučkah pa se ni treba pretirano ukvarjati s škodljivci in boleznimi, saj jih lahko ponovno sejemo in sadimo v avgustu.

NE POZABITE!

Priporočena razdalja sajenja kumar je 30 x 30 cm, bučk pa 100 x 100 cm. Za zaščito mladih rastlin pred požrešnimi polži uporabimo pripravek POLŽI STOP.

 

Dobri sosedje: bob, čebula, drobnjak, nizek fižol, visok fižol, grah, motovilec, peteršilj, kolerabica, šalotka, rdeča pesa, sladki komarček, koruza, solata, špargelj, zelena, česen.

Slabi sosedje: črna redkev, redkvica, paradižnik (kumara). Bučke nimajo slabih sosedov.

Koristne rastline v vrsti: kumina, koriander, sončnice, koper, ognjič (za kumare); sončnica, kapucinka, meta (za bučke).

 

 

 

 

 

 

Avtor: Dejan Udovč, dipl. inž. agr. in hort.

 

PREBERITE TUDI:

MAVRIČNI KORENČKI 

IMATE RADI PARADIŽNIK?

PREDNOSTI KOKOSOVIH VLAKEN V VRTU 

 

HomeOgarden priporoča

SI ŽELITE PREJEMATI  HOMEOGARDEN NOVICE?

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0