5 NAČINOV UPORABE
GNOJILA ORGANSKI VRT

Organski vrt je 100 % naravno organsko gnojilo v obliki peletov. Obogateno je z mikorizo, ki povečuje in krepi korenski sistem ter rastlini lajša oskrbo s hranili in vodo, ter z naravnim stimulatorjem leonarditom, ki povečuje mikrobiološko aktivnost tal.

Organski vrt je na voljo v treh različnih velikostih: 1 kg, 4 kg in 10 kg.

Načini uporabe:

  • Osnovno gnojenje

Spomladi ali jeseni opravimo osnovno gnojenje tal, pri čemer je najbolje uporabiti organsko gnojilo.

Prednosti tovrstnega gnojenja so bolj rahla in zračna tla, boljša mikrobiološka aktivnost tal, boljša prepustnost vode in hitrejše ogrevanje tal v spomladanskem času.

Najboljši čas za jesensko osnovno gnojenje je v oktobru ali novembru, za spomladansko pa je najprimernejši marec. Gnojilo je treba enakomerno razporediti po površini in ga narahlo vkopati, da bi se mikoriza in leonardit aktivirala v tleh. Hranila bodo rastlini dostopna takoj po sajenju, mikoriza in naravni spodbujavalec pa bosta ostala v tleh in izboljševala njegovo sestavo ter mikrobiološko raznolikost. Gnojilo Organski vrt je dostopno v treh različnih pakiranjih: 1 kg za 25 m2, 4 kg za 100 m2 in 10 kg za 250 m2. Če so tla izčrpana in izredno osiromašena oz. v njih primanjkujejo osnovni elementi (N, P, K), lahko količino gnojila povečamo do 1 kg za površino 10 m2.

  • Gnojenje med sajenjem

Med sajenjem rastlin lahko damo gnojilo neposredno v sadilne jame in nato posadimo rastline. Tako racionalneje trošimo gnojilo – na ta način bo 1 kg gnojila zadoščal tudi za površino, večjo od 25 m2. Med pripravo gredice za setev zadošča, če potresemo gnojilo po grediti in ga narahlo vklopljemo. Z gnojenjem med procesom sajenja rastlinam zagotovimo zadostno količino elementov, ki jih potrebujejo za začetno rast oz. razvoj.

  • Dognojevanje

Rastlina uporablja po zasaditvi velike količine hranil, da bi se kakovostno in močno ukoreninila ter ustvarila listno maso, ki ji bo omogočila nadaljnjo rast oz. razvoj. Da bi ji pomagali pri ustvarjanju čim večje listne mase, jo moramo redno dognojevati. Najprimernejši čas za dognojevanje je en mesec po sajenju. Organski vrt lahko uporabimo tako, da ga potresemo okoli rastline in rahlo vklopljemo v zemljo, s čimer se mikoriza aktivira. Postopek lahko vsako sezono ponovimo kar nekajkrat. Rastlina bo tako neovirano nadaljevala z rastjo in razvojem ter rodila velike in kakovostne plodove.

  • Tekoče dognojevanje

Poleg zrnatega dognojevanja oz. trosenja gnojila okoli rastline lahko uporabimo tudi tekoče dognojevanje.

Gnojilo Organski vrt se dobro topi v vodi, zato ga lahko uporabimo raztopljenega v vodi.

Količino gnojila, ki bi jo za eno rastlino uporabili v obliki pelet, raztopimo v vodi in z njo zalijemo rastlino. Rastline lahko zalivamo foliarno ali neposredno po tleh okoli rastline. Takšen način dognojevanja je priporočljiv v obdobjih suše, ko rastlina zaradi pomanjkanja vode ne more pridobiti oz. vsrkati vseh potrebnih elementov, v eni sezoni pa ga lahko kar nekajkrat ponovimo.

  • Aktivator komposta

Gnojilo Organski vrt lahko uporabimo tudi kot aktivator komposta. Na ta način bomo pospešili razgradnjo komposta in dva meseca prej dobili kompost, ki je pripravljen za uporabo. En kilogram organskega vrta zadošča za pripravo 200 litrov komposta.

Navedene količine lahko v vrtu uporabimo za različne vrste zelenjave, kot so paradižniki, kumare, bučke, krompir, fižol, solata, pa tudi med sajenjem in oskrbo sadnih sadik, kot so maline, jablane, češnje. Primerne so tudi za vsa zelišča – tako okrasna kot tudi tista, iz katerih pridelamo začimbe.

Gnojilo Organski vrt omogoča številne možnosti in je najboljša izbira, če si prizadevamo imeti organski vrt z zdravimi in kakovostnimi plodovi. Če imamo priložnost vzgajati lastno zelenjavo in sadje, je najbolje uporabiti organske proizvode HomeOgarden, da bi natanko vedeli, kaj jemo. Ne nazadnje smo tisto, kar jemo!

NAŠ IZBOR ZA VAS

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0