5 RASTLIN, KI ČISTIJO ZRAK

V PROSTORU IN GA

NAPOLNIJO Z ENERGIJO

Če ste ljubitelj oziroma ljubiteljica rož, potem verjetno veste, da rastline izboljšajo kakovost zraka tako, da nase vežejo škodljive snovi iz prostora, v katerem bivamo.

Kar pa morda ne veste pa je to, da nekatere rastline pomagajo tudi do boljše zbranosti, kakovostnejšega spanca in posledično boljšega počutja. 

Pravzaprav glede na študijo, ki so jo opravili na eni izmed britanskih šol in jo predstavili na letni konferenci britanskega društva psihologov (Annual Conference of the British Psychological Society) lahko nekatere rastline tudi konkretno izboljšajo spomin, in sicer – v nekaterih primerih – tudi za 75%. 

In točno zaradi tega vam bomo tekom današnjega članka predstavili 5 super rastlin, ki poskrbijo za boljše počutje in še malo morje drugih pozitivnih stvari, o katerih bomo govorili. 

Pa si poglejmo prvo “super” rastlino…

1… Spatifil ali Samolist (Spathiphyllum)

Gre za eno najpopularnejših sobnih rastlin, saj ne zahteva veliko negovanja (uspeva namreč tudi v temnejših prostorih).

Glede na študijo o škodljivih spojinah, ki jo je opravila NASA  pa je ta rastlinska zvezdnica precej uporabna, saj jo je ameriška vesoljska agencija uvrstila na seznam najboljših prečiščevalcev zraka. 

 Iz zraka je namreč poskrala spojine, kot so benzen, formaldehid, trikoretilen, ksilein, tluen in amonijak. Le-te imajo izredno negativen vpliv na naše zdravje, saj lahko povzročijo med drugim resna obolenja in bolezenska stanja.

Ni čudno, da o njej prevladuje tudi prepričanje, da poskrbi za boljšo energijo v prostoru in ima pozitiven vpliv na človekovo duhovnost.

 

2… Bršljan (Hedera helix)

Ta čudovita vzpenjalka je sicer znana kot rastlina, ki ne zahteva veliko truda in vzdrževanja, ampak ali ste vedeli, da je kljub temu izredno odporna in da nudi dom tudi pticam?

Obenem jo lahko kategoriziramo tudi kot »super« rastlino, saj odlično očisti zrak, kar pomeni, da lahko iz zraka odstrani veliko škodljivih spojin, med drugim tudi formaldehid, ki je sicer konzervans, uporablja pa se tudi pri izdelavi umetnih lepil.   

Poleg vsesplošne uporabnosti, pa je njena prednost zagotovo tudi cena, saj jo lahko ponavadi kupite že za 3 evre.

3… Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)

Ta rastlina, ki jo imenujemo tudi pisana bajonetka, ima eno posebno vrlino: kisik ne samo, da sprošča podnevi, ampak tudi ponoči in točno zaradi tega je priporočljivo, da jo postavite v spalnico, saj boste tako imeli čistega kisika dovolj tudi, ko spite. 

Pri negi je prav tako izredno nezahtevna in uspeva z malo vode, tudi v temnejših prostorih.

Tako kot bršljan je tudi pisana bajonetka, izredno dobra prevodnica škodljivih snovi v zraku, med drugim tudi amoniaka, ki ga uporabljajo pri izdelavi umetnih gnojil in čistil.

 

4… Rožmarin  (Rosmarinus Officinalis)

Rožmarin se lahko poleg tega, da nam začini marsikatero jed, pohvali tudi z neverjetnimi blagodejnimi vplivi na človekov spomin, kar pomeni, da vonj rožmarina med učenjem izboljša spomin za kar 60 do 75 odstotkov.

Raziskava, ki so jo izvedli britanski psihologi na univerzi v Newcastlu je namreč pokazala, da se pod vplivom vdihavanja izvlečka rožmarina poveča pretok krvi v možganih, kar deluje celo antidepresivno. 

To pomeni, da se boste zaradi tega bolj fokusirani in naredili več, kot običajno. 

 

Tako kot druge »zdravilne rastline« pa pomaga rožmarin tudi prečistiti zrak v vašem prostoru. Tudi to je precej nezahtevna rastlina, ki jo lahko postavite kamor koli v vaš dom. 

Ravno zaradi tega je priporočljivo imeti rožmarin kar na delovni mizi. Vloga rožmarina ni zanemarljiva niti pri čiščenju zraka, medtem ko bo njegov vonj izboljšal vaše razpoloženje in vas prebudil, če boste postali zaspani. 

Rožmarin ne potrebuje pretirane skrbi, zato je gotovo rastlina, kateri se splača nameniti košček prostora v domu.

 

5… Orhideja

Orhideje redko kdo ne prepozna, saj imajo čudovite cvetove, ki ne le, da ulovijo marsikateri pogled, ampak prispevajo tudi k boljšemu razpoloženju in celo po nekaterih podatkih, cel vplivajo na energijo v prostoru. 

Pravzaprav so to nalogo opravljale tako prepričljivo, da so jih na Kitajskem uporabljali za to, da so pregnali mračno energijo in pogosto tudi za neplodnost, od koder izvira tudi njeno ime. 

In še zanimivost: prav poseben prostor so si izborile tudi v grški mitologiji kot simbol plodnosti, zato so jih podarjali mlajšim parom. Odlična vrlina orhideje je, da sprošča kisik ponoči, tako kot taščin jezik, zaradi česar je odlična izbira za spalnice. Orhideja sicer ni zahtevna roža. Odlično uspeva na okenski polici.  

Če je še nimate, vam toplo priporočamo, da si omislite vsaj eno, čeprav pazite – ta hobi je nalezljiv, zato gotovo ne boste ostali zgolj pri eni orhideji.

 

Tako…

 

Pa smo prišli do konca tega članka.

Upamo, da se vam je med branjem pojavil kakšen “aha” trenutek in da smo vam z nasveti olajšali izbiro prave sobne rastline  za vas.

 

Se beremo naprej prihodnjič,

Ekipa HomeOgarden

 

P.S. Če že imate določene sobne rastline in bi jih želeli okrepiti in še posebej negovati, potem vas bo tole razveselilo… 

Čez nekaj vrstic najdete naša organska izdelka za sobne rastline, ki vam bosta pomagala do lepih in bujnih cvetov. Rastline bodo zdrave in krepke. 

Naš izbor za vas:

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0