En lep spomin na leto 2015

 In Klavdija

Zdaj je čas, ko naj bi si narava in mi odpočili ter si nabrali moči za nove podvige v sezoni, ki prihaja. No, pri nas nikoli ne gre vse po ustaljenih tirih, tako da tudi ta počitek ni popoln. Vedno se kaj dogaja.

Te dni, ko nam vreme za kakšno brkljanje po zemlji res  ni naklonjeno, rada pogledam tudi malo nazaj. Fotografije obujajo spomine.

Povabim vas, da se sprehodite z mano. Leto 2015.

Januar je začetek vsega novega. Pa kaj še! No, odločili smo se, da ga vsaj začnemo na zdrav način. Vsako jutro sveže stisnjen sok. Nekaj zelenjave se še najde na vrtu, čeprav moram reči, da domači niso najbolj navdušeni nad sokom rdeče pese, blitve, ali pšenice. Za lepoto, mislim za zdravje, se marsikaj potrpi. Pa saj je z dodatkom jabolk in citrusov prav dober.

Svežega motovilca  so vsi veseli.

Rastlinjak pa je pozimi prava zakladnica vitaminov

Še kratek sprehod po januarskem vrtu. Ptičje žgolenje je balzam za moja ušesa. Narava počiva, vendar je tudi v svoji mirnosti lepa. V krpicah snega, pridejo barve še bolj do izraza.

Februarja se že počasi veselimo pomladi. Moja fanta sta se lotila izdelave nove gugalnice. Prav užitek ju je opazovat pri delu.  Redko kje vidiš, da lahko oče in sin tako lepo sodelujeta. Kot eno sta.

Čas je tudi, da se pripravi vrt. Vsaj na papirju. Če se le da, se držim kolobarja, četudi je delo na visokih gredah, kar se tega tiče veliko lažje. Vsako leto se zemlja nekoliko pogrezne, in jo je potrebno nadomestit z novo. Najbolje je, seveda, če je to preperel kompost, ki pa ima tudi slabe strani, saj s kompostom na gredo prineseš semena plevela in polžjo zalego. Letos poskusim s HomeOgarden zemljo.

Na praznik zaljubljencev se prvič preizkusim v setvi. Mogoče mi pa »ratajo« moje flančke. Paprika, paradižnik, čiliji…, pa da vidimo.

Ta fotografija je nastala marca. Vreme nam dopušča, da dokončamo v jeseni na novo zasnovan sadovnjak. Manjkale so še vmesne gredice, folija in pesek.

Letos smo si zastavili kar veliko dela, upamo, da nam uspe uresničiti vse načrte.

Sredi marca se razveselimo prispelega paketa. »Pa poskusimo«, smo si rekli. Izziv sprejet.

Tako je videti naš mini sadovnjak v pesku aprila. Uspelo nam je tudi dokončati pergolo za kivi. Jupiiii.

Pa naj raste.

Naše visoke gredice nam je že uspelo pripraviti in nekaj tudi posaditi. Iz rastlinjaka pa se tako ali tako vseskozi pobira zelenjava…motovilec, špinača, nekaj je rdeče pese za sočenje, kmalu bo korenček, ki sem ga posejala v jeseni in seveda solata.

Proti koncu aprila že pobiramo prvo redkvico, korenček sramežljivo kuka, grah pa je tudi odločen, da bo letos lep. Ta del je na vrhu zasut izključno s HomeOgarden zemljo. Za zdaj kaže dobro, če ne odlično.

Maj je mesec ljubezni. Takrat je pri nas tako bujno, da bi vas lahko zasula s fotografijami. Prav težko mi jih je izbrat. Veselim se irisov, okrasnih lukov, rododendronov, azelej, martinčkanja na soncu in bohotenja v zelenjavnem vrtu. Konec maja pa potonik in sladkih jagod. Maj je zame res najlepši mesec. Pozabila sem omeniti, da sem ponosna sama nase… doma vzgojene sadikice so veliko lepše od tistih, ki jih imajo v trgovinah.

Počasi zbiramo in urejamo material za nadstrešek. Fanta moja sta že prava mojstra, mami vajenki, je dovoljeno barvanje.

Se nadaljuje...

Blog
0