6 RASTLIN, KI ČISTIJO ZRAK

V PROSTORU IN GA

NAPOLNIJO Z ENERGIJO

6 rastlin, ki čistijo zrak v prostoru in ga napolnijo z energijo

Rastline niso samo lepe, ampak so lahko tudi zdrave in imajo pozitiven učinek na človekovo zdravje, ne da bi jih pojedel. Dovolj je, da jih postavite na pisarniško mizo, saj vam bodo pomagale, da boste dlje zbrani in učinkovitejši za kar 10 do 20 odstotkov. Pomembno pa vplivajo tudi na izboljšanje kakovosti zraka, tako lahko nekatere rastline nase vežejo večje število škodljivih snovi iz prostora, v katerem bivate. Nekatere imajo neverjeten vpliv na spomin, medtem ko druge zvišujejo raven energije in so že skozi celo zgodovino razumljene kot nositeljice pozitivnih vibracij. V nadaljevanju preberite več o rastlinah, ki lahko postanejo prave prijateljice vašega doma.  

Spatifil ali samolist (Spathiphyllum)

Gre za neverjetno rastlino, ki je dosegla v okviru številnih raziskav prav posebne rezulate – izkazalo se je, da je edina iz zraka odstranila vseh šest škodljivih spojin, na katere so bile testirane tudi druge rastline; pri tem gre za spojine, ki jih lahko pogosto zaznamo v zraku (benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilein, toluen in amonijak). Prevladuje prepričanje, da spatifil poskrbi tudi za boljšo energijo v prostoru in ima pozitiven vpliv na človekovo duhovnost. Njena nega je povsem preprosta in uspeva lahko tudi v temnejših, senčnih prostorih.

Bršljan (Hedera helix)

Bršljan je znan kot ena izmed rastlin, ki najbolj čistijo zrak in iz katerega odstranijo pet škodljivih spojin, ki jih lahko pogosto najdemo v lastnih domovih (benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen in toluen). Na videz deluje precej nežno, toda v resnici je zelo odporna in jo lahko vzgojite z le kančkom truda. Verjetno vas bo razveselil tudi podatek, da zelo hitro raste. Njena prednost je tudi cena, saj se jo lahko po navadi kupi po ugodni ceni. Zaradi vsega navedenega jo je vsekakor priporočljivo postaviti v pisarno ali kamor koli drugam.

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)

Izsledki raziskave so pokazali, da tudi taščin jezik – podobno kot bršljan – odstranjuje enakih pet škodljivih snovi iz bivalnega prostora. Pomembna vrlina te rastline je, da sprošča kisik ponoči in ne le podnevi, kot počne velika večina rastlin. Ravno zaradi tega je taščin jezik najboljši gost v vseh spalnicah z izjemo otroških sob, saj je listje te rastline malenkostno toksično. Njena nega je zelo preprosta; uspeva tudi v precej temnih prostorih in potrebuje zelo malo vode.

Rožmarin (Rosmarinus Officinalis)

Je rastlina, ki jo uvršamo med začimbe, vendar se lahko ob tem pohvali tudi z neverjetnimi blagodejnimi vplivi na človekov spomin. Raziskave so pokazale, da vonj rožmarina med učenjem izboljša spomin za kar 60 do 75 odstotkov. To je zares čudežen podatek, ki bo najverjetneje umeščen tudi med praktične trike za obvladanje „piflarskih“ izzivov. Ravno zaradi tega je priporočljivo imeti rožmarin kar na delovni mizi. Njegova vloga ni zanemarljiva niti pri čiščenju zraka, medtem ko bo njegov vonj izboljšal vaše razpoloženje in vas prebudil, če boste postali zaspani. Tudi on ne potrebuje pretirane skrbi, zato je gotovo rastlina, kateri se splača nameniti košček prostora v domu.

Orhideje

Orhideje … Čudovite rože z izredno lepimi cvetovi, ki prispevajo k boljšemu razpoloženju in med vsemi rastlinami še najbolj prispevajo k povečanju prostorske energije. Na Kitajskem so jih nekoč uporabljali za preganjanje negativnih vplivov, v največji meri neplodnosti, od koder tudi izvira njeno ime (orhis pomeni jajce, ki pa je simbol oploditve). Tudi stari Grki so razumeli orhidejo kot simbol plodnosti, zato so jih podarjali mlajšim parom. Tudi orhideja – enako kot taščin jezik – sprošča kisik ponoči, zaradi česar je odlična izbira za spalnice. Njihova vzgoja ni zahtevna, vseeno pa je treba poznati določena specifična pravila, ki veljajo le zanjo. Če je še nimate, vam toplo priporočamo, da si omislite vsaj eno, čeprav pazite – ta hobi je nalezljiv, zato gotovo ne boste ostali zgolj pri eni orhideji.

Avtor članka Ivan Strunje prihaja iz Vinkovc in je velik ljubitelj rastlin in narave. Je študent in štipendist podjetja HomeOgarden, v okviru katerega spodbuja organsko vrtnarjenje kot način, s katerim lahko rešimo naš planet.  

SI ŽELITE PREJEMATI  HOMEOGARDEN NOVICE?

Ostali nasveti
0