Popolna trata – nasveti za ozelenitev in nego

Pomlad je čas, ko začnemo tudi z obnovo trate. Lahko jo le očistimo, dosejemo in dognojimo ali pa se lotimo nove setve trate. Optimalen čas za to je nekje do sredine maja, saj potrebuje trata čas, da postane do poletja dovolj močna.

Za generalno obnovo se odločimo, če imamo trato polno plevela ali pa v primeru, če nam slabo raste, ker se je z leti izrodila in se je kakovost tal poslabšala, posledično pa so se pojavile jame ter grbine.

Posebno pozornost pa namenimo trati, ki jo sejemo čisto na novo, saj moramo paziti, da bomo postopali pravilno in bo trata pozneje z normalnim vzdrževanjem čim dlje lepa. Pomembna je tudi izbira semen travne mešanice:

  • namembnost (pohodna, okrasna, športna trata),
  • lega (senca, sonce, ravnina ali brežina),
  • podnebje (primorsko ali celinsko).

RAZLIČNE VRST TRAV

Semenske mešanice so sestavljene iz  različnih vrst trav. Glavne so LJULKE, ki so višje rasti. Potem so BILNICE, ki dopolnjujejo višjo rast in gostoto (konsistenco) trat. Imajo tudi globlje korenine, lažje preživijo sušo in so dobro pohodne. Dobro uspevajo tudi v senci. LATOVKE pa so trave, ki so bolj pritlikave rasti in dobro zapolnjujejo prostor med višje rastočimi travami. Glede na rastne pogoje in namembnost trate so različna razmerja teh trav že v ponudbi vrtnih centrov. Dodane so jim še druge vrste trav.

PRIPRAVA ZEMLJIŠČA ZA SEJANJE TRAVE

Naslednji korak je priprava zemljišča. Tla dobro okopljemo oziroma zemljo obdelamo s frezo, da je prst rahla in brez grud. Odstranimo kamenje, korenine starih trav in plevelov, nato zemljo poravnamo in oblikujemo. Dodamo ji morebitne manjkajoče elemente, kot so pesek, navadna zemlja, humus ali organska zemlja. Z dodajanjem ORGANSKE ZEMLJE izboljšamo strukturo in vodno zračni sistem v tleh.

Dodajamo elemente, ki so preverjeno neoporečni (po možnosti s certifikatom), brez umetnih kemičnih primesi ali s tveganih področij, kajti ta imajo slab vpliv pri rasti trate, sicer pa lahko negativno vplivajo tudi na uporabnike. Zemlji pri obdelavi tal vmešamo ORGANSKA GNOJILA in naravne pospeševalce rasti, kot sta LEONARDIT in MIKORIZA, ki omogočata travi hiter razvoj korenin, boljše sprejemanje hranil in vode iz zemlje ter jo na dolgi rok krepita. Vse to ima ORGANSKA OZELENITEV TRATE .

POZOR: Na ekološkemu vrtu odsvetujemo uporabo mineralnih gnojil! Dušikova nitratna gnojila zmanjšujejo kalitev semen in, ker po sejanju zalivamo, se topijo, a ker ni korenin, ki bi jih počrpala, se spirajo v podtalnico.

Če želimo samo ‘pokrpati’ prazne prostore in travo zgolj obnoviti, jo najprej pokosimo, dobro prezračimo, očistimo plevel in jo dosejemo s primerno travno mešanico. Dodamo tanko plast organske zemlje in posujemo z organskim gnojilom z mikorizo. Potem še vse skupaj povaljamo in zalijemo.

Priporočamo, da setev opravite v času, ko sledi nekaj deževnih dni. Namreč naravni dež je najboljši za hiter vznik in sonce ne izsušuje tal. Po enem tednu že imamo mlado travo, ki jo potem vzdržujemo z redno oskrbo (zalivanjem, pletjem, dognojevanjem in košnjo), ki nam omogoča, da imamo lepo, zdravo in uporabno trato.

KOŠNJA ZELENICE

Naj tu opozorim, da NE KOSIMO PRENIZKO! Slednje velja zlasti poleti, saj lahko trata porjavi, oslabi, postane občutljiva na sonce, ki potem tudi hitro izsuši tla, kar poveča možnosti za pojav plevela in mahu. Optimalna višina košnje trave je 4 do 6 cm.

Kakovostna organska gnojila ne vsebujejo umetnih gnojil in alergenih soli, kar je še posebej pomembno za uporabnike (odrasli, otroci in hišni ljubljenčki), da se lahko brezskrbno igrajo, športajo in valjajo brez posledic. Ker naši ljubljenčki radi travo tudi grizejo in jedo, smo lahko brez skrbi, da bi zaužili škodljive kemične elemente in posledično zboleli. Organsko gnojenje trate je ključnega pomena skozi celo rastno dobo, saj tovrstna gnojila niso hitrotopna kot kemična; na ta način poskrbimo za  enakomerno rast trave.

Ni ga čez brezskrbno uživanje na naravni organski zelenici, ki je zdravo, lepo središče in igrišče za druženja družine in prijateljev!

Avtor: Marko Hočevar

PREBERITE TUDI ...

Izberite valuto
EUR Euro

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Privacy Settings saved!
Center zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke