10 RAZLOGOVO ZAKAJ VAS BO ORGANSKA ZASTIRKA OČARALA

Vsi organski vrtičkarji enoglasno pojejo hvalnico zastirki. Nekateri pravijo, da so z zastirko popolnoma transformirali uspevanje vrta. V osnovi je zastirka nekaj, kar so v vrtnarjenju uporabljali že praktično od nekdaj. Kasneje smo z vsemi možnimi pripravki postali malce leni in posegamo le še po hitrih rešitvah. Nič hudega, če steo na zastirko pozabili – tukaj smo, da vas nežno opomnimo na vse njene koristi.

Preden se zapodite v vrtne centre po težke vreče lubja, pa preberite še tole. Na trgu je ogromno zastirk, ki so kemično obdelane, iz plastičnih materialov, impregnirane in nerazgradljive. Če želite vaše zelene gredice ohraniti kar najbolj sveže in zdrave, se je takšnim zastirkam bolje ogniti v čim večjem loku. 

Kaj je organsko in še diši po kokosu?

Govorimo o zastirki iz kokosovih lomljencev, ki je narejena iz mletih kokosovih orehov in palminih vlaken. Ti nastanejo kot stranski proizvod čudovitih palm, ki jih gojijo za kokosovo meso. Ostanki bi se sicer zavrgli, tako pa jih lahko trajnostno uporabimo za naše vrtičke. Vsekakor je za razliko od lubja to veliko bolj okolju prijazen in obnovljiv način vrtnarjenja. Po vrhu vsega pa prednosti kokosove zastirke še prekašajo zgolj osnovne funkcije drugih rešitev, po katerih ponavadi posežete pri zastiranju gredic.

#1 Zaščita pred nadležnim plevelom

Na vrtu, ki ga pokrijete z organsko zastirko, boste hitro opazili, da bo plevel rastel počasneje in redkeje. V primeru, ko je ta res grozen, se priporoča zastirko položiti bolj na debelo. Plevel je sicer nadloga, ki se jo na naraven način ne da povsem izkoreniniti, a vendar bo rjava kokosova zastirka poskrbela, da bo ta veliko bolj viden kot sicer in ga boste zato tudi lažje opazili ter odstranili. 

#2 Toplotna odeja in ljubiteljica vlage

Kokosova lupina ima v vrtnarjenju že dolgo sloves po njeni super-moči zadrževanja vlage. Zastirka bo zadržala kar 50 % več vode kot običajne organske rešitve, denimo slama, lubje ali odkošena trava. Kakšno razkošje, s kokosovo zastirko boste lahko za polovico zmanjšali zalivanje. Pa brez skrbi, kajti kokos ne deluje kot spužva, ki zadžri vso vlago. Kokosov lomljenec zadrži le toliko vode, kot je lahko, preostanek pa spusti v tla. Tako ni nevarnosti za gnitje korenin ali stebel rastline. 

Kokosovo zastirko lahko brez težav uporabljate čez celotno leto. Pozimi bo zastirka toplo objela vaše gredice in jih ščitila pred zimsko zmrzaljo. Poleti pa ni nevarnosti, da se bodo tla skuhala, saj z zadrževanjem vlage naredi naravno izolacijo. 

#3 Težko pričakovana osvežitev prsti

Z uporabo kokosove zastirke boste izboljšali strukturo tal. Zaradi svoje rahle zgradbe je odlična izbira za zbita, ilovnata ali peščena tla. Takim težkim tlem bodo nežna in puhasta kokosova vlakna omogočila daljšo vlažnost in jim preprečila zbitost. Zbita tla imajo grozno težavo s prevodnostjo vode in hranil, kokosova zastirka pa na različne načine pripomore k izboljšanju strukture prsti. 

#4 pH vrednost, kot se šika

Vse kar ima vodo, ima svoj pH. Samo poglejte, kako je v človeškem telesu pomembno ravnovesje in kakšne posledice nosimo, če imamo zakisano telo. Enako je pri vseh drugih živih organizmih. Pa veste, da je vse v vrtnarjenju pogojeno s pH-jem? Kokosova zastirka ima nevtralno vrednost, kar pomeni, da je idealna za sajenje in uspevanje večine rastlin – cvetlic in tudi zelenjave. Tukaj so izvzete borovnice, azaleje, rododendromi in podobne rastline, ki ljubijo kislo zemljo. Kislo zemljo najdemo denimo v gozdu, takšne rastline pa je bolj priporočljivo pokriti z zastriko iz lubja iglavcev ali s šoto.

#5 Organsko je edini način

Presenečeni boste koliko zastirk je na tržišču, ki je prežeto s kemikalijami za impregnacijo ter dodanimi umetnimi barvili. Takšno zastirko je mogoče uporabljati le za dekorativne namene, v cvetličnih loncih. Nikakor pa niso primerne pri gojenju zelenjavnih gredic in kjer je položena na tla, voda in dež pa spirata kemikalije v notranjost. Kokosova zastirka je povsem naravna in brez dodanih aditivov, kemikalij in obdelave. Čisto surova, vsebuje le 100 % čista kokosova vlakna. Palme rastejo v suhem okolju, tako da ni možnosti, da lomljenec prinese s seboj še kakšno nehvaležno bolezensko stanje.

#6 V pomoč tudi kompostu

Kokos in kompost gresta z roko v roki. Kokosova vlakna uravnotežijo sestavine komposta, ki tvorijo dušik ob razkrajanju. Kokosov lomljenec bo kompost tudi zrahljal in mu pomagal vzdrževati vlago, ki je ključnega pomena pri kompostiranju.

#7 Okolju prijazen kokos

Veliko zastirk na tržišču prihaja iz neobnovljivih virov. Za njihovo izdelavo so pogosto žrtvovana kar cela drevesa. Kokosov lomljenec je stranski proizvod, za katerega ni potrebno izsekavanje palm. Gre za povsem obnovljiv vir, ki ne ogroža ekosistema, kot na primer pridelava lubja ali šote. Kokosova zastirka potrebuje tudi do 3 leta da se popolnoma razgradi, torej vam je ne bo potrebno zamenjati vsako leto. Po odsluženem času jo lahko pustite, da se razgradi kar na vrtu, brez slabe vesti jo narahlo vkopljete v zemljo. Zastirke, ki so pomočene v impregnacijska sredstva ter druge kemikalije na takšen način ne moremo zavreči, saj bi škodljive snovi lahko resno ogrozile prst ali podtalnico.

#8 Privabi koristne živalice

Vsak bujen in zdrav vrtiček potrebuje tud živali. Kaj bi brez deževnikov, ki ustvarjajo humus ter čebelic, ki oprašujejo rastline? Kokosova zastirka predstavlja zatočišče za koristne živali. Obožujejo jo pikapolonce, ki pomagajo pri opraševanju ter deževniki, ki jim ugaja vlažnost zastirke. Kokosova zastirka pa ni všeč polžem, kar je verjetno po godu vsakemu vrtnarju, saj se nalepi na njihovo sluznico. 

#9 Za bolj plodno zemljo

Počasno razkrajanje zastirke bo prst tudi nahranila. Pri tem procesu nastajajo minerali ter dušik, ki je izredno koristen za zemljo. Za razliko od drugih zastirk, kjer ponavadi ravno obratno – za razkrajanje iz zemlje odtegnejo dušik. Ker je kokosov lomljenec povsem naravni in organski, v njem ni težkih kovin, ki bi se lahko prenesle v prst. 

#10 Vsestranska uporaba

Kokosova zastirka vam lahko služi na več načinov. Najpomembnejša je seveda njena naloga na vrtu, kjer ščiti gredice pred plevelom in temperaturnim ekstremom ter izboljša vodno-zračni režim v tleh. Vsekakor je lahko tudi le dekorativnega namena na cvetličnih koritih, povrhu vsega pa še lepo diši! Zastirko lahko brez težav uporabite tudi kot steljo (ptičje kletke).

Konec nerodnih vreč z lubjem 

HomeOgarden kokosova Organska zastirka je primerna za vse površine tal in je pakirana v stisnjenem bloku, ki zagotavlja 60 l zastirke z velikimi  (20 – 40 mm) in obstojnimi delci kokosovega lomljenca. Velikost bloka se po dodani vodi poveča od 5 do 7- krat!

Vas zanima kako enostavna je njena priprava?

Stisnjen blok postavite v samokolnico ali veliko posodo, ga počasi prelijete s 5 – 10 l vode in počakajte, da se namoči. Nato ga z rokami nežno razpustite in po potrebi odlijete odvečno vodo. Tako bo iz majhnega bloka nastala samokolnica polna čudovite in povsem organske zastirke. 

Preden gredico pokrijete z zastirko, odstranite plevel, jo po potrebi zrahljajte in ji dodajte organsko gnojilo. En blok zadošča za 1-2 m2 površine, to je seveda odvisno od debeline pokrivanja, ki ga prilagodite glede na sezono in vreme.

Enostavno pripravo Organske zastirke si lahko ogledate v videu:

Eko vrtički polni veselja 

Lepo je, ko v gredice vložimo veliko časa in ljubezni in dobimo vse to povrnjeno v mamljivih poletnih zeliščih in zdravih plodovih, polnih vitaminov in mineralov! Narava je res čudovita, povzema en odličen stari rek – dobro se z dobrim vrača. Zato je ključnega pomena za vaš vrt uporabiti le organske izdelke najboljše kakovosti. Tukaj ni instant rešitev ali bližnjic, še posebej, če sočni in zdravi pridelek nato najde pot do vašega želodca. Da bo veliko veselja še v bodoče, pa preverite našo ponudbo organske kokosove zastirke.

Ostali nasveti
Kontaktirajte nas

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0